Bedelende gettoblaster gestolen: “Mogelijk wordt het werk te confronterend gevonden” | De Utrechtse Internet Courant Bedelende gettoblaster gestolen: “Mogelijk wordt het werk te confronterend gevonden” | De Utrechtse Internet Courant

Bedelende gettoblaster gestolen: “Mogelijk wordt het werk te confronterend gevonden”

Bedelende gettoblaster gestolen: “Mogelijk wordt het werk te confronterend gevonden”
Eén van de ‘bedelende’ gettoblasters die de laatste weekenden in het Utrechtse straatbeeld zijn te vinden is gestolen. De kunstinstallatie stond op het busstation aan de centrumzijde van Utrecht Centraal.

Eén van de ‘bedelende’ gettoblasters die de laatste weekenden in het Utrechtse straatbeeld zijn te vinden is gestolen. De kunstinstallatie stond op het busstation aan de centrumzijde van Utrecht Centraal.

Kunstenaar Dries Verhoeven zet in het kader van de internationale kunstmanifestatie Hacking Habitat elk weekend tien aluminium replica’s van gettoblasters verspreid door het stadscentrum van Utrecht neer. De gettoblasters gedragen zich als zwervers: ze bedelen om geld en zingen af en toe een lied.

Verhoeven heeft geen idee wie het werk heeft gestolen of wat de motieven zijn: “Het kan zijn dat iemand deze zichtbare en hoorbare armoede liever kwijt dan rijk is. Mogelijk wordt het werk als te confronterend, bedreigend of irritant ervaren. Misschien wil iemand het werk graag in zijn huiskamer hebben staan of het in de toekomst verkopen. Alle radio’s zitten met dikke kettingen vast aan banken, prullenbakken of lantaarnpalen. De dief moet zich hebben bediend van een slijptol of betonschaar.”

Songs for Thomas Piketty

De installatie heet Songs for Thomas Piketty en is een werk over de groeiende armoede in Nederland en de zichtbaarheid daarvan in de openbare ruimte. De titel verwijst naar de Franse econoom Thomas Piketty die met zijn boek Kapitaal in de 21ste eeuw de groeiende (mondiale) inkomensongelijkheid op de internationale politieke agenda zette.

Door ontwikkelingen als het bedelverbod en anti-daklozenmeubilair weerspiegelt de situatie zich niet direct in onze binnensteden. Verhoeven bevraagt met zijn werk of dat een probleem is. Hij doet dit door de ‘vraag om hulp’ voor even terug te plaatsen in de openbare ruimte.

13 Reacties

Reageren
 1. Sjef

  Ik heb zo’n radio een dag lang naast mijn woning gehad. Ik kan de ‘kunstenaar’ verzekeren, dat na een dag lang Hindi muziek, het aardig je begint te irriteren. Het is dat het mij het ontbrak aan een betonschaar, anders was ook die radio weggeweest.

  Vind het heel apart dat ik zonder vooraankondiging een dag lang last er van kan hebben. Als er een vergunning is verleend, dan doe ik niet moeilijk. Zou zelfs niet moeilijk doen als er afwisselende muziek uit zou komen. Maar 12u lang het zelfde neusfluiten is bij marteling.

  Vind het trouwens niet met kunst van doen hebben, ben benieuwd hoeveel subsidie deze ‘kunstenaar’ voor dit onnozele gedoe heeft los weten te peuteren.

  Overigens heb ik inmiddels materiaal om bij een volgende keer de radio onschadelijk te maken.

 2. Vissers

  Misschien weggehaald door de NS om de route naar het busstation afgelopen weekend “schoon” te hebben?

 3. Henk

  Ze zijn gewoon super irritant. Ik kan me goed voorstellen dat als je toevallig naast zo’n ding woont of de hele dag moet werken je hem weghaalt. Ze staan best hard.

  Ik vraag me ook af of het überhaupt wel toegestaan is om zomaar dingen die een behoorlijk geluidsniveau hebben zomaar op straat te zetten en te verankeren aan straat meubilair. Misschien dat de gemeente ze weg heeft gehaald? Die op het catherijne viaduct is zelfs potentieel gevaarlijk. Ik heb al een keer iemand op de fiets zien schrikken terwijl ik op daarlangs reed en er iemand uit het niets begon te praten.

