Allemaal Utrechters - Kathy Bassett: ‘Op St. Patrick’s Day sta ik te dansen in Irish pub O’Leary’s’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Kathy Bassett: ‘Op St. Patrick’s Day sta ik te dansen in Irish pub O’Leary’s’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Kathy Bassett: ‘Op St. Patrick’s Day sta ik te dansen in Irish pub O’Leary’s’

Allemaal Utrechters – Kathy Bassett: ‘Op St. Patrick’s Day sta ik te dansen in Irish pub O’Leary’s’
Kathy woont in een voormalige brandweerkazerne. Foto: Robert Oosterbroek
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Kathy Bassett (xx) uit Suriname.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Kathy Bassett uit Ierland.

Paspoort

Naam: Kathy Bassett
Land: Ierland
Plaats: Dublin
Levensmotto: ‘Broaden your horizon and learn from new experiences

Aantal mensen met een Iers paspoort in Utrecht in 2017: 241 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

“Vroeger leek de wereld een stuk groter. Ierland in de jaren zeventig was een conservatief, afgezonderd eiland waar de katholieke kerk een grote rol speelde.”  Kathy, toen een twintiger, wilde verder kijken. “Ik was nieuwsgierig naar andere culturen. Mijn man, die uit Vreeswijk komt, heb ik in 1976 ontmoet in België, toen hij daar ook op vakantie was. Daarna hebben we elkaar veel brieven geschreven. Heel romantisch.”

De geliefde, haar huidige man, kwam vaak op bezoek in Ierland maar het stel besloot toch zich in Nederland te nestelen – zij vond het leuk om in het liberale Nederland te wonen en Utrecht was zo leuk toen. In de zomer van 1976… “Ik herinner me een hete zomerdag aan de werf, iedereen zag er zo gelukkig uit. Ik had een heel verkeerd beeld van het klimaat.”

Kathy verhuisde naar Nederland in 1982 en begon direct met werken. Twintig jaar zat ze bij een internationale stichting van de NS en de afgelopen negen jaar werkt ze voor een NGO. Ze kan naar haar werk wandelen vanaf haar huis in de Minrebroederstraat. Dat doet ze dus ook. “Langs de Oudegracht en de Lange Rozendaal. Ik zie de stad ontwaken en denk dan: dit is mijn stadje.” 

Inburgeren in de jaren tachtig ging snel, maar daar deed ze ook haar best voor. Onder meer door zich zo snel mogelijk de taal eigen te maken. Ze besefte dat ze veel zou missen als ze te veel aan het Engels vast zou houden. Grapjes, bijvoorbeeld.
“Ik begreep de Nederlandse droge humor niet, ik dacht dat mensen meenden wat ze zeiden, daar schrok ik vaak van. Humor is een van de laatste dingen die je begrijpt in een nieuwe taal.” Wat is Ierse humor? “Ieren kunnen met één opmerking een zwaar gesprek ontladen.”

Tijdens de Nederlandse cursussen ontmoette Kathy mensen van verschillende culturen uit de hele wereld. Een welkome eye opener na het wonen in Ierland.

Zingen en dansen

Kathy heeft zich dus op Nederland toegelegd, maar haar roots zeker niet links laten liggen. Ierland blijft het land waar ze is geboren en opgegroeid, waar haar familie woont, waar de vakanties naartoe gaan, waar taxichauffeurs gezellig hun levensverhaal uit de doeken doen. Kathy mist Ierland vaak en is trots op hoe het land zich heeft ontwikkeld.

“Het is een mooie young republic, niet meer zo geïsoleerd en zo conservatief als vroeger. Een Europees land vol met Nobel-prijs winnende schrijvers en dichters en muzikanten.” Ze vertelt: “Ook de andere Ieren in Utrecht zijn trots. Ik ken er veel via de Irish pub O’Leary’s aan de Adelaarstraat. Ze zijn als een surrogaatfamilie; als je uit hetzelfde land komt, deel je nou eenmaal wat bijzonders met elkaar. We spreken vaak af, organiseren etentjes, of gaan naar de pub. Elk jaar is St. Patrick’s Day een groot feest. We dansen op Ierse muziek in O’Leary’s en zingen keihard mee – vaak komen vanzelf de emoties boven. Nederlanders vinden ons dan waarschijnlijk een beetje gek.”

“Als ik in Ierland was gebleven”, zegt ze, “had ik vermoedelijk minder gehad met Ierse muziek en tradities. Die dingen worden ineens heel belangrijk als je in een ander land bent gaan wonen. Ze helpen je omgaan met de heimwee.”

Allemaal Utrechters is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Iemand anders of jezelf aanmelden voor de rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl 

Deze landen zijn de revue gepasseerd:
Polen, Rusland, Iran, Colombia, Macedonië, Peru, Venezuela, Syrië, Indonesië, Denemarken, Zuid-Afrika, Spanje, Ethiopië, Taiwan, Duitsland, Antillen, Bolivia, Zweden, Irak, Liberia, Noord-Ierland, Oostenrijk, Verenigde Staten, Turkije, Engeland, Hongarije, Chili, Italië, Ecuador, India, Roemenië, Bangladesh, Frankrijk, Suriname, Ierland

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).