Amersfoorter krijgt geen straf voor doodschieten man op Kanaalstraat in Utrecht Amersfoorter krijgt geen straf voor doodschieten man op Kanaalstraat in Utrecht

Amersfoorter krijgt geen straf voor doodschieten man op Kanaalstraat in Utrecht

Amersfoorter krijgt geen straf voor doodschieten man op Kanaalstraat in Utrecht
Op de Kanaalstraat in Utrecht vond een dodelijke schietpartij plaats
De man die in mei 2019 een andere man op de Kanaalstraat doodschoot, heeft hiervoor geen straf gekregen. De verdachte handelde volgens de rechtbank uit noodweer.

De man die in mei 2019 een andere man op de Kanaalstraat doodschoot, heeft hiervoor geen straf gekregen. De verdachte handelde volgens de rechtbank uit noodweer.

De 36-jarige verdachte uit Amersfoort is niet strafbaar voor het doodschieten van de andere man. Volgens de rechtbank moest de verdachte zich verdedigen tegen het slachtoffer, die hem op dat moment met een mes bedreigde. De man uit Amersfoort krijgt wel 9 maanden celstraf voor het bezitten van een wapen.

Zes seconden

Op de avond van 30 mei 2019 krijgen de twee mannen ruzie. De verdachte krijgt tegen 20.00 uur een klap van het slachtoffer. Vervolgens gingen ze allebei weg.

Zo’n anderhalf uur later stapt het slachtoffer uit een auto op de Utrechtse Kanaalstraat. Hij heeft een groot mes in zijn hand, met een lemmet van ongeveer 20 centimeter. Volgens de verdachte liep het slachtoffer snel in zijn richting. Dit wordt ook bevestigd door getuigen. Als het slachtoffer vlakbij is, schiet de verdachte hem neer.

Wapenbezit

Volgens de rechtbank had de verdachte in de levensbedreigende situatie geen andere keuze dan schieten. Hij handelde op dat moment dus uit noodweer. Dat betekent dat hij geen straf krijgt voor het doden van het slachtoffer. Wel krijgt de man straf voor verboden wapenbezit. Hij moet daarvoor 9 maanden de gevangenis in.

30 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Het blijft vreemd. Hij handelde uit noodweer. Maar de daarvoor gebruikte middelen zijn strafbaar. Had hij andere middelen gebruikt dan was het wellicht slechter voor hem afgelopen. Dus doordat hij zichzelf goed heeft beschermd krijgt hij alsnog straf. Had hij zich moeten verweren met een lege fles dan had hij het wellicht niet overleefd en was er geen zaak geweest.

 2. bawang putih

  weet de rechter wel het verschil tussen maanden en jaren??

 3. Esrin Wierzbicka

  De Kanaalstraat ligt in een bepaald deel van Utrecht waar andere regels gelden. Ook de rechtspraak is hier wat op afgestemd.

 4. MS

  @JvD: Eens. Klinkt moeilijk uit te leggen. Het zou natuurlijk ook kunnen dat deze ruzie zo ver geëscaleerd is juist omdat beide personen een wapen bij zich hadden en zich daarom onschendbaar voelden. Dan zou de straf weer logisch en terecht zijn. Want zonder wapens was het wellicht met een sisser afgelopen.

 5. WvR

  @JdV:
  Geen moord (of doodslag), wel verboden wapenbezit. Zo raar is het niet.
  Het zijn twee zaken die per toeval aan elkaar gelinked zijn.

  Er wordt ingebroken, ik dood mijn inbreker met een mes, en bij onderzoek vindt men een husje vuurwapens waar ik geen vergunning voor heb.

  Noodweer: Ja.
  Verboden wapenbezit: Ja.

 6. Scherpschutter

  Een regelrechte schande dat je in de 21e eeuw nog altijd wordt opgesloten tussen moordenaars, dieven en verkrachters voor de ‘misdaad’ van het bezitten van een voorwerp waarmee je je leven hebt gered, waarbij je nota bene wordt opgesloten door een bende die zelf wel tot de tanden toe gewapend is…

  Wanneer verbieden we deze barbaarse overheid weer eens om mensen te verbieden wapens te bezitten? We zijn toch geen geretardeerde kleuters van 11 dat we iemand nodig hebben om ons te vertellen dat we niet zomaar op iemand mogen schieten?

