Ambtenaar gemeente Utrecht ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim en belangenverstrengeling | De Utrechtse Internet Courant Ambtenaar gemeente Utrecht ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim en belangenverstrengeling | De Utrechtse Internet Courant

Ambtenaar gemeente Utrecht ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim en belangenverstrengeling

Ambtenaar gemeente Utrecht ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim en belangenverstrengeling
De gemeente Utrecht heeft in de zomer ambtenaar Farid O. ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim en belangenverstrengeling. Dat blijkt uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad. De ambtenaar heeft vluchtelingen geworven voor taalschool Maximaal Taal, die hij zelf had opgericht.

De gemeente Utrecht heeft in de zomer ambtenaar Farid O. ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim en belangenverstrengeling. Dat blijkt uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad. De ambtenaar heeft vluchtelingen geworven voor taalschool Maximaal Taal, die hij zelf had opgericht.

De gemeente Utrecht heeft ook aangifte gedaan tegen Farid O. uit Utrecht. Vanuit zijn functie bij de gemeente wierf hij vluchtelingen die hij vervolgens geen goede scholing heeft geboden.

De taalschool zou bewust vluchtelingen geld afhandig hebben gemaakt. Er werden faciliteiten beloofd maar niet geleverd en lessen vielen geregeld uit. Bovendien zouden docenten vaak niet de vereiste certificaten hebben. Vluchtelingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun inburgering.

Farid O. (40) begon de taalschool met een vriend, Samir E., in januari 2016, maar meldde dit niet bij de gemeente. Dat is verboden. Ook door mensen te werven via de gemeente was hij in overtreding. Hij zou vluchtelingen contracten hebben voorgeschoteld zonder tolk en ze zo veel geld afhandig hebben gemaakt.

‘Schokkend’

GroenLinks raadslid Tara Scally gaat vandaag samen met andere politieke partijen uit de stad mondelinge vragen stellen. Ze noemt het schokkend dat vluchtelingen de dupe worden van falend landelijk inburgeringsbeleid. “De regie zou bij de gemeente moeten liggen in plaats van aan de markt overgelaten te worden. GroenLinks vindt het belangrijk dat de gedupeerde vluchtelingen alsnog een goede start kunnen maken in Utrecht.” Scally vraagt de gemeente om mogelijkheden hiervoor te onderzoeken en wil weten hoe dergelijke praktijken kunnen worden voorkomen.

Het plichtsverzuim kwam aan het licht door klachten van vluchtelingen, oud-docenten en vrijwilligers.

14 Reacties

Reageren
 1. P.A. Driessen

  De indruk wordt gewekt dat het wel had gemogen als het goede cursussen geweest waren.

 2. Wim Vreeswijk

  Er moet kennelijk beter gescreend worden…!

 3. JdV

  De vluchtelingen worden niet de dupe van falend landelijk beleid, de vluchtelingen worden de dupe door een corrupte ambtenaar. Recent onderzoek bij de politie heeft duidelijk gemaakt dat bepaalde bevolkingsgroepen vele malen vaker dit soort criminele activiteiten in overheidsdienst uitoefenen dan anderen. Dat zou een goede waarschuwing moeten zijn bij het aannamebeleid van nieuwe ambtenaren. Een betere screening zou helpen maar voorkomt niet alles vrees ik.
  Bij tachtig geregistreerde integriteitsmisdrijven tussen 2012 en 2016, was 40 procent van de gevallen een allochtone agent betrokken. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Opmerkelijk, omdat minder dan 10 procent van de agenten allochtoon is.

 4. DvJ

  @ JdV

  De vluchtelingen zijn OOK de dupe van falend beleid, maar dat wordt hier in het artikel dan weer niet per sé gesteld (behalve dat GL er wat over zegt).

  Waarom zij de dupe zijn van het beleid? Hoezo MOETEN vluchtelingen in de vrije markt een bureautje zoeken (vaak commerciële tijgers zonder onderwijsachtergrond) om hun cursussen VERPLICHT te volgen. De vluchtelingen worden afgezet, krijgen in bijna alle gevallen beroerd onderwijs en de enige die er beter van wordt is de eigenaar van het commerciële bureau. Veel vluchtelingen halen toetsen dan ook niet, omdat het onderwijs simpelweg beroerd is. Zondag met Lubach heeft daar verleden jaar al een item aan gewijd.

