63-jarige Utrechter krijgt taakstraf voor beledigen koningin Máxima | De Utrechtse Internet Courant 63-jarige Utrechter krijgt taakstraf voor beledigen koningin Máxima | De Utrechtse Internet Courant

63-jarige Utrechter krijgt taakstraf voor beledigen koningin Máxima

63-jarige Utrechter krijgt taakstraf voor beledigen koningin Máxima
De rechtbank in utrecht
Een 63-jarige Utrechter is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor het beledigen van koningin Maxima. De man heeft de koningin meerdere keren beledigd door haar uit te maken voor ‘kankerhoer’, ‘dochter van een moordenaar’ en ‘kankerwijf’.

Een 63-jarige Utrechter is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor het beledigen van koningin Maxima. De man heeft de koningin meerdere keren beledigd door haar uit te maken voor ‘kankerhoer’, ‘dochter van een moordenaar’ en ‘kankerwijf’.

De man stond op 22 oktober vorig jaar in Utrecht bij een groepje mensen waarvan er één werd bekeurd voor een ander strafbaar feit. Toen de agenten de bekeuring uitschreven begon de man de koningin te beledigen.

De agenten hebben de man gewaarschuwd dat het beledigen van de koningin strafbaar is. Ook daarna bleef hij tot twee keer toe doorgaan.

Publiek debat

De rechter is het met de officier van justitie eens dat deze woorden van de man niet vallen onder de vrijheid van meningsuiting omdat ze niet bijdragen aan het publieke debat. “Deze woorden gaan zodanig ver dat dit niet geaccepteerd hoeft te worden”, aldus de rechter.

Volgens de rechter kan de man hiervoor gestraft worden, ook al hebben de teksten de koningin niet bereikt en heeft zij zelf geen klacht ingediend.

De strafbare feiten vonden plaats in 2019, toen majesteitsschennis als apart artikel in de wet stond. Dat artikel is inmiddels vervallen, maar belediging blijft strafbaar. Bij het opleggen van de straf heeft de politierechter rekening gehouden met het feit dat de man nog in een proeftijd liep van een soortgelijke veroordeling.

15 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Fijn dat de politie haar prioriteiten op orde heeft… *diepe zucht*

 2. maria

  krijg je indruk dat hier niemand op durft te reageren! ! ! niet netjes van die persoon en een goed gesprek zou genoeg zijn en niet zo opblazen.

 3. Hans

  De mond laten spoelen met zeep was ooit een probate maatregel.

 4. MJPD

  @maria
  U bedoelt een Foei-gesprek…? De praktijk is dat dat niet helpt en verder wat Erwin zegt.

 5. Berttdekker

  Belachelijk dat je niet meer kunt zeggen wat je ervan vind ,dit is geen democratie meer,overal regels ,wetten ,geen vrijheid meer .

 6. Kadoendra

  Nieuw woord voor de Dikke Van Dale, Beledigopa.

 7. Hans

  Nee Bert. Iemand uitschelden danwel beledigen valt niet per definitie altijd onder het recht van vrije meningsuiting. Een mening moet je (kunnen) onderbouwen met argumenten. In de discussie die dan kan volgen zal blijken of je argumenten stand houden of hout snijden. Iemand uitkafferen is geen mening maar meestal een ongecontroleerd luchten van je bezwaarde en driftige gemoed omdat je een hekel hebt aan iets of iemand. Het is meestal een zwaktebod, zegt vrijwel altijd meer over je zelf dan over die ander. Het is ook vaak bot en smakeloos. Maar ja, over smaken valt wel te twisten, ook weer met argumenten! Zo is het uitmaken van iemand voor alles wat mooi en lelijk is vaak een symptoom van de zogeheten ‘verhuftering’ van de maatschappij. Als we daaraan wennen en het gebeurt omdat we het blijkbaar als een recht beschouwen de ander verrot te schelden komen we in een heel onaangename wereld terecht. Ik pleit voor een bepaalde vorm van wellevendheid in de openbare ruimte omdat dit eraan kan bijdragen dat we nodeloze en ongewenste conflicten creëren. En met een staatsvorm als de onze, de parlementaire democratie heeft schelden ook niets te maken. Juist in dictaturen scheldt men elkaar bij voorkeur verrot, d.w.z. de gezagsdragers gaan zodanig beroerd om met de gewone burgers dat het van kwaad tot erger gaat: van schelden, bruskeren, intimideren en beledigen tot en met opsluiten en soms zelfs martelen en vermoorden.

 8. [email protected]😉

  Op een verkapte manier wórden we toch de mond gesnoerd door de Nederlandse overheid.

 9. Raymond

  Indien dit soort beledigingen aan diegene worden geuit die het niet met de rechter eens zijn, dan willen diegene WEL dat er een aangifte wordt opgenomen door de politie en dat diegene die de beledigingen uit wordt veroordeeld door een rechter.

 10. Hans

  Correctie:

  Ik pleit voor een bepaalde vorm van wellevendheid in de openbare ruimte omdat dit eraan kan bijdragen TE VOORKOMEN dat we nodeloze en ongewenste conflicten creëren.

 11. Francien

  Ze is en blijft toch echt de dochter van een vreeselijk man.. Dus die woorden kan hij onderbouwen..
  Ka…rh..r niet dus dat is strafbaar.. Helaas alleen als je het tegen een koning/koningin zegt.. Want ga jij als burger na het politiebureau hier voor word je vierkant uitgelacht.

 12. wollie

  kan iemand mij uitleggen waarom belediging strafbaar is? wie bepaalt of er sprake is van belediging? Ik vindt de kleur appeltjesgroen beledigend, misschien maar eens aangifte doen

 13. Michael

  @Raymond
  Zo is het maar net! Maar ja, dat snappen ze dan weer niet.

 14. Syde van Ingen

  Ik vrees dat als mensdn hier hun echte mening zullen uiten ze mogelijk ook vervolgd zullen worden. Het is belachelijk dat deze man zo wordg aangepakt. Als hij haar een k h vind, dan so be it. Wat maakt dat zij boven de wet staan? Wat stellen wij dan voor als burgers? Blijkbaa niet veel dus, tenzij we van adel komen.

 15. Herman

  Waarom altijd zo panisch als het over ons Koningshuis gaat?
  Dat Koningshuis dat stinkend rijk is, alles doet om zo weinig mogelijk belasting te betalen en zoveel mogelijk alles door de Staat wil laten betalen. Een Koningshuis dat duister verkregen kunst laat veilen en naar buitenland laat vertrekken.
  Dat Koningshuis moet dan ineens beschermd worden………

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).