Arrestaties in Utrecht; nep-huisarts, fraude met declaraties en oplichting Arrestaties in Utrecht; nep-huisarts, fraude met declaraties en oplichting

Arrestaties in Utrecht; nep-huisarts, fraude met declaraties en oplichting

Arrestaties in Utrecht; nep-huisarts, fraude met declaraties en oplichting
De politie heeft vandaag aanhoudingen verricht in een al langer lopend onderzoek naar fraude en valsheid in geschrifte bij Medisch Centrum Bernadotte – voorheen Gezondheidscentrum Medimel – in Utrecht.

De politie heeft vandaag aanhoudingen verricht in een al langer lopend onderzoek naar fraude en valsheid in geschrifte bij Medisch Centrum Bernadotte – voorheen Gezondheidscentrum Medimel – in Utrecht.

In mei 2019 deed de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aangifte tegen de directrice van Medisch Centrum Bernadotte in Utrecht. Naar aanleiding daarvan is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de gang van zaken in de huisartsenpraktijk aan de Bernadottelaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

De verdenking ontstond dat er declaraties bij zorgverzekeraars werden ingediend die niet klopten en vervolgens wel door de zorgverzekeraars zijn betaald, wat aan te merken is als oplichting en valsheid in geschrifte.

Ook wordt de directrice ervan verdacht zich als huisarts te hebben voorgedaan, wat zij niet is, en in die hoedanigheid ook zelf consulten te hebben uitgevoerd met patiënten en recepten te hebben uitgeschreven. Hierdoor liepen de patiënten ‘aanmerkelijke’ kans op gezondheidsschade.

Onderzoek loopt nog

In het onderzoek bleek vervolgens dat de directrice zich, nadat de huisartsenpraktijk failliet was gegaan, mogelijk weer schuldig maakte aan oplichtingen door via de vervolgens opgerichte thuiszorgorganisatie Dotte BV valse indicatiestellingen aan te leveren bij zorgverzekeraars en kosten te declareren terwijl er geen of minder thuiszorg was verleend. Vervolgens ging de verdachte in een wederom nieuw opgerichte thuiszorgorganisatie, Thuiszorg bij U, vermoedelijk verder met deze praktijken.

De directrice en een mannelijke medeverdachte zijn vandaag aangehouden. Het onderzoek, waaronder ook een financieel onderzoek, loopt nog en zal nog enige tijd duren. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie sluiten niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen. Wanneer de zaak bij de rechter zal worden behandeld is zodoende nog niet te zeggen.

17 Reacties

Reageren
 1. Uuutje

  Hoe kan iemand 3x achter elkaar in de fout gaan voor er pas ingegrepen wordt?

  Dit soort zaken zijn de reden waarom de zorgstaat implodeert. Neo-liberalisme ten top. Kost ons uiteindelijk allemaal heel veel geld.

 2. Kadoendra

  Thuiszorgorganisatie Dotte BV, Thuiszorg bij U.

  Marktwerking in de zorg daar weten zorg-cowboys en zorg-cowgirls wel raad mee!

 3. Len

  Laat je niet beDotte B.V.

 4. Scherpschutter

  Topje van de ijsberg natuurlijk. De overheid faalt werkelijk ho-pe-loos in het adequaat toezicht houden, zoals ze vrijwel in iedere taak hopeloos faalt.

  Gelegenheid schept de dief en als je een enorme pot met goud op tafel zet waarbij de bewaker bij de deur heerlijk in zijn stoel een uiltje ligt te knappen, moet je er natuurlijk niet gek van opkijken dat er op massieve schaal uit de pot gegraaid wordt met een pakkans van ongeveer 0.

  Zorg. Te belangrijk om aan een overheid over te laten. Tijd voor een totale privatisering. Het door de overheid gemanagde zorgsysteem is een gruwel in alle opzichten. Dit was voor de coronacrisis natuurlijk ook wel duidelijk.

