16 maanden celstraf voor gooien kratje bier naar terrasbezoekers 16 maanden celstraf voor gooien kratje bier naar terrasbezoekers

16 maanden celstraf voor gooien kratje bier naar terrasbezoekers

16 maanden celstraf voor gooien kratje bier naar terrasbezoekers
Archieffoto Rum Club aan de Oudegracht aan de Werf
Een 34-jarige man moet 16 maanden de cel in omdat hij in augustus een krat met lege bierflesjes naar een terras gooide aan de Oudegracht aan de Werf. De man stond zelf boven nabij de Jansbrug. Volgens de rechter ging het om poging tot doodslag.

Een 34-jarige man moet 16 maanden de cel in omdat hij in augustus een krat met lege bierflesjes naar een terras gooide aan de Oudegracht aan de Werf. De man stond zelf boven nabij de Jansbrug. Volgens de rechter ging het om poging tot doodslag.

De man bekende tijdens de rechtszaak dat hij op 24 augustus het krat naar beneden gooide. Maar, zo vertelde hij, het kratje moest in het water van de Oude Gracht belanden. Het krat, dat hij vanaf de Jansbrug gooide, kwam echter tussen dinerende mensen op de werf bij de Rum Club terecht.

Hij werd gearresteerd en moest eerder deze maand voor de rechter verschijnen. Het blijkt te gaan om een Pool die anderhalf jaar geleden naar Nederland kwam, met het doel om hier te komen werken en te wonen. Het is hem echter niet gelukt om in Nederland een bestaan op de bouwen.

Een maand na aankomst in Nederland is hij dakloos geraakt en sindsdien zwerft hij op straat. Hij pleegt delicten om in zijn levensonderhoud te voorzien en hij drinkt vrijwel dagelijks alcohol. Hij staat nergens ingeschreven in Nederland. Overigens is zijn verblijfsrecht in Nederland beëindigd, maar hij is daartegen in bezwaar gegaan en mag de beslissing hier afwachten.

Rechtszaak

De advocaat van de verdachte vond vrijspraak op zijn plaats, het was namelijk de bedoeling om het krat in het water te gooien en niet om iemand te verwonden. Daar ging de rechter niet in mee en veroordeelde de man tot 16 maanden celstraf voor poging tot doodslag. Door het bierkrat te gooien heeft de man namelijk ‘de aanmerkelijke kans aanvaard’ dat de krat op iemands hoofd zou kunnen vallen.

7 Reacties

Reageren
 1. FB59

  16 maanden is een stevige straf voor een gebeurtenis waarbij niemand geond raakte of doodging. Waar Walter van W. voor het doodrijden van Fleur in Loosdrecht slechts 3 jaar kreeg. Ben benieuwd naar de straf voor het ongeluk op de A2 gisterenavond waarbij een jonge vrouw is overleden door een aanrijding met een Audi RS6.

 2. Kees

  Het lijkt mij niet de bedoeling van de Poolse dakloze man om iemand te raken op het terras met het kratje bier.
  Je mag natuurlijk geen lege kratjes bier van de brug in de gracht gooien. Daarvoor zou hij een fikse boete moeten krijgen. Maar, 16 maanden voor poging tot doodslag, vind ik nogal overdreven.
  Ik heb vaak gezien dat dronken studenten fietsen over de railing van een brug gooien, zonder dat er rekening werd gehouden of er toevallig iemand onder stond. Ook poging tot doodslag?

 3. Anoniem

  Is de informatie over het moment wanneer de man naar Nederland kwam, met welk doel, of hij zijn doel heeft behaald of niet en wat hij dagelijks drinkt werkelijk relevant voor het artikel?

 4. woutvr

  Wat een triest verhaal. Ik hoop dat het vanaf nu gaat lukken de man weer een bestaan te geven.

 5. Stef

  Een kratje bier gooi je vanwege het statiegeld niet zomaar op de bodem van de gracht. Waarschijnlijk wilde hij zo aandacht trekken van de mensen op het terras.

 6. Kadoendra

  @Anoniem

  “Is de informatie over het moment wanneer de man naar Nederland kwam, met welk doel, of hij zijn doel heeft behaald of niet en wat hij dagelijks drinkt werkelijk relevant voor het artikel?”

  Ja natuurlijk, want nu krijg je een beeld waardoor de man psychisch ontspoort is en daarom is de reactie van @woutvr een oprecht betrokken reactie;

  @woutvr
  “Wat een triest verhaal. Ik hoop dat het vanaf nu gaat lukken de man weer een bestaan te geven.”

  Overigens had ik als ik de rechter was geweest de man een taakstraf gegeven, b.v 240 uur is in het taakstraf begrip ook een forse straf, want een taakstraf (b.v uit te voeren bij een maatschappelijke organisatie) is iets waar je wel iets goeds van leert, terwijl een gevangenisstraf niet zo leerzaam is en ook de gemeenschap klauwen met geld kost.

  Daarom vind ik het raadzaam dat de man met zijn advocaat in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

 7. Uuutje

  Reaguurders zijn onnoavolgbaar. Vluchtelingen zijn niet welkom, maar niemand die hier oppert om deze echte “ilegale” als onderdeel van de straf middels strafuitwisseling terug naar Polen te sturen? Hij doet hier immers niets behalve oveelast plegen en middels diefstallen en criminaliteit overleven. Ook niet-ingeschreven, dakloos en alcoholist. Hij doet een aanslag op ons zorg-, hulp- en justitieel stelsel. Misschien was hij hier wel op uit. Nu heeft hij een dak boven zijn hoofd en 3 maaltijden per dag.

  En 16 maanden en poging tot doodslag te veel en te hoog??????

  Que?

  Weet je wat er gebeurd was als die krat op iemands hoofd gekomen was? Dood waarschijnlijk. Iemand neemt bewust dat risico met een dergelijke actie. Terechte straf.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).