Bizarre vechtpartij Mariaplaats Utrecht: zes jaar cel geëist voor neersteken van vier mensen - De Utrechtse Internet Courant Bizarre vechtpartij Mariaplaats Utrecht: zes jaar cel geëist voor neersteken van vier mensen - De Utrechtse Internet Courant

Bizarre vechtpartij Mariaplaats Utrecht: zes jaar cel geëist voor neersteken van vier mensen

Bizarre vechtpartij Mariaplaats Utrecht: zes jaar cel geëist voor neersteken van vier mensen
Archieffoto Mariaplaats
Er is vandaag bij de rechtbank in Utrecht zes jaar cel geeist voor een steekpartij op de Mariaplaats in Utrecht. Wat de aanleiding van de massale vechtpartij op 24 juni 2017 op de Mariaplaats in Utrecht was, is niet duidelijk geworden. Wel is duidelijk dat het er hard aan toe ging.

Er is vandaag bij de rechtbank in Utrecht zes jaar cel geeist voor een steekpartij op de Mariaplaats in Utrecht. Wat de aanleiding van de massale vechtpartij op 24 juni 2017 op de Mariaplaats in Utrecht was, is niet duidelijk geworden. Wel is duidelijk dat het er hard aan toe ging.

Een groep blanke en een groep donkere mannen trapten en sloegen elkaar over en weer, er werd met riemen gezwaaid en een van de mannen stak met een mes. Vandaag stond de man die gestoken zou hebben voor de rechter voor mishandeling en poging doodslag. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van zes jaar tegen hem.

Omdat de 23-jarige verdachte heeft geweigerd te zeggen wie van zijn groep aan de vechtpartij hadden deelgenomen, stond hij vandaag alleen terecht. Hij bekende drie mannen uit de blanke groep te hebben gestoken nadat hij werd geconfronteerd met camerabeelden waarop dit was vastgelegd. Het vierde steekincident, waarvan geen beelden zijn maar wel een gewonde, ontkende hij. De officier van justitie meent echter dat de verdachte daar ook verantwoordelijk voor is.

Dwarslaesie

Van de viermaal dat er gestoken is was het letsel in twee gevallen niet potentieel dodelijk. In twee andere gevallen was het letsel heftiger. Eén slachtoffer liep een klaplong op en kon op tijd worden behandeld in het ziekenhuis. Een ander was dusdanig geraakt dat zijn hersenvocht weglekte. Het gevaar van een dergelijke verwonding is een infectie die dodelijk kan aflopen. Volgens het OM scheelde het slechts enkele millimeters of het slachtoffer had door de steekwond een dwarslaesie opgelopen. In deze twee gevallen vond de officier van justitie poging doodslag bewezen.

Volgens de officier van justitie was er geen sprake van noodweer. Het OM: “De verdachte observeerde, wachtte zijn kans af, en sloeg snel toe op het moment dat zijn slachtoffers wegliepen of vielen. Hij was erop uit ze uit te schakelen.”

Bij drie andere verdachten moet nog besloten worden of ze vervolgd gaan worden.

7 Reacties

Reageren
 1. W.H. de Groen

  Straf voldoet niet en hier was een ter beschikkingstelling met 18 jaar gevangenisstraf meer op zijn plaats geweest.
  Dergelijke aanvallen met messen word gewoontezaak en hier had dus een voorbeeld gesteld kunnen gaan worden.

 2. Berend

  Bij de beesten af. Hopelijk een flinke gevangenisstraf, gevolgd door een gedwongen behandelingstraject voor deze uiterst zieke geest. We weten ondertussen wel dat je figuren met dit soort driften niet te snel terug moet laten keren in de maatschappij.

 3. Lombokker

  Aangezien deze zaak bij de rechtbank Utrecht dient durf ik nu al te voorspellen dat de rechter in deze zaak niet eens de helft van de geeïste straf op gaat leggen.

 4. Chantal

  @Lombokker: Want? wat suggereer je nu precies?

 5. Stephanie

  Bekennen wanneer je geconfronteerd wordt met camerabeelden is in mijn ogen gewoon allereerst ontkennen. En later door de feiten worden ingehaald. Mag toch hopen dat deze jongen met maar weinig geweten en zelfreflectie heel lang van de rest van de maatschappij mag worden weggehouden.

 6. Cico

  Niemand is hier rechter, dus het heeft geen zin te mekkeren over hoe zwaar je iemand zou straffen. Bovendien is zes jaar cel is behoorlijk fors. En of het nou zes jaar is, 10 jaar of 100 jaar met TBS: het is allemaal zinloos. Je draait er de misdaad niet mee terug, de slachtoffers zijn niet plots zonder trauma’s en verwondingen. Je voorkomt geen andere misdaden door een ‘afschrikwekkend effect’ en de maatschappij mag de kosten ophoesten van zijn celstraf, het psychische personeel voor de TBS en de bijstand na vrijlating. Alleen maar verliezers.

 7. Angelique

  @Cico: wij, de burgers, bepalen als het goed is wel degelijk de strafmaat. zij het via een representatieve democratie, maar toch. De rechter past slechts de door ons bepaalde regels toe. dat is geen mekkeren, dat is onze maatschappij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).