‘Binnenvaartschippers in Utrechtse wijk Kanaleneiland vaak doelwit van inbrekers’ ‘Binnenvaartschippers in Utrechtse wijk Kanaleneiland vaak doelwit van inbrekers’

‘Binnenvaartschippers in Utrechtse wijk Kanaleneiland vaak doelwit van inbrekers’

‘Binnenvaartschippers in Utrechtse wijk Kanaleneiland vaak doelwit van inbrekers’
Het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Bas van Setten
Binnenvaartschippers die aangemeerd liggen bij de Utrechtse wijk Kanaleneiland zouden al jaren het doelwit zijn van inbrekers. Verschillende politieke partijen vragen nu om actie.

Binnenvaartschippers die aangemeerd liggen bij de Utrechtse wijk Kanaleneiland zouden al jaren het doelwit zijn van inbrekers. Verschillende politieke partijen vragen nu om actie.

Schuttevaer, een medium dat zich richt op de maritieme sector, schreef eerder deze week dat de kade bij Kanaleneiland wordt ‘geteisterd door inbrekers’. Binnenvaartschippers zouden al minstens tien jaar te maken hebben met inbraken. De Algemeene Schippers Vereeniging heeft volgens Schuttevaer Rijkswaterstaat opgeroepen om de ligplaatsen in de Utrechtse wijk veiliger te maken.

Gemeente

De kade valt weliswaar onder beheer van Rijkswaterstaat, maar de gemeente moet zorgen dat het veilig is in het gebied. Uit schriftelijke vragen uit 2013 blijkt dat er al sinds 2007 sprake is van vernieling en inbraak bij aangemeerde binnenvaartschepen op het Amsterdam-Rijnkanaal.

In 2013 werden ook al een aantal maatregelen genoemd. Zo werd er toen gesproken over het benaderen van de schippers met advies over inbraakpreventie. Ook werd overwogen om omwonenden te vragen extra alert te zijn. In 2016 is door de PvdA zelfs geopperd om een hek langs de kade te bouwen.

2020

Het probleem lijkt echter nog niet te zijn verholpen. De Utrechtse VVD, PvdA, SP en ChristenUnie vragen nu om opheldering. Zo willen ze weten hoeveel inbraken er de afgelopen jaren aan de kades zijn geweest.

Ook zijn de partijen benieuwd of bekend is wie de inbrekers zijn. “Zijn het jongeren of volwassenen uit de buurt of juist van buiten de buurt? Indien het jongeren of volwassenen uit de eigen buurt zijn, hoe worden deze bereikt of opgepakt?”

Tot slot willen de partijen weten of de in 2013 genoemde maatregelen ooit zijn toegepast en ook of er de afgelopen jaren nieuwe initiatieven zijn genomen.

18 Reacties

Reageren
 1. Berend

  De gemeente tast in het duister en wil de onderste steen boven. Tijd voor een onderzoek en een studie hoe mensen uit de buurt te bereiken. 😀

 2. Alex

  Dus de partijen willen weten of de daders wel of niet uit kanaleneiland komen… wellicht is het handig om eerst eens uit te zoeken wie het überhaupt doen..

 3. Massegast

  Het is natuurlijk niet voor niks dat er in het weekend zoveel schepen in Breukelen afgemeerd zijn. Lijkt me aanzienlijk veiliger daar, voor de schippers. K’eiland: vaar er met een grote boog omheen.

 4. BW

  @Alex
  Het is natuurlijk wat lastig om uit te zoeken wie het zijn zolang inbrekers niet worden gepakt. Desondanks heb ik het donkerbruine vermoeden dat dit probleem aanzienlijk kleiner zou zijn als die aanlegplaats een paar kilometer word verplaatst. Dat vermoeden valt natuurlijk niet waterdicht te onderbouwen, maar wordt o.a. gevoed doordat blijkbaar ook sprake is van vandalisme. Kan me vergissen, maar het lijkt me niet erg waarschijnlijk dat jongeren vanuit een heel ander deel van de stad (of een hele andere stad) naar Kanaleneiland komen om daar eens lekker boten te slopen. Dan leef je je wel uit op een bushalte om de hoek.

  Vind veel van die aanlegplaatsen sowieso nogal unheimisch, geldt bijv. ook voor truckstops. Ik moest vannacht iemand wegbrengen, heb rond 4:30 nog ergens getankt en op de parkeerplaats stond een aantal vrachtwagens in het donker. Het zal vast wennen als je regelmatig zo overnacht, maar ik denk niet dat ik daar heel vredig zou liggen ronken.

 5. Wim Vreeswijk

  Cameratoezicht op de kades waar die binnenvaartschepen aanmeren. Dat lijkt me toch niet zo moeilijk met een politiebureau aan de Marco Pololaan in de nabijheid.

 6. Pee

  Dit speelt al jaren en ze weten donders goed wie de daders zijn en waar ze vandaan komen.
  Het probleem in deze is dat er niet gehandhaafd word,zoals bij zoveel dingen.
  Mensen houden verder hun mond om niet in de problemen te komen.

 7. Lombokker

  @Wim Vreeswijk

  Kennelijk is het bij u niet de bekend dat onze gemeenteraad ooit een maximum heeft vastgelegd voor het aantal camera’s dat er in Utrecht mag worden geplaatst. Dit vanwege de ‘privacy’ van onze medeburgers, die door bepaalde partijen tot Heilige Graal is verheven. Dat diezelfde burger zijn privacy te grabbel gooit op internet en sociale media doet er kennelijk niet toe.

