Bende opgerold in onderzoek naar vijftig plofkraken in Duitsland; negen verdachten uit onder meer Utrecht opgepakt Bende opgerold in onderzoek naar vijftig plofkraken in Duitsland; negen verdachten uit onder meer Utrecht opgepakt

Bende opgerold in onderzoek naar vijftig plofkraken in Duitsland; negen verdachten uit onder meer Utrecht opgepakt

Bende opgerold in onderzoek naar vijftig plofkraken in Duitsland; negen verdachten uit onder meer Utrecht opgepakt
Archiefbeeld van plofkraak in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
In een groot plofkraakonderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn maandag negen verdachten aangehouden. Deze personen, onder meer afkomstig uit Utrecht, worden verdacht van het plegen van een serie plofkraken op geldautomaten in Duitsland.

In een groot plofkraakonderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn maandag negen verdachten aangehouden. Deze personen, onder meer afkomstig uit Utrecht, worden verdacht van het plegen van een serie plofkraken op geldautomaten in Duitsland.

De Nederlandse recherche werkte de afgelopen maanden samen met de recherche in Bayern en Baden-Württemberg aan een onderzoek naar ruim vijftig plofkraken op geldautomaten. Naar aanleiding van dat onderzoek werden op verzoek van de Duitse autoriteiten aanhoudingsbevelen uitgevaardigd. Die leidden afgelopen maandag tot de aanhouding van de negen verdachten.

Het gaat om negen personen van tussen de 25 en 41 jaar oud, afkomstig uit onder meer Roermond, Echt, Utrecht, Amersfoort en Soesterberg. De politie deed daarnaast op vijftien locaties doorzoekingen, waarbij zowel Nederlandse als Duitse agenten aanwezig waren. Ook de Landmacht ondersteunde, met speciale zoekteams. In een pand in Roermond werden explosieven aangetroffen. Ook werden contant geld en twee auto’s in beslag genomen.

De negen verdachten zitten nog vast. Duitsland heeft inmiddels om hun overlevering gevraagd. De politie sluit niet uit dat in het onderzoek nog meer verdachten worden aangehouden.

450 keer toegeslagen

De Nederlandse en Duitse politie werken al langer samen in de opsporing van plofkraakverdachten. De politie vermoedt dat deze criminelen nu in het buitenland opereren omdat Nederlandse banken maatregelen hebben genomen die het opblazen van Nederlandse pinautomaten zinloos maken. In Duitsland sloegen Nederlandse plofkrakers vorig jaar bijna 450 keer toe, terwijl er in Nederland vijftien pinautomaten werden opgeblazen.

De politie vermoedt dat zo’n 500 mannen uit met name de regio’s Amsterdam en Utrecht verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de plofkraken. “Ze werken in wisselende samenstelling”, legt landelijk portefeuillehouder Johan van Hartskamp uit. “Soms vallen er mensen af, omdat ze worden aangehouden of tijdens hun vlucht crashen en overlijden. Maar ze worden moeiteloos vervangen door nieuwe aanwas”, zegt hij. “Wij blijven ons onverminderd inspannen om daders op te sporen, maar om het probleem op te lossen is meer nodig. Daarom werken wij samen met partners zoals het RIEC en gemeenten om jonge aanwas te voorkomen.”

6 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Elk nadeel heeft z’n voordeel. Een verblijf in een Duitse gevangenis doet je spreekvaardigheid in de Duitse taal natuurlijk met sprongen stijgen. Handig, als je later nog eens een reisje langs de Rijn wil maken.

 2. sneuschutter

  voor de volledigheid moet je niet bij duic maar bij mij zijn:

  Alle aangehouden verdachten zijn tussen de 25 en 41 jaar oud, wonen in Nederland en hebben naast de Nederlandse ook de Marokkaanse, Afghaanse, Turkse en Roemeense nationaliteit. Drie verdachten worden nog gezocht voor betrokkenheid.

 3. Koel Hoofd

  Acuut uitleveren aan Duitsland en dit is waarom:

  “Wie in Duitsland voor een Automatensprengung (plofkraak) opgepakt is en vervolgd wordt, kan een forse straf tegemoet zien, zeker wanneer sprake is van gebruik van explosieven en/of de verdachte deel uitmaakt van een criminele organisatie (kriminelle Vereinigung (§ 129 StGB)). De bestraffing in Duitsland voor dit feit ligt zo’n twee tot drie keer hoger dan in Nederland. Waar de Nederlandse ‘Richtlijn voor strafvordering ram- en plofkraken’ nog uitgaat van 24 maanden gevangenisstraf (zonder woningen in hetzelfde gebouw) c.q. 48 maanden (mèt woningen in hetzelfde gebouw), legt de Duitse justitie toch al gauw 3-4 jaar op voor enkel de poging, oplopend tot 9-10 jaar voor meerdere plofkraken. Bij de strafoplegging is daarnaast uiteraard ook van belang: criminele organisatie, de (overige) gevaarzetting, aangerichte schade, en of sprake is van een bekennende verdachte, spijt c.q. berouw, first offender of recidivist, etc..
  Gemiddelde straf: gevangenisstraf van 5-9 jaar (onvoorwaardelijk).
  De straf wordt hoger wanneer gewonden of doden te betreuren zijn.”
  Bron: https://i-procura.com/NL/rechtsgebieden/specialisaties/duits-recht/strafrecht-und-owi/automatensprengung/

  Misschien lukt die Duitsers met hun harde straffen in onaangename gevangenissen iets wat onze softe linkse aanpak al decennia lang maar niet wil bewerkstelligen? Ze leren er in iedergeval wel het woordje ‘u’ als respektvorm…

 4. Ihsan

  @Sneuschutter, ik denk niet dat ze allemaal 5 nationaliteiten hadden… Trouwens hadden er volgens verschillende media ook een paar géén migratieachtergrond, dus klopt het sowieso niet wat u zegt.

 5. sneuschutter

  @ihsan
  “ik denk niet dat ze allemaal 5 nationaliteiten hadden”?
  dat staat er ook niet haha!
  steek vooral je kop in t zand lol, overigens is mijn copy+paste van het NRC

 6. Geenstijl@Utrecht

  De Duic is het forum voor politiek wegkijkend Nederland, waar je niet mag schrijven hoe mislukt de multiculturele samenleving is,gezien de oververtegenwoordiging van medelanders in de criminaliteit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).