Burgemeester Dijksma: ‘We hebben misschien wel een miljard euro nodig voor aanpak criminaliteit’ Burgemeester Dijksma: ‘We hebben misschien wel een miljard euro nodig voor aanpak criminaliteit’

Burgemeester Dijksma: ‘We hebben misschien wel een miljard euro nodig voor aanpak criminaliteit’

Burgemeester Dijksma: ‘We hebben misschien wel een miljard euro nodig voor aanpak criminaliteit’
Archieffoto Sharon Dijksma
Burgemeester Sharon Dijksma zegt misschien wel een miljard euro nodig te hebben om de georganiseerde misdaad in Nederland aan te pakken. Daarnaast zegt ze dat het probleem van criminaliteit in Utrecht groter is dan veel mensen denken. De burgemeester deed deze uitspraken bij EenVandaag.

Burgemeester Sharon Dijksma zegt misschien wel een miljard euro nodig te hebben om de georganiseerde misdaad in Nederland aan te pakken. Daarnaast zegt ze dat het probleem van criminaliteit in Utrecht groter is dan veel mensen denken. De burgemeester deed deze uitspraken bij EenVandaag.

Dijksma, die deze maand een half jaar burgemeester van Utrecht is, heeft al sinds haar aantreden aangegeven dat ze de criminaliteit in de stad hartgrondig wil aanpakken. “Met name in Utrecht werkt drugshandel heel ontwrichtend”, zei Dijksma eind december vorig jaar bij het televisieprogramma Op1.

In maart zei ze aan dezelfde tafel dat de autoriteiten achter de feiten aan hobbelen als het gaat om de aanpak van deze vorm van criminaliteit. Dat zou onder andere komen doordat er niet genoeg geld beschikbaar is. De burgemeester riep het nieuwe kabinet dan ook op om meer middelen beschikbaar te stellen.

Nu zegt Dijksma dat het misschien wel gaat om een miljard euro om de problemen in het land aan te pakken. “In totaal is er misschien wel een miljard euro nodig. Niet alleen voor politie, niet alleen voor justitie, ook voor jongerenwerk. Zorg voor balans: niet alleen repressie maar ook preventie”, aldus Dijksma bij EenVandaag.

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Jeroen

    Hou nou toch eens op met dat miljoenen en blijkbaar miljarden smijten naar het proberen tegen te houden van iets waar mensen lol aan beleven. De vraag blijft gewoon bestaan dus het aanbod hou je niet tegen. Er wordt nu al tientallen jaren zinloze strijd gevoerd tegen recreatief drugsgebruik. Zullen we dat geld eens gebruiken om onze totaal wegbezuinigde geestelijke gezondheids- en jeugdzorg weer op te tuigen?

  2. Bernhard

    Mooi. Maar ik heb veel meer last van straatoverlast dan ‘ondermijnende criminaliteit’.

  3. Probleem

    Een cultureel probleem is niet op te lossen met geld mevrouw Dijksma. Die miljard is dan ook niets anders dan ‘shush money’ voor burgers die hun buurten gedomineerd zien worden door groepen mensen die niets aan onze samenleving toevoegen en dan ook niet zullen doen.

  4. Lombokker

    Fijn dat we een realistische burgemeester hebben, die de problemen ook hardop durft te benoemen.

    @Jeroen
    Legaliseren van drugs gaat dit probleem niet oplossen; dan krijgen we er alleen maar problemen bij. Criminelen zullen op zoek gaan naar nieuwe bronnen van inkomsten. Met als mogelijke gevolgen:
    – ‘parallelle’ drugshandel met goedkopere drugs van dubieuze kwaliteit
    – meer inbraken in huizen en auto’s
    – toename van straatroven en winkelovervallen
    – toename van plof- en ramkraken
    – mensenhandel: uitbuiting en gedwongen prostitutie
    – afpersen van beschermingsgeld bij kleine middenstanders
    – ontvoeringen om losgeld te eisen van vermogende personen
    – schietpartijen en liquidaties tussen elkaar beconcurrerende criminele groepen

    @Bernhard
    Die straatoverlast is het zichtbare deel, de zogenaamde top van de ijsberg.

  5. Berend

    Neem ze de wind uit de zeilen, drugs bij de supermarkt! Heb je alleen wat kosten aan voorlichting en de opvang.

  6. Yoshua

    Met een miljard sla je nog geen deuk in een pakje boter.
    Een miljard is leuk om overlastgevende criminaliteit te bestrijden, straatroven, inbraken, alles met enorme impact voor slachtoffers en een schamele buit.

    Mevrouw Dijksma onderschat het probleem enorm.
    Een miljard alleen voor Utrecht zou kunnen om misdaad te bestrijden.
    Universiteit Tilburg heeft jaren geleden berekend dat er alleen in Nederland voor 19 miljard aan drugs zou worden geproduceerd.
    De meeste drugs met de hoogte waarde wordt geïmporteerd en niet geproduceerd in Nederland.
    In 2019 is er bijna 200 ton cocaïne in beslag genomen in heel Europa.
    Interpol denkt dat er ongeveer 10 procent van de cocaïne wordt onderschept.
    Jongens die ik ken vanuit mijn puberteit in Lombok daar zijn er een aantal al goed voor meer dan 100 miljoen aan vermogen.
    Die leven als God in Dubai, sommige zijn geliquideerd en eentje heeft levenslang.
    We hebben het alleen over mensen die nu in de 40 zijn en vroeger rondhingen op de Kanaalstraat en Vleutenseweg bij de coffeeshops.
    Ik weet zeker dat dit soort gasten ook groot zijn geworden in Hoograven, Kanaleneiland, Zuilen en Overvecht.
    Mevrouw Dijksma moet maar eens beginnen met het vragen om 50 miljard voor de georganiseerde misdaad in Nederland aan te pakken.

