Dankzij vrijwilligers weer een eigen krant voor Pijlsweerd en Ondiep | De Utrechtse Internet Courant Dankzij vrijwilligers weer een eigen krant voor Pijlsweerd en Ondiep | De Utrechtse Internet Courant

Dankzij vrijwilligers weer een eigen krant voor Pijlsweerd en Ondiep

Dankzij vrijwilligers weer een eigen krant voor Pijlsweerd en Ondiep
Dankzij Thijs-Jan Lanning, Cora Bastiaansen, Rob Steinebach en Zoë Versteeg (v.l.n.r.) heeft Ondiep en Pijlsweerd weer een eigen wijkkrant. Foto: Floris van Bodegraven / DUIC
Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden initiatieven zijn al ondersteund met een bijdrage. Deze uitgave aandacht voor de heropleving van wijkkrant De Noordwester in de wijken Ondiep en Pijlsweerd.

Heeft u een idee voor uw buurt, wijk of de stad? En zijn meer mensen enthousiast? Denk dan eens aan het Initiatievenfonds van de gemeente. Honderden initiatieven zijn al ondersteund met een bijdrage. Deze uitgave aandacht voor de heropleving van wijkkrant De Noordwester in de wijken Ondiep en Pijlsweerd.

Even leek het erop dat Ondiep en Pijlsweerd geen papieren wijkkrant meer zouden hebben. Na vele decennia waarin het wijkkrantje vertrouwd op de deurmat viel, zou het voortaan digitaal verspreid worden.

Ondiep Exclusief bracht informatie van de gemeente en Mitros samen met nieuwtjes en verhalen uit en over de wijk. De wijkraad was niet blij met het verdwijnen van de papieren krant, vertelt Rob Steinebach, sinds 1994 opbouwwerker in Pijlsweerd en later Ondiep. “Mensen moesten maar op de site kijken. Dat was niets voor de veelal oudere mensen zonder internet, die zouden dan geen informatie meer krijgen.”

‘Door mooie verhalen uit de wijk te vertellen, willen we de band tussen bewoners terugbrengen’

Maar echte Ondiepers zijn niet voor een gat te vangen. Steinebach bracht met Bewonersgroep Ondiep Nu enkele geïnteresseerden bij elkaar, waarna er een groepje van zo’n zeven, acht man ontstond die zélf wel zo’n wijkkrantje wilde maken. Immers, voor 2004 werd de wijkkrant óók door de bewoners zelf gemaakt. In 2015 had deze groep de eerste overleggen over hoe dat plan werkelijkheid moest worden.

Dat is waar de huidige hoofdredacteur Thijs-Jan Lanning met zijn expertise als communicatieadviseur en voormalig tijdschriftjournalist aanschoof. Samen met vrijwilliger van het eerste uur Cora Bastiaansen en Zoë Versteeg kon er een kleine redactie van enthousiaste ‘oude’ en ‘nieuwe’ Ondiepers worden opgezet. Maar het maken van een krantje met een oplage van 10.000 stuks kost geld. En dat hadden de door Steinebach en Lanning verzamelde vrijwilligers niet.

Mooiste buurtkrant van Utrecht

Daarom deed de vrijwilligersredactie een aanvraag bij het Initiatievenfonds. Niet veel later werd deze gehonoreerd en was Stichting wijkkrant ‘De Noordwester’ een feit. Dankzij de steun van het fonds is er geld voor een professionele drukker en de bezorging, waardoor Ondiep en Pijlsweerd weer een eigen wijkkrant hebben. En die is niet een sufferdje, vindt Lanning. “Wij proberen de mooiste buurtkrant van Utrecht te maken.”

Anno 2017 ligt er vier keer per jaar een strak ontworpen blad op de mat bij 10.000 adressen in de wijken. Dat lukt dankzij de vele vrijwilligers die uit liefde voor hun wijk artikelen voor het blad schrijven, de professionele fotografen die gratis plaatjes schieten en de vele uren werk die Lanning samen met vormgever Zoë Versteeg in het krantje stopt. “Er zijn meerdere ZZP’ers die zo proberen wat voor de buurt te betekenen”, zegt Steinebach. “Je ziet dat als je je ergens voor inzet, je daadwerkelijk iets kunt betekenen”, aldus Lanning, die als hoofdredacteur zelf ook artikelen schrijft. Als wijkbewoners kunnen de vrijwilligers kwesties aan het licht brengen die anders geen aandacht krijgen, zoals de bouwplannen aan het Monicahof of de ontwikkelingen rond het Bethlehempark.

Volgens Lanning heeft de wijkkrant niet alleen een nieuwsfunctie. “Het is ook ‘voor de leuk’, we proberen de mooie verhalen uit de wijk te vertellen. Met zulke verborgen pareltjes willen we de band tussen bewoners terugbrengen”, vertelt hij. Want dat is nodig; de wijk is volgens Lanning flink veranderd de laatste jaren. “Er is een grote instroom van mensen zonder binding met de wijk. Met een krantje vol verhalen over de mensen en de buurt creëer je meer contact in de wijk zonder dat je georganiseerde burendagen nodig hebt – als ze het tenminste niet meteen bij het oud papier gooien.”

Zelf de broek ophouden

Het wijkkrantje zal niet altijd op geld van het Initiatievenfonds kunnen rekenen, weet Lanning. Daarom probeert de wijkkrant ook wat geld binnen te halen door het plaatsen van advertenties. Dat lijkt te lukken: steeds meer adverteerders weten het kleurrijke blad te vinden, en ook de verkeersgroep Pijlsweerd en ondernemersvereniging Hart voor de Straatweg sturen soms bijdragen. “Op een gegeven moment moeten we zelf de broek kunnen ophouden.”


Initiatievenfonds ondersteunt plannen voor buurt, wijk of stad

Het Initiatievenfonds is een gemeentelijke fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. De gemeente Utrecht waardeert dit soort initiatieven met een bijdrage uit het Initiatievenfonds.

Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds voor de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Meer weten? Neem dan contact op met een sociaal makelaar in jouw wijk of een medewerker van het wijkbureau (telefoon: 14030).

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.


 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).