Celstraffen voor vluchtende autokrakers Utrecht Overvecht Celstraffen voor vluchtende autokrakers Utrecht Overvecht

Celstraffen voor vluchtende autokrakers Utrecht Overvecht

Celstraffen voor vluchtende autokrakers Utrecht Overvecht
De plek waar de politie heeft geschoten is afgezet.
De rechtbank veroordeelt twee mannen van 22 en 26 jaar uit Utrecht tot celstraffen voor het plegen van diverse autokraken. Bij de laatste autokraak, bij winkelcentrum Overvecht, werden de verdachten betrapt en sloegen ze op de vlucht voor de politie. Daarbij losten agenten meerdere schoten.

De rechtbank veroordeelt twee mannen van 22 en 26 jaar uit Utrecht tot celstraffen voor het plegen van diverse autokraken. Bij de laatste autokraak, bij winkelcentrum Overvecht, werden de verdachten betrapt en sloegen ze op de vlucht voor de politie. Daarbij losten agenten meerdere schoten.

De 22-jarige bestuurder van de vluchtauto is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De 26-jarige medeverdachte krijgt een celstraf van 12 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk.

In februari dit jaar krijgt de politie in Utrecht diverse meldingen van autokraken, waarbij onder andere computers, iPads en e-readers worden gestolen. Op 25 februari betrapt de politie de twee verdachten terwijl zij inbreken in een auto op het parkeerterrein van winkelcentrum Overvecht.

De 26-jarige verdachte probeert te voet te vluchten en wordt direct opgepakt. De 22-jarige verdachte stapt in een vluchtauto, rijdt achteruit en raakt daarbij de dienstauto van een politieagent die net uitstapt. Hierbij raakt de agent bekneld en er worden schoten gelost. De verdachte wordt later elders in Utrecht opgepakt.

Beelden van de schietpartij. Bericht gaat verder onder tweet

Mishandelen

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 26-jarige verdachte van betrokkenheid bij zes autokraken in februari dit jaar. De 22-jarige verdachte wordt naast het plegen van dezelfde autokraken ook verdacht van een poging tot zware mishandeling door het achteruit inrijden op een agent tijdens zijn vluchtpoging. Ook heeft deze verdachte volgens het Openbaar Ministerie meerdere verkeersongevallen en bijbehorende schade veroorzaakt.

Camerabeelden

De rechtbank veroordeelt de 26-jarige verdachte voor het plegen van twee autokraken. Van de andere vier inbraken kan volgens de rechtbank op basis van enkel de camerabeelden niet worden vastgesteld dat de verdachte hierbij betrokken was. Hij krijgt daarom een celstraf van 12 weken opgelegd, waarvan 4 weken voorwaardelijk.

Vluchtpoging

Voor de 22-jarige verdachte geldt dat de rechtbank de zes autokraken wel bewezen vindt. Zo is, naast de camerabeelden, de auto van de verdachte steeds gezien op het plaats delict en draagt hij dezelfde kleding.

Dat de verdachte tijdens één van de inbraken op de vlucht sloeg voor de politie, rekent de rechtbank hem zwaar aan. Niet alleen heeft hij schade veroorzaakt, hij heeft ook politieagenten en andere weggebruikers in gevaar gebracht.

De rechtbank spreekt de verdachte vrij van de poging tot zware mishandeling op de agent, omdat niet kan worden vastgesteld dat hij de agent heeft gezien voordat hij met volle snelheid achteruit reed. Dit maakt dat de opgelegde straf lager is dan de geëiste 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. [email protected]🤔

  Goh wat een straffen weer, daar zullen ze van leren zeg,maar niet heus.
  Typisch vd Utrechtse rechtbank om zulke lage lachwekkende strafjes uit te delen.

 2. Roeland

  Bizar lage straf, willens en wetens op politie inrijden en 6(!) autokraken plegen…Met deze straf weet je in ieder geval zeker dat hij zodra hij weer vrij is weer op het dievenpad gaat. Raar dat ons land zo afglijdt. De “jongeren” in Kanaleneiland en Overvecht nemen de straat over.

 3. Aa

  Schandelijke straf. En dan afvragen waarom het vertrouwen in de rechterlijke macht tanende is. Burgers worden overgeleverd aan zware criminelen en geen institutie die de burgers adequate bescherming kan bieden.

 4. kees

  Die nare politie ook,laat de heren gewoon lekker de boel beroven en inbreken, dat hoort nou eenmaal bij de schaamtecultuur.

 5. Lombokker

  Wederom een zeer onbevredigende uitspraak door een rechter van de Rechtbank Midden-Nederland. De straffen die worden uitgedeeld vallen hier vrijwel altijd fors lager uit dan wat er is geëist.

 6. Bernhard

  Met zulke vonnissen blijft zware misdaad een zeer lucratief beroepsveld, en de Nederlandse rechtsspraak een lachertje.. Bedankt, rechter!

 7. Pee

  Aftrek van voorarrest en de rest van de straf hoeft hij maar twee derden van uit te zitten.
  Is dat ”het zwaarder” straffen ?

 8. Utrechter

  Het loont dus om dit te doen. Je weet van tevoren dat je maar een paar maandjes de cel in moet (en je ontmoet daar al je collega dieven!) en vervolgens zeg je dat je nauwelijks geld hebt buit gemaakt. Vervolgens pak je de auto (na een paar maandjes netflixen en sporten) en ga je als millionair lekker in Het buitenland zitten. Wat een aanfluiting deze straffen!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).