  7. Er

    @bernhard: je kan het een niet van het andere scheiden. Die straatoverast is een uitingsvorm van die ondermijnende criminaliteit

  8. Jeroen

    @Lombokker volgens mij is ieder van je punten onzin. Het bestaan van een (zeer bescheiden) parallelle handel in goedkope alcohol of sigaretten van dubieuze kwaliteit is geen reden om de legale handel te verbieden. Ook het idee dat criminelen die niet meer illegaal drugs kunnen verkopen plots mensen op straat gaan beroven lijkt me weinig onderbouwd. Er is geen enkele vorm van criminaliteit die de hoeveelheid geld oplevert voor de hoeveelheid moeite en risico. Ik durf te stellen dat drugcriminelen met de technische kennis en het distributienetwerk eerder de legale kant zouden opzetten dan een andere vorm van criminaliteit te kiezen. Ik heb het idee dat jouw idee van problemen vooral voortkomt uit angst voor het onbekende. Een slechte drijfveer meestal.

  9. Esrin W.

    Je vind waar je zoekt. Als er nou eens wat gerichter gezocht zou gaan worden op de plaatsen waar het ook daadwerkelijk gebeurt zou dit al de helft van de bakken met geld schelen. Men blijft liever met hagel schieten.

  10. Moniek

    “Misschien wel een miljard euro”.
    Misschien nogal uit de losse pols geformuleerd?
    Eerst maar eens wat preciezer begroten, lijkt me.

  11. isabelle

    Goed bezig, onze burgemeester!!

  12. Lombokker

    @Jeroen

    Natuurlijk joh, alle betrokkenen bij drugshandel melden zich netjes bij het UWV zodra die handel gelegaliseerd wordt. Slaapt u maar rustig verder.

    Heeft u misschien ook nog een mooie verklaring voor het gegeven dat er met enige regelmaat middenstanders zijn die een handgranaat op de stoep, of kogelgaten in hun etalageruit aantreffen?

  13. Wim Vreeswijk

    Sharon: Ik zou beginnen met i alle 10 wijken 24/7 een politiebureau te bemensen mèt wijkagenten die hun visitekaartje durven af te geven aan de bewoners zodat er over en weer gecommuniceerd kan worden. Dezelfde bewoners die ogen en oren zijn voor de wijkagenten zodat iedereen weet waar de lastpakken wonen in hun wijk en een pak gele kaarten om uit te delen aan iedere overtreder..

  14. Herman

    Het woordje “misschien ” maakt haar hele betoog in een klap nutteloos.

    Als de gemeente dit soort teksten ook heeft gebruikt bij haar claim voor de infra investeringen, dan snap ik in een keer waarom alles afgewezen is.

  15. Uuutje

    @ Wim Vreeswijk

    Sinds de PVV samen met de VVD en het CDA de nationale politie er doorheen gedramd hebben als bezuiniging KAN de burgemeester geeneens meer eigenhandig politiemensen aannemen, budget daarvoor vrij maken of eigen politiebureaus inrichten. Hoe graag ze dat ook zou willen.

    De oplossing van gemeentes om tegen deze achterlijke zeer rechtse bezuiniging, die alleen ten goede komt aan de criminaliteit, in te gaan is steeds meer BOA’s aannemen, maar daar zitten ook haken en ogen aan.

  16. Jeroen

    @Lombokker
    Dat is niets meer dan een stropop, komt u aub terug met een argument dat geen drogredenatie is. Wat je daarna met je kogel/granaatverhaal wenst aan te tonen ontgaat me. Dus daar kan ik ook geen verklaring voor geven.

  17. Pee

    @Probleem
    Dat zijn de echte problemen maar daar gaan ze niets tegen ondernemen .

  18. Scherpschutter

    Dat kan veel goedkoper en effectiever. Koop een professionele shredder van 100 Euro, haal hier vervolgens in een ochtendje alle wetten, regels en directieven doorheen, et voila; er is instant geen criminaliteit meer! Inclusief arbeid ben je voor 500 Euro wel klaar.

    Er is niet teveel criminaliteit. Teveel handelingen zijn crimineel verklaard. Er zijn veel te veel regels…en nu verzuipt de overheid in haar eigen regelmoeras, met mevrouw Dijksma die hier een volslagen waanzinnig bedrag roeptoetert voor het aanpakken(!) van criminaliteit…Wat moet het oplossen van criminaliteit wel niet kosten?

  19. Moniek

    Woont u op een onbewoond eiland, Scherpschutter?
    Als je daar op het strand bemande machinegeweren neerzet, komt er niemand aan wal en heb je inderdaad geen wetten en regels nodig.
    Maar aangezien u ongetwijfeld niet op dat ideale eiland woont, zijn er nu eenmaal regels en wetten. Ik ken geen land zonder. Uw fantasierijke voorstel is dan ook ver bezijden de realiteit.

  20. Anne Marie ten Berge

    @ Wim Vreeswijk, van harte ben ik het met u eens. Eerst in alle 10 wijken een politiebureau bepleiten bij Den Haag. Met daarin een team wijkagenten. Waarom? Omdat wijkagenten ook een maatschappelijke urgentie hebben. Dat is een status extra. Verder wil ik opmerken: Georganiseerde criminaliteit vind je overal van handel tot bevoegd gezag. Tegen Sharon Dijksma: Wie zonder zonde is werpe de eerste steen van aanpak.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).