Subsidiegeld van de gemeente Utrecht om woningen beter te beveiligen tegen inbraken komt lang niet overal in de stad terecht. Dat blijkt uit het subsidieregister van de gemeente Utrecht voor 2017. Vooral de wijken waar juist meer criminaliteit voorkomt lijken de weg naar het subsidiepotje nog niet te kunnen vinden. Een wijziging in de regelgeving moet daar verandering in brengen.
De gemeente stelt via de regeling Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) subsidiegeld beschikbaar voor bewoners die hun huis laten beveiligen volgens de eisen van het PKVW. Deze regeling liep oorspronkelijk tot mei 2018, maar is al per 1 januari gewijzigd. Michiel Daverschot, beleidsadviseur van de gemeente Utrecht, denkt dat deze wijziging de oplossing biedt: ‘’Wat er is veranderd? Het bedrag dat we maximaal uitkeren voor oudere woningen en het gebruik van deelverklaringen, waardoor je de woning niet in één keer maar ook in gedeelten veiliger kunt maken. In de wijken waar weinig subsidieaanvragen zijn zie je veel oudere woningen. Het is duurder om die huizen volgens de eisen van het PKVW te beveiligen, vandaar dat we het budget daarvoor verhoogd hebben. Nieuwere huizen in bijvoorbeeld Leidsche Rijn hebben minder verandering nodig en zijn goedkoper om aan te passen. We hopen bewoners van oudere woningen zo te stimuleren.’’
Voor huizen die voor 2000 gebouwd zijn, wordt per 1 januari veertig procent van de totale kosten vergoed met een maximum van 1000 euro. Eigenaren van woningen gebouwd vanaf 2000 krijgen twintig procent met een maximum van 250 euro. Daarnaast is het sinds 1 januari mogelijk voor delen van de woning een verklaring van het PKVW te krijgen. Door middel van het gebruik van deelverklaringen hoeft niet het hele huis aangepakt te worden, maar kan het ook in delen.
Uit het subsidieregister blijkt dat er een groot verschil zit in het aantal aanvragen uit verschillende wijken. Zo zijn er 108 subsidieaanvragen gedaan door bewoners uit Vleuten – De Meern en 53 door bewoners uit Leidsche Rijn. Hier is in totaal 38.270 euro aan uitgegeven. Dit in tegenstelling tot de wijken Utrecht-West en Utrecht-Zuidwest waar respectievelijk 11 en 19 aanvragen voor werden gedaan met een totaalbedrag van 5.124 euro. Met name de huiseigenaren uit de nieuwere wijken maken gebruik van de subsidie. Opvallend is dat het criminaliteitscijfer hoger is in de wijken waar relatief minder huiseigenaren subsidieaanvragen hebben gedaan, zo blijkt uit de criminaliteitscijfers van de stad voor 2017.
Daverschot ziet naast de te hoge kosten voor oudere woningen nog een andere reden die het verschil in het aantal subsidieaanvragen tussen de wijken kan verklaren. ‘’De regeling is enkel bedoeld voor huiseigenaren en niet voor huurders. Zij kunnen gebruik maken van de Regeling Inbraakpreventie Woning (RIW). In bijvoorbeeld Overvecht is 75 procent sociale huur, 10 procent is huur in de vrije sector en maar 15 procent bestaat uit koopwoningen. Dan valt er al heel veel weg.’’ Leidsche Rijn bestaat bijvoorbeeld voor ongeveer 60 procent uit koopwoningen. Voor huurders is door de gezamenlijke Utrechtse woningcorporaties de zogenaamde RIW in het leven geroepen, waar zij een subsidieaanvraag kunnen doen.
Voorlopig is het in ieder geval nog te kort dag om verschil te zien met de oude regeling. ‘’De subsidies zijn natuurlijk declaraties, dus de huizen moeten eerst nog beveiligd worden. Zo ongeveer rond april hopen we voor de eerste keer te kunnen evalueren en een verschil te zien in de wijken waar de subsidie wordt aangevraagd.’’ Naast Utrecht voorzien enkel de gemeenten Amstelveen, Voorschoten en Waddinxveen in een subsidie voor de kosten van het PKVW. ‘’Als je ziet dat het budget van 75.000 euro vaak ruimschoots wordt opgemaakt, dan is er behoefte aan. Het past bij het beleid van de gemeente dat staat voor een veilige stad.’’
Of jouw huis ook in aanmerking komt voor de PKVW subsidie, kun je controleren op de website van de gemeente Utrecht.
Dit artikel gebruikt gegevens uit het subsidieregister 2017 en uit de buurtmonitor van de gemeente Utrecht. Je kunt het subsidieregister in PDF raadplegen eveneens via de website van de gemeente of je kunt de data gebruiken via het Utrechtse open data portaal.
Tekst: Rick van de Lustgraaf, Beeld: Jurriaan van de Reep
1 Reactie
ReagerenBeetje flauwe kul om nietszeggende maatregelen te nemen tegen inbraak. De subsidie is meer voor deursloten, raamsloten, brievenbussloten.
Ik heb een inboedelverzekering waar er ook bij insluiping wordt uitgekeerd.
Tevens heb ik een aantal IP camera’s hangen die mij direct informeren wanneer er iets wordt gedetecteerd.
Om de vijf jaar een nieuw deurslot kopen heeft geen zin tegen inbrekers, die gooien gewoon je raam in.