4 jaar cel en beroepsverbod voor Utrechtse broers na miljoenenfraude met zorggeld | De Utrechtse Internet Courant 4 jaar cel en beroepsverbod voor Utrechtse broers na miljoenenfraude met zorggeld | De Utrechtse Internet Courant

4 jaar cel en beroepsverbod voor Utrechtse broers na miljoenenfraude met zorggeld

4 jaar cel en beroepsverbod voor Utrechtse broers na miljoenenfraude met zorggeld
Drie mannen uit Utrecht hebben van de rechter celstraffen van 4 en 3,5 jaar opgelegd gekregen voor grootschalige fraude met PGB-budgetten. Ook mag het drietal zes jaar lang geen beroep in de zorg uitoefenen.

Drie mannen uit Utrecht hebben van de rechter celstraffen van 4 en 3,5 jaar opgelegd gekregen voor grootschalige fraude met PGB-budgetten. Ook mag het drietal zes jaar lang geen beroep in de zorg uitoefenen.

De broers runden in de periode van 2014 tot en met 2018 samen een thuiszorgorganisatie. Ze dienden declaraties in bij verschillende instanties, maar declareerden veel meer zorg dan in werkelijkheid geleverd was. Zij zouden zich onder de paraplu van het Utrechtse bedrijf Dolia Thuiszorg B.V., bezig hebben gehouden met valsheid in geschrift, oplichting en witwassen.

De organisatie had verschillende cliënten en die deden hiervoor een beroep op hun PGB. Maar de thuiszorgorganisatie declareerde veel meer dan waar ze recht op hadden. Ook maakten ze afspraken met hun cliënten dat ze minder zorg zouden verlenen en dan een deel van het te veel ontvangen PGB-geld met hen of hun familie zouden delen.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de broers op deze manier verschillende (zorg)instanties hebben opgelicht voor ruim 4,5 miljoen euro. Ook hebben ze bijna 6,5 miljoen euro witgewassen.

Appartementen in Turkije

Het witwassen van de miljoenen euro’s gebeurde onder meer in Turkije. Een groot deel van de opbrengsten van de thuiszorgorganisatie besteedden de broers daar aan de bouw van een appartementencomplex.

De rechtbank vindt het zeer kwalijk dat verdachten op deze manier omgingen met gemeenschapsgeld dat is bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben. Uitgangspunt bij een fraudebedrag van 1 miljoen euro is een gevangenisstraf van 24 maanden. De rechtbank vindt de omvang van deze fraude zo groot dat lange onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats zijn.

Twee verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. De derde verdachte moet 3,5 jaar de cel in. Volgens de rechtbank was zijn rol minder sturend dan bij de andere twee. De rechtbank legt bovendien de thuiszorgorganisatie een boete op van ruim 295.000 euro.

Onderzoek naar budgethouders

De gemeente Utrecht maakte ook bekend om een onderzoek te starten naar budgethouders in de zaak Dolia. Op dit moment is namelijk nog niet duidelijk welke rol de budgethouders hebben gespeeld en wat de gevolgen voor hen zijn.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de gemeente Utrecht hebben intensief samengewerkt in het onderzoek naar deze zorgaanbieder.

De gemeente start daarom een bestuursrechtelijk onderzoek naar de rol van 47 mensen die in het afgelopen jaar een persoonsgebonden budget (PGB) hebben gekregen bij Dolia.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Op de Amsterdamsestraatweg ? Wat een verrassing !

 2. Lombokker

  Wat ik mij afvraag: hoe zit het met die 4,5 miljoen euro die ze achterover hebben gedrukt? Gaat Justitie dat ook terug vorderen, of is dat niet mogelijk omdat het in Turkije is geïnvesteerd? En hoe zit het met de ‘cliënten’ die aan de fraude meewerkten in ruil voor een deel van de opbrengst?

 3. JdV

  Goede deal. Ruim 1 miljoen per jaar, zonder aftrek voorarrest en vervroegde invrijheidsstelling mee te rekenen. Daar kun je niet tegenop werken. Conclusie is dat frauderen op grote schaal hartstikke lonend is in NL.

 4. [email protected]

  Leuk om te weten voor u als nettobetaler dat het geld en goederen in Turkije door allerlei regels niet is terug te vorderen.
  Na hun jarenlange gevangenisstraf 😁 gaan de heren lekker terug naar het land van herkomst en genieten van hun zuurverdiende pgb geld.
  Maar ik zag dat het goed was …..

 5. Kadoendra

  lekker hè, die privatisering in de zorg!

 6. Jonas

  Veel te soft

 7. Reguurder

  Als je echt een statement wil maken als overheid, dan moet je deze fraudeurs gewoon na hun detentie gijzelen, net zolang totdat geld is terugbetaald.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).