 7. Dennis

  Het is ook wel bijzonder dat de aanvaller (met het mes) nu het “slachtoffer” is.
  Mijn inziens blijft dit de aanvaller die het helaas voor hem met de dood heeft moeten bekopen.

 8. Cor

  @Scherpschutter: “We zijn toch geen geretardeerde kleuters van 11 dat we iemand nodig hebben om ons te vertellen dat we niet zomaar op iemand mogen schieten?” Nee inderdaad, de politie is tot de tanden toe bewapend om fietsers zonder verlichting grondig aan te pakken. 😂

 9. Alex

  Het is uiteraard ook heel normaal dat je met een vuurwapen op straat loopt.

 10. Berend

  @scherpschutter, volgens mij is dat juist wel het probleem, te weinig opleiding en opvoeding genoten. En wapens helpen daar dus niet echt bij.

 11. Alwin

  @Scherpschutter: als ik zie hoeveel volwassenen op de adviezen ter bestrijding van corona reageren als jengelende, tot op het bot verwende kleuters die hun speelgoed niet met Jantje van de buren willen delen moet ik er niet aan denken tot wat die volwassenen in staat zijn als ze met vuurwapens mogen rondlopen.

 12. Rva

  B.e.l.a.c.h.e.l.i.j.k.

 13. Marc

  @Dennis, het slachtoffer wordt door de rechter ook als aanvaller beschouwd. Dat is precies de reden dat de veroordeelde is vrijgesproken voor doodslag. De rechter is het dus volledig met u eens.

 14. Joepie

  Zo te lezen woont Flardentoetert graag in Trumpcounty.

  Gelukkig zijn we vrij om te kiezen, het staat hem vrij te gaan. Je mag gewoon emigreren.

  De VS, waar meer dan 40% van de mensen onder de armoedegrens leeft. En volgens meerdere indocatoren de geweldsspiraal, door wapenbezit gelijk staat aan een gemiddelde burgeroorlog: door oa gewapende milities en bende-gerelateerd geweld.

  Zoek voor de lol even het aantal doden door wapengeweld in de Amerikaanse grote steden op en leg dat voor de lol eens naast doden door wapengeweld in evengrote Europese steden en trek dan uw conclusies.

  Godzijdank hebben diegene die in dienst van ons zijn een wapenmonopolie. Wij moeten, via de door ons gekozen politiek; er wel voor waken dat zij, de politie, in het belang van de burger handelen. Dat doen zij niet altijd.

  Wapens zorgen voor gevaar en bedreigen de goede vrede en ieders veiligheid en leven. De kleinste ruzie kan escaleren met als gevolg dodelijke slachtoffers. We kennen allemaal wel een situatie waarbij mensen vanuit emotie, vanuit woede een rode waas voor de ogen krijgen.

  Flardentoetert pleit hier weer voor een darwinistische recht-vd-sterkste samenleving en dat is gewoon fasc…… Het begint steeds duidelijker te worden welk doel zijn trollengedrag heeft.

 15. Linda

  De reaguurverslaafde beschrijft de VS.

  Iedereen die ik ken die daar geweest is (moet je wel even buiten de villawijken, disnelandcentrumpjes en manhattens kijken) zegt dat het land er als een aftands 3e wereldland bij ligt. Het is pauper en onveilig, onder meer door vrij wapenbezit

 16. Bloed

  Stel je voor dat die mensjes uit ruzies in de Rijdende Rechter wapens hadden gehad…..oh my….😲

  BLOEDBAD!

 17. Scherpschutter

  @Joep en Linda

  Ik stel voor dat u Zwitserland even bestudeert, al valt het in de VS ook allemaal reuze mee, als u rationeel naar de cijfers kijkt in plaats van uw onderbuik de vrije hand te geven.

 18. Henk Lith

  Als ik moest kiezen tussen negen maanden cel, of levenslang onder de grond, dan koos ik toch maar voor die negen maanden cel,
  en jij?