 8. Jose

  Waarom zijn die hekken eigenlijk niet geplaatst?

  Wen waarom leggen die schippers niet in Breukelen aan?

 9. Trebor

  # alex
  Heb jij twijvels dan.

 10. Rob

  #wim vreeswijk.
  Wat kan de oplossing toch dichtbij zijn.👍

 11. W

  Sinds 2007! al negatieve PR over dit stukje Kanaleneiland. 13! Jaar lang duurt dit al! Welkom in Utrecht mensen!
  Utrecht, schaam je en doe er iets aan! voor deze groep eerlijke ondernemers!
  Je kan de Giro, Tour de France en de Vuelta naar Utrecht halen, maar kijk ook even verder dan de PR voor Utrecht Lang is!
  Te triest voor fatsoenlijke woorden!

 12. Cico

  @Lombokker: Vind jij het fijn als een camera in je huis wordt gericht? Want dat is nou precies de basis voor de richtlijnen voor privacy. Als ik schipper ben, wil ik niet kiezen tussen inbrekers en 24/7 gemonitord worden.

  Ook vreemd dat er blijkbaar al TIEN jaar die plek geplaagd wordt door inbraken en nu er opeens iemand aan de bel trekt.

  En ik vind het ook niet vreemd dat er meer criminaliteit is bij aanlegplek dat in een sociaal-economisch zwakke wijk van de 3e stad van Nederland ten opzichte van een aanlegplek in rijk dorp (Breukelen).

 13. Koel Hoofd

  En dan zijn er nog mensen die het gek vinden dat de gemeente systematisch harde kritiek krijgt van reaguurders….
  Het moge duidelijk zijn, de gemeente Utrecht heeft een hele rare rangorde in prioriteiten. Als er iets met de fiets te doen is zijn ze er als de kippen bij en worden miljoenen verspild en veel fotomomentjes gedaan, gaat het om handhaving dan wil men de handen er niet branden en is zelfs een hekje al te duur.

 14. Rottebert Peermans

  Meer horeca langs het kanaal. Doe maar een hele strip van restaurants met terrassen en zo…. Maak van de Rooseveltboulevard een echte boulevard met half verzonken strandtenten en restaurants en bars met groene daken voor zonnende mensen. In de zomer straatartiestenfestival en foodtrucks. Als die dingen waar die zuurpruimen in de binnenstad over zeuren naar Kanaleneiland! Schiet op. En snel een beetje. Snel afgelopen met tuig-inbraken als daar allemaal hipsters en yuppen over de boulevard lopen te hippen en yuppen met hun ambachtelijke speciaalbiertjes. Kijk naar de Rijnkade in Arnhem. Kan hier ook gewoon. Niet zeuren.

 15. justin

  Zet er maar een hek neer. Met 220 erop

 16. G. de Vries

  @ Peermans
  Goed idee! Op het terrein van het voormalige Ouderijn ziekenhuis staat een nieuwbouwflat met meer dan 400 studenten en in het overige deel van de wijk K’eiland nrd zijn veel flats opgeknapt en soms verkocht. Wil je deze mensen ‘in de buurt’ houden dan moet er ook iets te beleven zijn. Er is maar bar weinig aandacht voor de veranderende samenstelling van de wijk. Welzijnswerk, winkelaanbod, recreatie staat nog steeds in standje ‘vorige eeuw’ toen de wijk ‘zwart’ werd genoemd en zwarte dagen mee maakte.

  Schippers die aanleggen aan het kanaal hebben al jaren te maken met inbraken, stenengooiers vanaf de Clausbrug en intimidatie. Het wordt tijd om de boel daar hightech te bewaken.

 17. Uuutje

  @ Koel Hoofd

  Als reaguurders terechte kritiek uiten, zoals in dit geval, dan vind je mij aan hun zijde.

  De gemeente Utrecht heeft wel degelijk soms haar prioriteiten verkeerd liggen. Echter zijn duurzaamheid en mobiliteit juist prima agendapunten.

  Geld over de balk smijten aan prestigeprojecten als een Tour en Vuelta en woningbouw slechts voor de rijken zijn dat niet.

  Peermans heeft hier een goed punt. Kanaleneiland kan juist wat meer veryupping gebruiken. Inmiddels wat veryupte buurten kunnen minder veryupping gebruiken.

  Een hek en camerabewaking hadden er al lang moeten zijn. Daar zijn dus al meerdere colleges ober heen gegaan. Alle partijen die daar inzaten (dus ook de VVD en PvdA en SP) zijn dus schuldig aan het niet oppikken van de signalen

 18. Rottebert Peermans

  Om echt verschil te maken tegen inbraken zou een hek erg hoog moeten zijn en voorzien van punten of prikkeldraad en de gehele kade beslaan. Zou zonde zijn van het uitzicht en de open sfeer die de boulevard nu biedt.
  Het kanaal lijkt me daar breed genoeg voor meerpalen die 1 a 2 meter van de kade af liggen. Die afstand kun je overbruggen met inklapbare loopplanken. Ook voorkom je daarmee schade aan de kade. Je ziet nu op sommige plekken dat daar schepen tegenaan zijn gevaren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).