 4. Jan

  Dat het weghalen van dit ding door u onder het kopje criminaliteit wordt geschaard is een gotspe. Het plaatsen van zoiets in de openbare ruimte zou ik eerder crimineel willen noemen. En de combinatie van de woorden ” het werk” en de functie van het ding( bedelen) is ronduit belachelijk!

 5. Karla

  Interessant.
  Een kunstwerk met de stem van 1 mens, dat EEN DAG bij iemand zijn huis geluid maakt, is onverdraaglijk en bijkans een criminele actie.
  Maar als er ineens een terras opduikt in je woonwijk, in de buurt van je huis en je zit DE HELE DAG ALLE DAGEN VAN DE WEEK in de herrie van 100 mensen, en je hebt daar overlast van, dan ben je ineens een zeikerd, een Nimby, moet je in het bos gaan wonen, en valt heel uitgaand Utreg over je heen.
  Beetje raar wel hoor.

 6. krista

  Hoi Henk en Sjef, er is gewoon een vergunning verleend door de gemeente Utrecht, anders had dit echt niet gekund. Ik vind het wel frappant dat mensen dit een ‘irritant’ of ‘crimineel’ vinden, maar het stilzwijgend wel oke vinden dat daklozen uit de stad geweerd worden (of überhaupt het feit dat mensen onveilig zonder een dak boven hun hoofd in Europa maar ook in Nederland moeten vertoeven). Ik vind dat men daar van bewust moet worden en kom op, een punt maken van dat er een radio naast je woning staat terwijl op hetzelfde moment daklozen gebukt gaan onder een uitbuitend systeem is behoorlijk kinderachtig en ironisch.

 7. Van Pimpelen

  … dat de stem van een mens op een eindeloze band afgespeeld kunst (met een grote T?) genoemd wordt kan een teken zijn van achteruitgang daarvan. Kortelings hoorde ik dergelijks op de Lange Viestraat; enkel m’n adrenaline-spiegel steeg…

 8. Luuk Upuuk

  Kunst??? Vroeger was er de BKR-regeling voor mensen die dachten dat zij kunstenaar waren. Ze moesten dan 1 keer per jaar een kunstwerk inleveren bij de gemeente. Volgens mij zijn er nog talloze depots vol met zooi uit die tijd. De omgeving waarin Dries opgroeide heeft waarschijnlijk nooit de waarheid over zijn produktie durven uitspreken, bang dat ie zou gaan huilen. Kunstenaar nee, kunstenmaker ja!

 9. Hans Oudwijk

  Karla 29 MAART 2016 OM 13:05
  Touché.

 10. Jan

  Nou, Karla, niet zo snel, want jij hebt voor mij ook helemaal gelijk!

 11. Marko

  Ik geef het toe, ik ben schuldig aan de ontvoering van deze muziekdoos. Toen ik de stem van de bedelaar hoorde vond ik dit zo confronterend om te zien dat de arme bedelaar vastgeketend aan een paal door iedereen werd genegeerd, dat ik hem heb losgeknipt. Ik heb hem geschoren, gevoed en een LOI opleiding kado gedaan. Hij is weer helemaal gelukkig nu. Hij is thuis bij mij op te halen.

 12. Sjef

  @ Krista,

  Fijn dat je mijn ervaring van overlast gelijk stelt het stilzwijgend instemmen met het weren van zwervers. (Grappig dat je tolerante toontje je vreselijk intolerant maakt voor andersdenkenden) Fijn ook dat je dit doet zonder je te verdiepen in wie het schrijft. Ik heb goed contact met een aantal daklozen rond de deur. Alleen wanneer zij de hele dag op een monotone manier naast mijn woning gaan staan zingen dan stuur ik ze wel weg ja. Verder is jou opvatting over uitbuiting een mening, ik deel deze niet. Dus dwing het mij ook niet op.

 13. utrechtse vogel

  emmer water helpt ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).