 19. Berk

  Daar hebben we Scherpschutter weer. In Zwitserland mag je je wapen op straat niet dragen. Dat is een groot verschil met de VS. Ondanks dat heeft Zwitserland een van hoogste sterftecijfers door vuurwapengeweld van Europa. Nou jij weer.

 20. Pee

  Verboden of niet als je een vuurwapen wilt hebben dan is er altijd aan te komen.

 21. Joepie

  @Flardentoetert

  In de VS valt het mee?

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/16/nrc-checkt-meer-doden-door-vuurwapens-in-vs-dan-in-alle-oorlogen-van-vs-13527687-a1577487

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1682774624/in-2019-meer-dan-15-000-mensen-doodgeschoten-in-vs

  https://sargasso.nl/vuurwapendoden/

  https://www.knack.be/nieuws/wereld/belgie-koploper-vuurwapenmoorden-in-west-europa/article-normal-581753.html?cookie_check=1602246278

  De cijfers in Europa liggen veel lager, ook afgemeten per inwoneraantal en gecorrigeerd dus. En dat over verschillende jaren gemeten in het afgelopen decennium. De cijfers spreken boekdelen. Echter zie je wel dat er in Europese landen waar vuurwapenbezit (deels) toegestaan is er meer moorden gepleegd worden en er meer ‘ongelukken’ en zelfmoorden voorkomen.

 22. Joris

  @ pee

  Alleen is het dan strafbaar.

  Ik kan ook op veel plekken 200 km/u rijden, echter is het dan strafbaar.

  Er kan zoveel. Het is alleen niet wenselijk om te doen. Schaf je toch een vuurwapen aan, dan financier je de criminele sector en int. wapenhandel, met verstrekkende gevolgen van dien. Ook steek je een dikke middelvinger op naar de rest van de samenleving. Dat zegt erg veel over jou als persoon dan.

 23. Koel Hoofd

  Linda heeft gelijk, USA is echt een failed state, dat was het al in 1776 en is nog steeds de reden waarom Amerikanen ‘the inalienable right to bear arms’ hebben..
  Maar daar kan je alleen maar achterkomen als je van de gebaande olifantenpaadjes af gaat.

 24. Scherpschutter

  @Joepie 9/10/2020 – 14:27

  350.000.000 inwoners. 264.000.000 vuurwapens in omloop. Jaarlijks 15.000 doden. Dat valt volgens u NIET mee? LOL!

  Zwitserland, Joepie?

 25. Joepie

  @Flardentoetert

  Iedere dode en zeker iedere ongeschuldige dode door vuurwapengeweld is er 1 te veel.

  Noem meer dan 15.000 dodelijke slachtoffers per jaar maar weinig. Vergelijk het aantal met dat in Europa (Europa heeft meer dan het dubbele van het aantal inwoners in de VS, namelijk 741,2 miljoen en veeeeeeeel minder slachtoffers) en je schrikt je pas echt een hoedje in de VS.

  We hebben het dus over 150.000 doden in 10 jaar tijd en 300.000 in 20.

  Iedere 10 jaar tijd wordt er een stad ter grootte van Amersfoort compleet uitgemoord, incl. onschuldigen en kinderen. Iedere 20 jaar tijd wordt er in de VS dus een complete stad als Utrecht uitgemoord door vuurwapengeweld. Dat zijn gewoon oorlogscijfers.

  Er is terechte ophef als een terrorist mensenlevens neemt. In de VS richten de eigen burgers een vele, vele malen grotere schade aan.

  En wat is er met Zwitserland? 1 vd hoogste sterftecijfers door vuurwapengeweld in Europa en je mag er NIET met je wapen over srraat zoals in de VS.

  Kijk nog maar eens goed naar de linkjes.

 26. Scherpschutter

  @Joepie

  Uw probleem is dat u gevoel voor proportionaliteit van een dronken dekzwabber heeft…en daardoor kennelijk nogal snel “schrikt”. Er zijn alleen al 19.000 steden in de VS. Er komt dus minder dan 1 persoon per stad jaar om door vuurwapengeweld…Niet eens 1(!), LOL. Het is dus in beginsel al helemaal niets. Waarbij natuurlijk totaal niet gezegd is dat die doden niet zouden zijn gevallen als er geen vuurwapens zouden zijn geweest…want wapens doden geen mensen, maar mensen doden mensen. Meestal vanwege een reden, die natuurlijk niet weg is als het vuurwapen weg is.

