Autoriteiten krijgen vaste plek aan Straatweg om criminaliteit aan te pakken: ‘Wij zijn er en wij zien jullie’ Autoriteiten krijgen vaste plek aan Straatweg om criminaliteit aan te pakken: ‘Wij zijn er en wij zien jullie’

Autoriteiten krijgen vaste plek aan Straatweg om criminaliteit aan te pakken: ‘Wij zijn er en wij zien jullie’

Autoriteiten krijgen vaste plek aan Straatweg om criminaliteit aan te pakken: ‘Wij zijn er en wij zien jullie’
Archieffoto Amsterdamsestraatweg
Vanwege de ‘hardnekkige’ criminaliteit op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht is besloten dat onder meer de politie en de straatconciërge een vast pand krijgen in de straat. Hiermee moeten zij makkelijker te bereiken zijn voor bijvoorbeeld ondernemers en bewoners. Ook weten de personen met slechte intenties dat ze in de gaten gehouden worden, is het idee.

Vanwege de ‘hardnekkige’ criminaliteit op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht is besloten dat onder meer de politie en de straatconciërge een vast pand krijgen in de straat. Hiermee moeten zij makkelijker te bereiken zijn voor bijvoorbeeld ondernemers en bewoners. Ook weten de personen met slechte intenties dat ze in de gaten gehouden worden, is het idee.

Het college van burgemeester en wethouders schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat ondermijnende criminaliteit op de Amsterdamsestraatweg ‘hardnekkig’ is en een ‘systematisch en veelzijdig’ karakter heeft. “Illegaal gokken, drugscriminaliteit, (wapen)geweld, illegale prostitutie, zorgfraude en criminele of verdachte investeringen in vastgoed zijn voorkomende vormen.”

Een onderzoek van Bureau Broekhuizen uit 2021 laat daarnaast zien dat de straat bovengemiddeld scoort op criminele inmenging. “De lokale criminele aanwezigheid gaat samen met bovenlokale criminele contacten en conflicten. Stromannen, spotters en straatdealers zijn actief op de ASW”, aldus het college.

Maatregelen

Vanwege deze problemen zijn al een aantal maatregelen genomen. Zo is op de Amsterdamsestraatweg een speciale gebiedsmanager ondermijning aan het werk. Ook voert het Bestuurlijk Utrechts Interventie Team (BUIT) gerichte controles uit op plekken langs de straat en wordt er extra handhaving ingezet in het gebied.

Om een beter beeld te krijgen van wat zich achter de gevels afspeelt, wordt de informatie die binnenkomt uit bijvoorbeeld meldingen en controles volgens de gemeente nog beter geanalyseerd en geduid. Tot slot vindt minimaal drie keer per jaar een controle plaats waar de politie, belastingdienst, arbeidsinspectie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de FIOD aan meedoen.

Vaste plek

Maar nu wordt nog een stap gezet om de hardnekkige criminaliteit te bestrijden. Halverwege dit jaar nemen onder andere de gebiedsmanager ondermijning, de politie, de vastgoedregisseur en de straatconciërge intrek in het pand aan de Amsterdamsestraatweg 210 zodat zij een vaste plek in de straat hebben.

Dit pand ligt midden in het gebied van de straat dat onder het vergrootglas ligt en zorgt volgens de gemeente voor een laagdrempelig contact met bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren. “Voor zowel de good guys als de bad guys is zichtbaar: wij zijn er en wij zien jullie.”

24 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Goed inititatief. Nu maar hopen dat men ook in het weekend en na 17:00 open is … .

 2. Pragmatist

  Ik hoop echt dat dit de criminaliteit daar vemindert en niet wederom een wassen neus is.

 3. Wim

  Prima politiebureau terug in de straat.
  Er is een licht opgegaan

 4. Ponsianus

  Ach wat leuk, zo komen de wegbezuinigde zaken uit het verleden weer terug. Ik weet nog dat de wijkagent Cor Bosboom in een pand zat op de Straatweg. Hij kende je, wist wie je ouders waren en waar je woonde.
  Je paste wel op met het uithalen van rottigheid. Toen was geluk nog heel gewoon😊

 5. Koel Hoofd

  Ach ja, die ASW…
  Dat is al meer dan een paar decennia een broeinest van criminele activiteiten.
  Dit ‘hardnekkige criminaliteit’ noemen is echt een gemeentelijk understatement.