 5. Lombokker

  De “vluchtelingen” als verdienmodel, wie had dat nou gedacht? In ieder geval niet Groen Links en een hoop andere naïevelingen.
  Maar de harde werkelijkheid is dat er grof geld wordt verdiend aan deze mensen.
  Allereerst door de mensensmokkaars, die zo maar twee- of drieduizend dollar per persoon vangen. In sommige gevallen wordt dit geld gebruikt om terroristische organisaties te financiëren.
  Vervolgens is er de opvang. Vakantieparken die overschakelen naar opvang van asielzoekers omdat dat financieel aantrekkelijker is. Gesubsidieerde NGO’s die hulp komen bieden. Personeel van het COA en door hen ingehuurde leveranciers zoals stoffeerders, witgoedbedrijven en beveiligers.
  Voor het verwerken van de aanvragen zijn ook weer extra ambtenaren, tolken en faciliteiten nodig. En omdat iedereen in Nederland recht heeft op (pro deo) juridische bijstand kunnen veel advocatenkantoren ook een graantje meepikken.
  De inburgering zelf wordt vervolgens aan de “markt” overgelaten, zoals dat ook in de zorg en bij werkzoekenenden gebeurd. Terwijl nota bene al langere tijd bekend is dat dit vaak tot onbevredigende resultaten, en soms zelfs tot regelrechte fraude leidt.
  Farid O. maakt het wel heel erg bont door zijn cliënten door te verwijzen naar zijn eigen instituut. Ook een beetje dom, want iedere ambtenaar weet dat zoiets niet mag, en je zelfs je baan kan kosten. Wat mij betreft mag het hem nog wel wat meer kosten dan alleen zijn baan.

 6. Marcel 59

  “De regie zou bij de gemeente moeten liggen in plaats van aan de markt overgelaten te worden.” Hallo mevrouw Scally, de regie lag bij de gemeente! Die heeft alle touwtjes in handen gegeven van één ambtenaar, kennelijk zonder enige vorm van toezicht. De vraag is dus wat er mis is met de ambtelijke organisatie van de gemeente, dat zoiets kan gebeuren.

 7. JdV

  +1 voor Marcel59

 8. Fred

  Wanneer word links eens wakker?

  Er word daar maar geroepen om diversiteit van allochtonen bij politie of overheid….nou we zullen het weten. Het gaat niet meer om kwaliteit maar vooral om de allochtone samenleving en links te pleasen. Zie de voorbeelden in het College van amsterdam, misstanden door allochtonen ( meest marrokanen) bij de politie, en ook in de lokale politiek ( Pvda) en nu weer Gemeente Utrecht.

  Volgens mij moet je alleen maar gevraagd worden als je betrouwbaar en kwaliteiten hebt. Tenminste….zo gaat het met de “witte” Nederlanders voordat ze een baan krijgen..

  Wie discrimineert nou wie? e

 9. Piet

  @ Fred

  De PvdA is al sinds de jaren negentig geen linkse partij meer maar een partij met een neo-liberale koers, gerund door Nyenrode, ex-Shell mannetjes en corpsballen. Niks links aan.

 10. Jolanda

  Hear hear for Marcel59!

 11. Utrechter2

  @Piet: op economisch gebied is de PvdA inderdaad heel rechts geworden maar op cultureel gebied nog steeds harstikke links (anders zou het wel heel erg opvallen dat o.a. de PvdA klonen zijn van de VVD. Op cultureel gebied is de VVD een PvdA geworden: altijd net voor verkiezingstijd is Rutte rechts en na de verkiezingen (ook al is Rutte bijna 10 jaar premier) wordt van de politie een soort PvdA gemaakt.

 12. Cico

  @Fred: inderdaad. Ik erger met mateloos aan ‘links’, die zich vooral bezig lijkt te houden met symboolpolitiek (genderneutraliteit, gloeilamp verbieden, fietspaadjes aanleggen). Terwijl het piept en kraakt in de werkgelegenheid, de woningmarkt, vluchtelingen, onderwijs EN zorg! Allemaal traditioneel linkse onderwerpen waarin je kan opkomen voor de mens, maar er wordt niks mee gedaan. Links is gewoon iets minder rechts.

 13. U030

  Zolang de politiek, landelijk en op gemeenteniveau bezig blijft met het pleasen van minderheden en roeptoeters (zoals de zwarte piet discussie) en de gemiddelde meerderheid vergeet blijft het populisme groeien, zonder onderzoek kun je deze conclusie trekken en onderbouwen.

 14. Katja

  Mooi gebouw, jammer dat er een rare toren voor komt te staan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).