 5. JvS

  @uuutje, dat is dankzij onze privacywet en het AP. Er zijn partijen bezig om hier een database voor op en open te stellen.

  Het blijft dramatisch dat dit nog in dit tijdperk mogelijk is. Zelfde laken en pak als de huisjesmelkers, en alle labiele figuren waarvan de dossiers niet gedeeld mogen worden en nog wel wat andere dingen.

 6. Koel Hoofd

  Het zoveelste zorgfraude geval.
  Dit zorgsysteem staat al sinds het begin (intussen ook al -tig jaar geleden) wijdopen voor fraude over de ruggen van de zwakste medemens.
  Het bewijst ook weer eens een al en paar duizend jaar oud gezegde: homo homini lupus.

  @Scherpschutter, juist vanwege het fenomeen homo homini lupus is totale privatisering een heel slecht plan.

 7. JdV

  Elders in de media staat ook de naam van deze dame. Lijkt afkomstig uit dezelfde kringen als waar veel pgb- en thuiszorg fraude is geconstateerd. Gelegenheid maakt de dief klaarblijkelijk.

 8. Lombokker

  @Uutje
  Dat is mogelijk omdat deze mevrouw iedere keer nadat haar toko door Inspectie was gesloten gewoon weer een nieuw bedrijf in de zorg is begonnen. De Inspectie mag namelijk pas ingrijpen nadat ze hebben geconstateerd dat er misstanden zijn. Dat was overigens al in mei 2018 het geval:
  https://www.ad.nl/utrecht/medimel-zegt-geleerd-te-hebben-van-sanctie-inspectie~acb63274b/

 9. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Ik denk dat u de logica achter wat u zegt nog eens moet doornemen. Als mensen per definitie wolven voor andere mensen zijn, zoals u stelt, dan is het wel het meest slechte idee om een groep mensen een extreme machtsposities over een andere groep mensen te geven. Als homo homoni lupus est, zou tenslotte wel heel naief zijn om te denken dat die extreme machtspositie juist niet bijzonder aantrekkelijk is voor uitgerekend de mensen die de meest bloeddorstige en inhalige wolven voor andere mensen zijn, waar de homo die het minst homoni lupus est juist van nature geen enkele interesse in die machtspositie hebben.

  In omnibus omnia, Koel Hoofd.

 10. isabelle

  @Koel Hoofd: caput frigus, coctum ego.

 11. Lombokker

  @Scherpschutter
  Lees het stuk nog eens keer goed door, want uw reactie slaat als een tang op een varken.

  Het juist aan de door u zo verheerlijkte privatisering in de zorg te wijten dat dit zo mis kan gaan. En we mogen blij zijn dat er door de Inspectie nog enig toezicht wordt gehouden, want anders waren deze misstanden waarschijnlijk nooit aan het licht gekomen.

 12. Uuutje

  Altijd grappig dat mensen die tegen overheidsingrijpen zijn, gaan klagen als de overheid datgene doet wat zij willen, namelijk de markt zijn werk laten doen en zo min mogelijk ingrijpen. Gaat het mis, dan is het ineens de overheid haar schuld, terwijl de overheid juist die wens in uitvoering brengt. Sla me maar dood.

  Je ziet dus ook hier weer de consequenties van beleid waar de VVD, CDA, PVV, Forum voor Democratie, D’66 en SGP voor stemmen.

  @ Lombokker en JdV

  Opvallend dat de overheid wel een heksenjacht opent op de modale en benedenmodale burger bij kleine foutjes in belastingaangiften en toeslagenellende. Dan is de AVG en de privacy ook nooit een probleem. Een foutje in de belastingaangifte of toeslagenaanvraag is ineens crimineelgedrag, terwijl diezelfde overheid belastingontwijking voor miljonairs en mulinationals faciliteert.

