De criminaliteitscijfers lijken dit jaar in Utrecht te dalen. RTL Nieuws heeft in de eerste negen maanden 10.154 veelvoorkomende misdrijven geteld en de prognose is daarmee beter dan vorig jaar.
RTL heeft een overzicht gemaakt van geregistreerde misdrijven in Nederland op gemeenteniveau. De analyse komt uit cijfers van de politie. Het gaat om cijfers van 16 veelvoorkomende delicten.
Drugs- en wapenhandel lijken te stijgen in het land én de gemeente, terwijl woninginbraken weer af lijken te nemen in Utrecht.
De verwachting is dat het aantal zaken van drugshandel stijgt van 224 naar 232 zaken dit jaar in Utrecht en voor wapenhandel van 89 naar 107 zaken. Ook in de rest van Nederland is er een stijging voorzien op deze gebieden.
Moord en doodslag
Tot oktober 2019 werden in Utrecht 40 zaken geregistreerd als moord en doodslag. In het hele vorige jaar waren dat er 67. Opvallend in heel 2018 waren er 13 overvallen in Utrecht en tot en met oktober dit jaar werden al 12 overvallen geregistreerd.
De meest voorkomende vorm van criminaliteit in Utrecht is volgens het medium diefstal uit motorvoertuigen. Dit jaar tot oktober al 3177 keer. Vorig jaar stopte de teller op 4755 diefstallen uit motorvoertuigen. Kijk alle cijfers over de stad hier.
13 Reacties
ReagerenUiteraard dalen de cijfers. Het doen van aangifte word actief ontmoedigd door de politie. Veel aangiftes verdwijnen in de shredder wegens een technische fout. Grote ICT problemen bij de Nationale Politie helpen ook mee met het behalen van “mooie” cijfers. Alles om maar een positieve trend te laten ontstaan aangezien anders het project Nationale Politie wel eens als mislukt kan worden beschouwd en de topmanagers en bewindslieden daarop kunnen worden afgerekend.
Praat maar eens met de agent op straat en vraag of zij die trend herkennen.
Als deze cijfers echt zouden kloppen, waar komt dan in hemelsnaam de roep bij de politie vandaan voor meer geld en meer mensen? Ik stel voor dat als de politie inderdaad achter deze cijfers staat we kunnen gaan bezuinigen op het budget aangezien het goed gaat en de trend duidelijk dalend is op landelijk niveau. Minder geld naar de politie dus !
Probeer eens aangifte van iets te doen. Dat lukt niet!
Zo gaan die cijfers wel om laag ja.
Dat ligt niet aan de politie want agent wordt je niet als je geen mensen wilt helpen. Dat ligt aan de politiek die met achterlijke plannen de hele publieke sector om zeep helpt.
Orde op zaken stellen in eigen land is ondergeschikt geworden aan politieke egotripperij en willen meetellen in de wereld. We hebben geen landelijk bestuur met visie maar middenkadermanagers bezig met de ratrace naar de top (EU, VN, commissarissen en raad van bestuurbaantjes bij grote organisaties/multinationals) terwijl men zonder kritische vragen uitvoert wat die buitenlanders (EU/VN) van Nederland eisen. Typisch voor middenkadermanagent, te groot voor servet maar veel te klein voor tafellaken.
Ik heb hier meerdere aangiftes liggen (met uitvoerig verzameld en door de politie bevestigd bewijsmateriaal) die niet of nooit zijn opgepakt. Aangiftes waar geen werk meer aan nodig was. Ik heb het meegemaakt dat de verdachte staande was gehouden (had de agent aan de telefoon en hoorde verdachte op de achtergrond schreeuwen en dreigen) maar dat ze deze toch lieten lopen voor een aangifte. Die daarna ook weer werd gesloten. Als zaken op deze manier kunnen worden afgesloten En/of afgedaan dan is het voor mij moeilijk om de geloofwaardigheid van deze cijfers in te schatten.
@koel hoofd dat het niet kan is echt onzin. Ik het de afgelopen jaren van negen autoinbraken aangifte gedaan en een paar gestolen fietsen. Via de website van de politie is dat echt binnen 10 minuten gedaan.
Tijd voor een flinke bezem door deze organisatie, laat de mensen vd straat maar eens gaan managen en besturen.
Het is schaamteloos hoe een politieke elite dit land kapot heeft gemaakt en zijn inwoners heeft verkwanseld aan de hoogst biedende.
Volgens mij is het nog nooit zo makkelijk geweest om aangifte te doen dan heden ten dagen. Via het internet zo gepiept. En voor elke grote schade heb je überhaupt een politieverslag nodig, anders krijg je geen geld van de verzekering. Reken maar dat mensen dan ineens wel aangifte willen doen. Dat niet elke aangifte leidt tot een onderzoek vanwege te weinig capaciteit. Dat is een ander verhaal. Maar die cijfers die zijn nog nooit zo accuraat geweest als tegenwoordig
@Fabian, dan woon je in een vervelende buurt zeg, echt rot.
Op basis van het feit dat volgens Berend de cijfers nog nooit zo accuraat zijn geweest als tegenwoordig kan er minimaal 10% en wellicht nog wel meer worden bezuinigd op het budget van de Nationale Politie ! Hulde daarvoor.
@Fabian Blijkbaar is het doen van aangifte via een website te hoog gegrepen voor de meeste mensen hier 🙁
@Gaikokujin: Inderdaad. Wat is dat eigenlijk, zo’n website? Kunt u ons daarin wellicht helpen, briljante geest?
@katja dat valt gelukkig mee want elke keer als in de nacht het alarm afging werd iemand wakker en reden de inbrekers weg. Het waren elke keer rond cruisende scooters op autonavigatiejacht.
Jdv dat zijn twee cijfers die niet te vergelijken zijn … Ook al is de criminaliteit dalende. Dan wil dat nog niet zeggen dat er minder politie nodig is. Denk aan de grote uitloop bij het corps door de vergrijzing. En denk ook aan de toename van digitale criminaliteit waar totaal andere deskundigheid voor nodig is. Of denk aan de ondermijning door zwart geld vanuit de drugsverkoop. En daarbij is er nog aantal een flink aantal low impact crimes waar geen capaciteit voor is om die op te lossen. Dat willen wij als burger wel graag. Daar moet dus ook capaciteit voor komen …
Feit is dat 30% van de aangiften in de prullenbak terecht komt.
Je kan via het net ook aangifte doen maar die verdwijnen nog sneller .
Mensen moeten een afspraak maken om aangifte te kunnen doen,de meeste nemen niet eens de moeite meer om aangifte te doen.