  Ook vergeet u door uw angstige mindset dat een groot deel van die doden niet “uitgemoord” worden natuurlijk, maar juist vallen omdat iemand zich met een vuurwapen verdedigt tegen agressief geweld en de aanvaller doodschiet. De notie dat een vuurwapendode automatisch ook een onschuldig slachtoffer is dat weerloos werd afgeblaft wekt op de lachspieren.

  Het totale gemis aan gevoel voor proportionaliteit beperkt zich in uw geval niet alleen tot cijfers, maar strekt zich ook uit tot in moraliteit, want burgers ontwapenen en ze daarmee het recht op zelfverdediging ontnemen is natuurlijk totaal gestoord in een situatie waarin 1 dode per stad per jaar valt, waarbij u tot overmaat van ramp ook nog eens totaal blind lijkt te zijn voor het gegeven dat privaat wapenbezit ook gruwelijke misdaden voorkomt.

  Kortom: krijg uw zenuwen toch eens onder controle door logisch, consequent en rationeel te redeneren. U lijkt een inzinking nabij, ongeacht het onderwerp. LOL.

 27. Uuutje

  @ ss

  Laten we ook maar stoppen met achter terroristen aan gaan. (Dat vind ik trouwens niet echt; ik vergelijk dit met jouw maffe uitspraken).Die 0,0000001% slachtoffers die zij maken op alle mensen ter wereld stelt dan niks voor natuurlijk; in jouw vergelijking. Of hoeveel inbraken zijn er nu echt in iedere stad op jaarbasis. Stelt allemaal niks voor joh.

  En wat een gelul over steden in de VS. Er zijn er net ietsje meer dan 100 die meer dan 100.000 inwoners hebben. Je definitie van stad is waarschijnlijk een hele rare. Met 15.000 doden per jaar verspreid over 100 echte steden zit je op 150 doden door vuurwapengeweld per grote stad, per jaar (!!!) Wat dan toch wel weer behoorlijk veel is. Alleen doet die rekensom (en jouw rekensom al helemaal niet) geen recht aan de echte situatie, omdat sommige steden enorme uitschieters kennen.

  Alleen Chicago kent al meer dan 100 slachtoffers per jaar. Gemiddeld 500 schietpartijen per jaar. Chicago kent ong. 2 miljoen inwoners. Beetje de Randstad dus of Groot Amsterdam. Vergelijk het eens met hier. De wereld zou te klein zijn als dit onze cijfers waren. Het speelt al jaren: https://m.hln.be/nieuws/buitenland/tien-doden-bij-golf-van-vuurwapengeweld-in-chicago~a6b29532/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  Mensen met geweren verdedigen zich in de VS vooral tegen…..tada…mensen met geweren. 🤔Conflicten die zonder geweren vaak anders zouden aflopen (ruzies, relationele problemen, andere vormen van emotionele conflicten; en dan hebben we het nog niet eens over afrekeningen of school shootings) 🤔. Bij incidenten met geweren vallen heel vaak onschuldige slachtoffers; te weten omstanders en kinderen.

  Overigens zijn zelfmoorden met vuurwapens niet meegeteld. Dat zijn er 24.000 per jaar. Dat komt dus nog bovenop die 15.200.

  Pak dan maar weer eens de Europese cijfers erbij, met meer dan het dubbele aantal inwoners.

 28. Coby Wagtmans

  Geef nu maar gewoon een keer in en toe scherspchutter. Joepie (en anderen) lullen je er helemaal uit. Je pogingen zijn echter vertederend.🤗

 29. Linda

  Scherpschuttertje (en wat schuttert die, hihi), moet eens niet zo op de man/ vrouw spelen (teken van verlies en zwakte) en heeft denk ik eens een kuffeltje nodig in een eenzaam weekend.

  Knuffeltje! 😗

 30. Scherpschutter

  Wat is dat toch met vrouwen altijd dat ze me vertederend vinden en me willen knuffelen? Laat mevrouw Scherpschutter het maar niet lezen. Dan zwaait er weer wat. 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).