  Datzelfde geldt hier. Hoezo kan je na 1 misstand en criminele overtreding nog steeds opnieuw een zorgbedrijf openen? Hoezo niet vergunningsplichtig, hoezo geen toezicht daarop, hoezo geen verklaringen omtrent gedrag? Hoezo…..zoveel vragen.

  In een door de overheid gecontroleerd zogrsysteem (dat is natuurlijk ook geen perfect systeem, perfecte systemen bestaan niet) heb je dit in ieder geval gewoonweg niet.

  In de vrije markt gebeurd dit gewoon altijd. Er zijn altijd oplichters actief (want geen of weinig toezicht> de markt moet haar werk doen), dat betekent dat er altijd mensen zijn die de randen opzoeken en ze overschrijden. Het gaat namelijk om geld. Aan de vraag- en aan de aanbodzijde.

  EN als het over geld gaat zijn er altijd mensen die misbruik maken. Het nadeel is dat er eerst heel veel slachtoffers vallen, voor er ingegrepen wordt. 1 van die slachtoffers naast de direct betrokkenen, zijn wij, de samenleving. Wij betalen dit.

 13. Kadoendra

  @scherpschutter

  “De overheid faalt werkelijk ho-pe-loos in het adequaat toezicht houden.”

  Juist! gewoon 24uur per dag in de gaten houden die zorg-cowboys en zorg-cowgirls, maar het is wel te hopen dat Big Brother het allemaal scherper ziet dan u!

 14. GeenStijl @Utrecht

  Si vis pacem parabellum, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 15. Kadoendra

  @Uuutje 12/1/2021 – 12:31

  Door de marktwerking in de zorg zijn er heden ten dage veel criminelen op de “zorg” gedoken.
  De zaak over de personen uit het artikel is iets wat structureel is.

  Bijgevoegd bij mijn reactie een oud maar eigenlijk beste wel actueel filmpje van Koot&Bie.

  (Dr. Jacobo en dr. Van Es genezen met de zoetstoftherapie – YouTube)
  https://www.youtube.com/watch?v=zPReGLgOMyE

 16. Scherpschutter

  @Lombokker

  Het is spijtig dat u kennelijk niet weet wat privatisering is, want een compleet door de overheid gemanaged zorgstelsel waarbij private partijen binnen strakke kaders uit dienen te voeren is natuurlijk geen privatisering, maar een collectivistisch zorgstelsel waarbij alleen de schuld als er iets mis gaat richting private partijen verschuift. Wel zo handig…Als overheid.

  Het probleem is niet dat de zorg geprivatiseerd is. Het probleem is dat de zorg TOTAAL niet geprivatiseerd is…De overheid bepaalt zelfs de prijzen voor een potje vitamine-c, bij wijze van spreken.

  Leer wat privatisering omvat, zou ik zeggen, te starten bij de definitie.

 17. Uuutje

  @ Kadoendra

  Een systeem zonder borgcowboys lijkt me beter en simpeler.

  Zeg maar een systeem zoals we ooit hadden.

  Toen was het nog geen probleem en realiseerden we ons dat een goede samenleving nu eenmaal geld kost. Zie ook de hele goede column uit “spijkers met koppen” van afgelopen weekend over efficiency.

  https://www.facebook.com/spijkersmetkoppen/videos/merijn-scholten-wenst-je-veel-gezondheid-maar-bovenal-een-in-efficiënt-2021/238087381053485/?__so__=permalink&__rv__=related_videos

  Privatisering van zorg lijdt altijd tot excessen. Ook al concurreren de goede de kwaden weg, in de tussentijd vallen er natuurlijk (veel) slachtoffers. Daarnaast kunnen wij als leken nooit zelf beoordelen of medische kwaliteit op maat is, aangezien wij leken zijn. Wij kunnen dus ook niet inschatten waar wat in te kopen. De geldprikkel leidt altijd tot excessen. En, er wordt vaak 1 iemand schrikbarend rijk, op kosten van de belastingbetaler, ten nadele van de rest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).