26 jaar celstraf geëist voor vergismoord Utrecht | De Utrechtse Internet Courant 26 jaar celstraf geëist voor vergismoord Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

26 jaar celstraf geëist voor vergismoord Utrecht

26 jaar celstraf geëist voor vergismoord Utrecht
De politie doet onderzoek na de schietpartij aan de Faustdreef. Archief DUIC
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 26 jaar celstraf geëist tegen Guyno O. en Ferrel T. Zij worden verdacht van het liquideren van Hakim Changachi op 12 januari 2017. Changachi bleek niet het daadwerkelijke doelwit te zijn, maar het slachtoffer van een vergissing.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 26 jaar celstraf geëist tegen Guyno O. en Ferrel T. Zij worden verdacht van het liquideren van Hakim Changachi op 12 januari 2017. Changachi bleek niet het daadwerkelijke doelwit te zijn, maar het slachtoffer van een vergissing.

Guyno O. en Ferrel T. hebben ontkend of gezwegen tijdens het proces, maar het OM vindt dat er voldoende bewijs is voor een celstraf van 26 jaar. Een ander persoon, Khalid H., was het doelwit van de liquidatie.

Twee dagen later werden twee andere mannen aangehouden die een nieuwe poging deden de juiste persoon te vermoorden: een ‘herstelactie’. Eén van die twee, Marciano D., hoorde vandaag 12 jaar cel eisen en de ander, Jerrel Z., hoorde vorige week al een eis van 8 jaar.

Vergismoord

Hakim Changachi kwam in de nacht van 12 januari thuis om 01.45 uur en werd met een regen van kogels uit een automatisch wapen neergeschoten in het portiek van de flat aan de Faustdreef. De twee daders vluchtten in een Audi A5 die klaarstond. De auto werd twee minuten later op de Pallas Athenedreef uitgebrand aangetroffen.

De mannen, Guyno van 26 en Ferrel van 32 jaar uit Amsterdam, wisten toen te ontkomen maar konden op basis van het onderzoek op 28 maart 2017 worden aangehouden. De beide verdachten ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de liquidatie; de 26-jarige verdachte heeft alleen bekend de Audi in brand te hebben gestoken.

Op basis van de vele getuigenverklaringen, DNA op een sporttas in de auto, een dop van een colafles met daarin brandbare vloeistof, op een aansteker en een bivakmuts die zijn gevonden, de brandwonden bij de verdachte aan zijn lip en rechter ooglid en opgenomen gesprekken tussen de verdachten, vindt het OM bewezen dat deze twee mannen de schutters waren.

Derde betrokkene

Bovendien was bij de liquidatie nog een derde man betrokken: Justin Jap Tjouw. Hij heeft iemand verteld over zijn betrokkenheid en de toedracht die nacht. Deze heeft op zijn beurt als anonieme getuige een uitgebreide verklaring afgelegd bij de politie. Tjouw moest meedoen ‘anders zou het ophouden voor hem’. Hij was als chauffeur betrokken bij de liquidatie en heeft verklaard over de voorverkenning, de toedracht en de vlucht. Ook gaf hij aan dat de verkeerde persoon die nacht was vermoord. Eind januari 2017 werd hij zelf geliquideerd in Amsterdam.

Guyno O. en Ferrel T. probeerden op de zitting de schuld volledig in de schoenen te schuiven van Tjouw. Zo zei de Ferrel dat zijn DNA weliswaar op de sporttas zat die in de auto is achtergelaten, maar dat die tas van Tjouw was. Het OM kon dit weerleggen: spoedonderzoek door het NFI heeft aangetoond dat het DNA van de overleden man niet op de tas zat.

Poging liquidatie op Khalid H.

Dat het ging om een vergismoord is ook duidelijk geworden uit ontsleutelde PGP-berichten (Pretty Good Privacy). Daaruit bleek dat Khalid H. al een hele week werd gevolgd, hij alarmeerde in de nacht van 13 op 14 januari de politie, omdat hij een auto zag met verdachte personen erin. Toen de politie kwam kijken, ging de auto er met hoge snelheid vandoor.

Na een achtervolging werden de beide inzittenden in Muiden aangehouden. Ze droegen dubbele lagen kleding. In de gestolen auto werden colaflessen met benzine aangetroffen en automatische wapens. Ook werden er wapens gevonden die op de vluchtroute vermoedelijk uit de auto waren gegooid.

De medeverdachte, Marciano D., die vandaag voor de rechter stond, verklaarde dat hij lag te slapen op de achterbank. Het OM vindt op basis van alle bewijsmiddelen de voorbereiding voor moord echter bewezen en eiste hiervoor een celstraf van 12 jaar. De voorbereiding was in een vergevorderd stadium. “Ze stonden al voor de deur van de Faustdreef. Alleen het slachtoffer moest nog verschijnen”, zo zei de officier vandaag op de zitting.

Kroongetuige

Het verband tussen beide zaken is niet alleen gebleken uit de veelvuldige contacten tussen de 4 verdachten maar ook uit bezoeken aan de moeder van 1 van de verdachten van de voorbereiding liquidatie. Op 15 januari en half februari kwamen Guyno O. en Ferrel T. van de vergismoord bij haar langs met de boodschap dat haar zoon zijn mond moest houden, dat er een hele organisatie achter zit en dat zij een advocaat konden regelen.

Het OM denkt dat de gebeurtenissen in het begin van 2017 te maken hebben met grootschalige handel in cocaïne. Door de vergismoord kwam er veel aan het licht over de Utrechtse onderwereld. Nabil B., ook betrokken bij de liquidatie, was door de moord zelf in een onmogelijke positie gekomen. Hij was al jaren goed bevriend met de familie van het slachtoffer. Hij legde na de moord contact met de familie en meldde zich bij de politie om de waarheid te vertellen en werd de kroongetuige voor het OM. Hij heeft Redouan Taghi aangewezen als opdrachtgever van liquidaties.

Medogenloos

“De ‘vergismoord’ op 12 januari 2017 en de brutale terugkomactie enkele dagen later tonen aan hoe meedogenloos en ontwrichtend deze vorm van criminaliteit is”, aldus de officier. “Politie en Openbaar Ministerie zetten zwaar in om dit geweld een halt toe te roepen. Tegelijkertijd is een veranderende maatschappelijke houding ten aanzien van het gebruik van cocaïne en andere drugs noodzakelijk. Het excessieve geweld komt voort uit de enorme winsten die gemaakt worden bij de handel in cocaïne. Dat zijn winsten die zonder afname van drugs door individuele gebruikers niet zouden bestaan.”

Naast de celstraffen van 26 jaar vroeg het OM ook de schadevergoedingen aan de weduwe van Changachi, die ten tijde van de liquidatie zwanger was, voor een deel toe te wijzen. De zaak gaat deze week verder met verklaringen van de verdediging en de reactie van het OM daarop. De rechtbank doet op 27 maart uitspraak.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).