Betonnen schoolpleinen binnenkort verleden tijd | De Utrechtse Internet Courant Betonnen schoolpleinen binnenkort verleden tijd | De Utrechtse Internet Courant

Betonnen schoolpleinen binnenkort verleden tijd

Betonnen schoolpleinen binnenkort verleden tijd
Basisschool de Odyssee in de Utrechtse wijk Oudwijk heeft vorig jaar een nieuw schoolplein in gebruik genomen.
Als het aan de gemeente Utrecht ligt worden de schoolpleinen in de toekomst een stuk groener. Dit moet er onder andere voor zorgen dat de kinderen meer in aanraking komen met natuur en het moet bijdragen aan een groenere buurt.

Als het aan de gemeente Utrecht ligt worden de schoolpleinen in de toekomst een stuk groener. Dit moet er onder andere voor zorgen dat de kinderen meer in aanraking komen met natuur en het moet bijdragen aan een groenere buurt.

Daarnaast kan een groen schoolplein ook ingezet worden voor natuur- en milieueducatie. “Een natuurlijk en uitdagend schoolplein heeft echter meer voordelen, die bijdragen aan gezond stedelijk leven. Zo levert het een bijdrage aan een klimaatadaptieve omgeving (minder wateroverlast, tegengaan van hittestress) en kunnen we met een uitdagend schoolplein ook sport en beweging stimuleren”, aldus wethouder Anke Klein.

Het doel is ook om die groene schoolpleinen openbaar toegankelijk te maken. “Het schoolplein kan een goed vertrekpunt vormen voor een korte wandeling door de wijk. Een natuurlijk en uitdagend schoolplein kan ook voor kinderen die wonen in de buurt van het schoolplein nieuwe speelplekken toevoegen”, zegt Klein.

Verordening

Voordat dit alles gedaan kan worden moet de verplichting tot verharding van een schoolplein worden geschrapt uit de ‘Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Utrecht’. De gemeente is hierover in gesprek met schoolbesturen om deze verordening te moderniseren.

De Utrechtse schoolbesturen hebben een brief ontvangen met daarin diverse mogelijkheden voor bekostiging, inspiratie en tips voor beheer en onderhoud. Ook is de gemeente in gesprek met Utrecht Natuurlijk om inspiratiebijeenkomsten te organiseren voor geïnteresseerde scholen.

10 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Dus schoolpleinen moeten openbare parken worden?
    Daar zitten echt wel paar haken en ogen aan. Pedo’s kunnen zich in de bosjes verlekkerd schuilhouden. En wie gaat dat onderhoud doen? De kinderen? Datis kinderarbeid want het betreft betaald werk voor een groenbeheerder. De ouders? Scholen hebben al moeite genoeg om hulpouders te charteren voor lichtere taken. De leraren? Die hebben al genoeg te doen voor te weinig loon. De wethouder? Die zal wel zeggen dat het de verantwoording van een ander is want burgerparticipatie is belangrijk en jong geleerd is oud gedaan…
    .

  2. Steve

    Wij voetbalden altijd op het schoolplein.
    Voor schooltijd en in het speelkwartier en tussen de middag en na schooltijd.
    Er werd ook wel geknikkerd en touwtje gesprongen en gesoftbalt.
    Kinderen moeten zich kunnen uitleven in hun pauzes.
    Wie heeft dit gekke plan nu weer bedacht?

  3. Claudia

    O gottegot gemeente met wat voor onzinnig plan komen jullie nu weer? Ik zie het helemaal voor me. Eerst worden er fantastische plannen gemaakt ism een of andere gesjeesde architect, dat kost geld, veel geld. Dan wordt er een aannemer gezocht die al gauw merkt dat de plannen niet haalbaar zijn. T zooitje wordt uitgesteld, nieuwe plannen worden geschreven, dat kost nog veel meer geld en voor we het weten zitten we weer met een enorm tekort op de begroting. Serieus hè? Wat is er mis met bestaande schoolpleinen??

  4. Katja

    Ter compensatie voor de massale bomenkap ?

