15 maanden cel geëist voor verdachte autobrand Peltlaan | De Utrechtse Internet Courant 15 maanden cel geëist voor verdachte autobrand Peltlaan | De Utrechtse Internet Courant

15 maanden cel geëist voor verdachte autobrand Peltlaan

15 maanden cel geëist voor verdachte autobrand Peltlaan
Een autobrand in Utrecht. Archiefbeeld DUIC / Robert Oosterbroek
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 15 maanden cel geëist tegen een 18-jarige Utrechter. Hij wordt verdacht van een autobrand aan de Peltlaan in december 2018. Daarnaast wordt hij ook beschuldigd van heling, een autokraak en deelname aan een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 15 maanden cel geëist tegen een 18-jarige Utrechter. Hij wordt verdacht van een autobrand aan de Peltlaan in december 2018. Daarnaast wordt hij ook beschuldigd van heling, een autokraak en deelname aan een criminele organisatie.

De verdachte maakte volgens het OM deel uit van een groep die opereerde vanuit de bergingen van een tweetal leegstaande woningen aan de Rooseveltlaan. De politie hield de groep in de gaten nadat de woningbouwvereniging aangifte deed van de diefstal van sleutels van de twee woningen.

In samenwerking met de woningbouwvereniging plaatste de politie camera’s. Hieruit bleek dat de bergingen werden gebruikt als opslagplaats voor gestolen spullen en dat de groep zich hier voorbereidde op het plegen van misdrijven.

Eind 2018 werd Utrecht geteisterd door een aantal autobranden. Toen er op 29 december een auto aan de Peltlaan in brand werd gestoken, konden de surveillanten twee verdachten volgen tot aan de berging. Op camerabeelden was te zien dat zij voorafgaand aan de brand zich omkleedden in de berging en flessen met vloeistof en proppen papier bij zich hadden. Even na de autobrand verschenen ze weer hijgend in de berging.

Autobranden en overlast
Naast de autobrand wordt de 18-jarige ook verdacht van heling van navigatiesystemen en een autokraak op 16 oktober. Op de vraag of de verdachte volgens het jeugdstrafrecht zou worden berecht reageerde de officier van justitie negatief. Hij zei dat de jongen niet geïnteresseerd was in opvoeding en zag daarom geen reden hem volgens het jeugdstrafrecht te berechten.

Tegen de verdachte wordt 15 maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk geëist. Hierbij komen een lange proeftijd van drie jaar, een contactverbod met de rest van de groep, moet hij zich laten behandelen en meewerken aan het vinden van een dagbesteding, en moet hij de schade van 13.000 euro aan de auto betalen aan de eigenaar.

Het OM vindt een zware straf gepast vanwege de grote overlast die de groep veroorzaakte; volgens de officier van justitie is het aantal misdrijven in de wijk afgenomen sinds de verdachten zijn opgepakt. Het begin van zaak tegen de andere verdachte, die door het OM wordt gezien als leider, is gepland op 14 juni.

1 Reactie

Reageren
  1. Geef het beestje een naam

    Eindelijk! Eigenlijk helemaal niet zo’n zware straf gezien de onrust dit heeft veroorzaakt in mijn wijk. Maar laat het een voorbeeld zijn voor anderen, dat je niet zo maar overal mee weg komt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).