 6. Rose

  Om te beginnen maar eens fors controleren op “wat er zich achter de gevels afspeelt” Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een vinger achter b.v. illegale prostitutie te krijgen?

 7. Pierre

  Iedere ‘recreatieve’ gebruiker maakt zich schuldig aan waarom die straat zo verderfelijk is. Dat de War On Drugs nog maar flink moge oplaaien. Meer meer meer politie. Meer meer meer camera’s.

 8. Rob

  @pierre, ja want de war in drugs is de afgelopen 40 jaar zó ontzettend succesvol geweest…

 9. Dennis

  Pff, het zal wel.. Ik woon nu 2 jaar aan de Amsterdamsestraatweg (bij de watertoren) en ik heb de politie nog nooit zien controleren. Terwijl je meerdere keren per uur dikke auto’s door de straat ziet racen en veel te veel geluid maken. Die gasten hebben overal schijt aan en krijgen volgens vrij spel. Ook die quads en motors die expres zoveel geluid maken dat alles staat te trillen binnen mogen dit blijkbaar gewoon doen.

  Toen ik op de voorstraat woonde zag ik de politie in grote getalen ongeveer twee keer per maand studentjes op licht controleren. Dat vinden ze blijkbaar meer prioriteit hebben. Kan iemand uitleggen waarom dit is?

 10. Teringjantje

  Waterbedeffect. Sterkte voor de omliggende buurten!

 11. W

  Kansloos.
  Het zoveelste integrale project.
  Meer politie, dat gaat pas helpen.

 12. Koel Hoofd

  @Pierre
  Die war on drugs is al lang geleden verloren.

 13. jan

  De bewoners weten donders goed welke winkels niet kloppen. En dat is ook aangegeven bij de politie. Ze doen er alleen niks aan

 14. Michiel

  Vroeger had je zoiets… hoe heet het ook alweer? Een potitiebulo of zo?

 15. Nuchter

  Oogtoezicht, lees camera toezicht, is het meest effectief tegen ongewenst gedrag. Linkse politici begrijpen dat nog steeds niet. Oei privacy, Ik brand mijn vingers niet. En zo gaat de samenleving de bietenberg op.

 16. Salami. A

  Hahaha. In het verleden hadden we in Utrecht ook zulke vaste polieposten. De plantage, Karekiet Post de Hoop. Post 226 Kanaalstraat etc… Heeft het toen geholpen?. 🙈🙈

 17. J

  Omstreeks 1995 was er ter hoogte van “ de plantage “ op de straatweg nog gewoon een politiepost….

 18. Rottebert Peermans

  En wat als er straks een handgranaatje bij nummer 210 voor de deur wordt gelegd? Sluit de burgemeester het pand dan ook?

 19. Nina

  Daarmee zal het probleem zich uiteindelijk verplaatsen.

  Beter komt in elke wijk een Multifunctioneel Gebouw. Het hart van de wijk met o.a. politie, brandveiligheid, AED/eerste hulp post/huisarts/prikpunt, wijkzorg, apotheek, koffie/thee café tegen kostprijs, een zaal waar burgerinitiatieven kunnen worden uitgevoerd, afdeling gemeentezaken (parkeren en openbare ruimte), ouderenvervoer, bushalte en een postpunt.

  Een kloppend hart voor de wijk. De ogen en oren en een plek op loopafstand waar inwoners naartoe kunnen bij een hulpvraag of voor een praatje. Alleen al om zaken te voorkomen, levert dit veel meer op dan het kost.

 20. Rottebert Peermans

  Laten we hopen dat criminelen niet op het pand gaan schieten of bommetje leggen, want dan sluit de burgemeester het en moet de taskforce een ander onderkomen zoeken.

 21. marcel

  25 nagelsalons en kappers op een rijtje en daarnaast een wisselkantoortje om het geld weg te sluizen.
  Allemaal eerlijke hardwerkende ondernemers natuurlijk.

 22. Wies

  Vergeet de laserstudio’s niet @Marcel. Heel Zuilen moet wel kaal zijn op intieme plekken.

 23. Pee

  “‘Wij zijn er en wij zien jullie’”
  Maar aanpakken ho maar.

 24. Katja

  Ik benoem al zeker 10 jaar dat je nooit politie ziet op de ASW, lopend.
  Nu dus wel, mooi zo.
  En de ondernemers kijken wantrouwend…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).