  5. Wouter

    @Steve
    Snap de reactie niet helemaal. Ik zie een voetbalveldje op de foto…

    @Koel Hoofd
    “Datis kinderarbeid want het betreft betaald werk voor een groenbeheerder”
    Kinderen schrijven ook schriften vol, geven presentaties, rekenen… daar moeten we maar snel mee stoppen! Want je hebt schrijvers, presentatoren en boekhouders die dat voor hun werk doen!

    Een beetje kort door de bocht natuurlijk. Ik snap je punt, maar kijk er anders tegen aan. Als kind kun je schrijven, maar ben je daarmee niet meteen een schrijver. Als kind kun je gras maaien, maar daarmee ben je nog geen hovenier.

    Er is terecht groeiende aandacht van gemeenten mbt klimaatadaptatie en het effect van groen op de leefbaarheid van de stad. Eindelijk! Was het maar wat eerder geland, dan waren de plannen in het stationsgebied misschien ook meer naar de wens van de inwoners geworden.

    Meer groen vereist meer onderhoud. De gemeente wil stimuleren dat bewoners zich hier voor gaan inzetten, maar uiteindelijk zal dit gewoon inzet vereisen van groenbeheer. Die zal dus weer mogen gaan opschalen. Prima. Zo gaat het nu eenmaal als prioriteiten verschuiven.

    Tegelijk zie ik het nog wel gebeuren dat er techniek uitgerold gaat worden om onderhoud deels te automatiseren. Dat gras kan prima door een robot gemaaid worden terwijl iemand van groenbeheer bijvoorbeeld gaat snoeien en bomen controleert.

  6. Wouter

    “Wat is er mis met bestaande schoolpleinen??”
    – Hitte eilanden
    – Wateroverlast
    – Biodiversiteit
    – Beperkte opties voor kinderen. Het is plein of plein. Wij voetbalden liever op gras, maar ja: plein.

  7. Piet

    Met de meeste schoolpleinen heb je aan een echte fatsoenlijke boom al heel wat schaduw. Je moet ook niet doorslaan want als overburen wil je ook geen hangplek creëren. Het is goed dat er her en der wat gebeurd maar vaak trekt het ook een hoop rotzooi aan.

  8. Koel Hoofd

    @wouter op het moment dat kinderen arbeid moeten doen wat eigenlijk het werk is van een betaalde kracht, dan is dat kinderarbeid. De vergelijking met accountants en schrijvers slaat nergens op want die laatste publiceren hun -hopelijk foutloze- werk nadat ze er jaren voor hebben moeten oefenen op school waar fouten maken nog mag.

    Het is inderdaad wat Katja zegt, groene schoolpleintjes ter compensatie voor de massale bomenkap dankzij de obsessie met stedelijke verdichting. Want datzelfde bestuur wil ook dat er asfalt voor de deur komt zodat fietsers overal lekker kunnen fietsen en dat mensen hun achtertuintjes groen maken ter compensatie.

    Het is ook net zoals Claudia aanvoert, zuivere geldverspilling.
    Die linkse elite is het spoor zo volkomen bijster, ze verkwisten geld en vervuilen het milieu in naam van het milieu en dat vinden dan ze dan duurzaam.

  9. Cico

    Koel Hoofd moet eens afkoelen. Wat een vergezochte drogargumenten. Van pedofilie tm kinderarbeid.

    Het gaat om wat perkjes waarin kinderen biologieles gaan krijgen, er wordt niet een compleet boslandschap met vennetjes aangelegd oid.

  10. Jos

    Sommigen mensen worden zo opgehitst door rechts dat ze echt beginnen te raaskallen; echt raaskallen.

    Wat is in hemelsnaam het probleem dat er stenen vervangen worden door perkjes van gras. Het helpt wel degelijk veel in het omlaag brengen van de temperaturen op hele warme dagen, op het plein zelf maar ook in een straal daaromheen. Binnen iedere zoveel vierkante kilometer ligt een basisschool met plein, zeker in stedelijk gebied (in heel Nederland zelfs), dit zet dus zelfs enorm veel zoden aan de dijk.

    Daarnaast, gras is echt niet zo duur als vervanging van steen. Het helpt wel wat tuinmensen aan werk. Nog een win-positie.

    Kinderen iets leren over werk, groen en biologie is echt geen kinderarbeid. Ook niet als ze werk moeten uitoefenen. Kinderen leren in het onderwijs sowieso werken, van kinds af aan al.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).