Aantal steekpartijen in Utrecht fors toegenomen ten opzichte van vorig jaar Aantal steekpartijen in Utrecht fors toegenomen ten opzichte van vorig jaar

Aantal steekpartijen in Utrecht fors toegenomen ten opzichte van vorig jaar

Aantal steekpartijen in Utrecht fors toegenomen ten opzichte van vorig jaar
Het aantal steekpartijen in Utrecht is de eerste helft van dit jaar fors toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden in 2019. Vorig jaar waren er tussen januari en augustus twee steekincidenten. Dit jaar waren dat er in diezelfde periode negen.

Het aantal steekpartijen in Utrecht is de eerste helft van dit jaar fors toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden in 2019. Vorig jaar waren er tussen januari en augustus twee steekincidenten. Dit jaar waren dat er in diezelfde periode negen.

Uit cijfers van alarmeringen.nl blijkt dat er ook landelijk een stijging van het aantal steekpartijen is. Hulpdiensten moesten in de eerste acht maanden van dit jaar 744 keer uitrukken voor een steekincident.

In Utrecht valt vooral de relatieve stijging op. In de stad Utrecht steeg het aantal steekincidenten met 350 procent en in de provincie zelfs met 700 procent. Utrecht is de dertiende stad als het gaat om het absolute aantal steekpartijen. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam vormen de top-3, maar ook steden als Dordrecht, Almere en Helmond eindigen boven Utrecht.

Manenburg

Ook afgelopen vrijdag was het nog raak in Utrecht. Een 36-jarige Utrechter raakte toen gewond nadat hij werd neergestoken aan de Manenburg, vlakbij Ledig Erf. Het slachtoffer blijkt eerder die dag een discussie te hebben gehad met de 34-jarige man die als verdachte is aangehouden.

Het incident van vrijdag is nog niet meegenomen in de analyse van alarmeringen.nl. De website komt aan het eind van het jaar met definitieve cijfers van het aantal steekincidenten in 2020.

9 Reacties

Reageren
 1. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat wapens “ter zelfverdediging” altijd een slecht idee zijn. Bij escalatie van een ruzie is de grens tussen “aanvallen” en “verdedigen” niet te trekken.

 2. JdV

  Onmiddelijk sluiten al die winkels die messen verkopen. Want het is hun schuld. Als een visboer een handgranaat aan zijn deur krijgt dicht moet lijkt het logisch dat de Action, Blokker, Hema etc. dicht moeten wegens het verkopen van messen.

 3. Massegast

  O, o, die Amerikanen. Het land waar vuurwapens zo makkelijk te koop zijn. Afschuwelijk land. Maar dan: o, o, dat nuchtere Holland. Waar messen en steekwapens in alle soorten en maten zo makkelijk te koop zijn. Prima land. In de sixties heette dat ‘selectieve verontwaardiging’. It never stopped.

 4. Iefke

  Elke steekpartij is er een te veel. Maar om me toch met de discussie te bemoeien heb ik een snelle berekening gemaakt of Utrecht relatief veel steekpartijen heeft. Dit bleek nog niet zo makkelijk, omdat elke presentatie van de cijfers zijn voor- en minpunten heeft. Ik denk dat dat mijn volgende berekening het meest in de buurt komt van de realiteit: namelijk het aantal steekincidenten in dit jaar per 100.000 inwoners van de 5 grootste steden in NL. |Amsterdam 4,05 | Rotterdam 15,81 | Den Haag 9,11 | Utrecht 2,55 | Eindhoven 7,77 |

  Vraag 1: mag je dit wel zo berekenen?
  Vraag 2: Hebben jullie hier betere manieren voor om te kijken of Utrecht relatief veel steekpartijen heeft?
  Vraag 3: Heeft Utrecht veel steekincidenten? Of zitten we elkaar op te fokken dat dit wel het geval is als er weer eens een is geweest?

 5. Vingervlug

  13de als 4de stad. Niks aan de hand

 6. wollie

  toen ik jong was betekende ‘ezeltje prikje’ iets anders

 7. Scherpschutter

  Ik denk dat we wel concluderen dat er bijzonder weinig mensen worden neergestoken. Slechts 9 in een jaar in een stad met de omvang van Utrecht is bijzonder weing. Shit happens…

 8. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat Iefke er nier ver naast zit met haar berekening. Het is vooral de trend die zorgen baart.

 9. Pee

  Tsja,bijkomende excessen zullen we maar zeggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).