24-jarige Utrechter krijgt zes jaar cel voor drugshandel en witwassen - De Utrechtse Internet Courant 24-jarige Utrechter krijgt zes jaar cel voor drugshandel en witwassen - De Utrechtse Internet Courant

24-jarige Utrechter krijgt zes jaar cel voor drugshandel en witwassen

24-jarige Utrechter krijgt zes jaar cel voor drugshandel en witwassen
Een 24-jarige Utrechter heeft voor grootschalige drugshandel en witwassen van bitcoins een celstraf van zes jaar opgelegd gekregen. Een Amsterdamse medeverdachte kreeg 4,5 jaar cel.

Een 24-jarige Utrechter heeft voor grootschalige drugshandel en witwassen van bitcoins een celstraf van zes jaar opgelegd gekregen. Een Amsterdamse medeverdachte kreeg 4,5 jaar cel.

De twee mannen hebben ruim een half jaar grote hoeveelheden harddrugs naar verschillende landen opgestuurd, waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Japan. In totaal is er tien kilo aan drugs verhandeld in 2014 en 2015, met name speed en XTC-pillen.

De harddrugs werden verkocht op het darknet in ruil voor bitcoins. De mannen verhulden de herkomst van deze bitcoins via een ‘bitcoin mixing service’. Via zo’n service werden de ontvangen bitcoins gemengd en weer uitgedeeld.

Handel in bitcoins

Nadat de drugshandel stilviel, is de Utrechter zich toe gaan leggen op bitcoinhandel. De 24-jarige man heeft op grote schaal bitcoins ingekocht waarvan is gebleken dat een groot deel ervan door derden op het darknet is verdiend. In totaal gaat het om ruim 20.000 bitcoins. De geschatte waarde in 2015 (het jaar waarin dit zich voordeed) van de verzilverde bitcoins is ruim vijf miljoen euro.

De bitcoins werden contant ingekocht en via beurzen verkocht, waarbij de verdachte een hoge provisie ontving. De 24-jarige Utrechter verzocht medeverdachten om te helpen de inkomsten te pinnen, zodat hij opnieuw contant bitcoins kon inkopen.

Medeverdachten

In deze zaak stonden nog vier andere verdachten terecht. Een 28-jarige vrouw uit Utrecht en een 25-jarige vrouw uit Rotterdam hebben zich schuldig gemaakt aan witwassen. Zij zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 180 uur. Een 51-jarige vrouw uit Utrecht krijgt voor haar aandeel in het witwassen en het bezit van tien scherpte patronen een geldboete opgelegd van 30.000 euro.

De rechtbank spreekt een 49-jarige man uit Utrecht vrij van witwassen, omdat niet kan worden vastgesteld dat hij wist dat het door hem gepinde geld uit een misdrijf afkomstig was.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).