DataDUIC: Over welke buurt gaan de meeste stukken in de Utrechtse gemeenteraad? | De Utrechtse Internet Courant DataDUIC: Over welke buurt gaan de meeste stukken in de Utrechtse gemeenteraad? | De Utrechtse Internet Courant

DataDUIC: Over welke buurt gaan de meeste stukken in de Utrechtse gemeenteraad?

DataDUIC: Over welke buurt gaan de meeste stukken in de Utrechtse gemeenteraad?
Sinds maart hebben we weer een nieuwe gemeenteraad. Elke maand ontvangen de 45 raadsleden een flink aantal stukken van het stadsbestuur en zelf produceren ze ook nog moties, notulen en besluiten. Het grootste gedeelte van deze stukken is openbaar. Maar over welke wijken en buurten gaan de stukken van de gemeenteraad eigenlijk?

Sinds maart hebben we weer een nieuwe gemeenteraad. Elke maand ontvangen de 45 raadsleden een flink aantal stukken van het stadsbestuur en zelf produceren ze ook nog moties, notulen en besluiten. Het grootste gedeelte van deze stukken is openbaar. Maar over welke wijken en buurten gaan de stukken van de gemeenteraad eigenlijk?

We verklappen alvast dat de Binnenstad de meeste aandacht krijgt in de stukken en de wijk Zuid het minste. Benieuwd hoe we dit weten en wat er nog meer opvallend is aan de delen van Utrecht die in de raadsstukken de meeste aandacht krijgen? Wij zochten het uit.

Om te berekenen over welke wijken en buurten de stukken van de gemeenteraad van Utrecht gaan heb je twee dingen nodig: alle stukken van de gemeenteraad en een overzicht van de locaties waar deze stukken over gaan. Utrecht publiceert gelukkig sinds 2015 de raadsstukken als open data en sinds februari bestaat de website WaarOverheid.nl die deze open data scant op zoek naar locatienamen en vervolgens op de kaart zet*. De gemeente Utrecht geeft namelijk niet aan over welke wijk of buurt een stuk gaat.

Via WaarOverheid.nl kun je zoeken op raadsstukken in jouw buurt en een melding instellen wanneer er een nieuw raadsstuk is over jouw buurt die bijvoorbeeld gaan over veiligheid. Handig als je op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen in jouw buurt. Maar dankzij deze webtoepassing kun je dus ook zien hoeveel stukken over alle Utrechtse buurten en wijken gaan. In totaal zijn er 18.818 documenten die teruggaan tot 2006 waarop deze meting gebaseerd is.

Stationsgebied krijgt veel aandacht, Zuid het minste


De gemeente Utrecht is door het CBS ingedeeld in wijken die vervolgens weer bestaan uit buurten. In totaal zijn er 10 wijken en maar liefst 111 buurten in Utrecht. Het zal niet verbazingwekkend zijn dat de stukken van de gemeenteraad de afgelopen jaren het meeste over het de buurt ‘Hoog-Catharijne, NS en Jaarbeurs’ gingen. Maar liefst in 3.666 stukken gaat het over de buurt met de grootste bouwput van Nederland.

Wijknummer Wijknaam Aantal stukken
Wijk 07 Zuid 2.404
Wijk 04 Noordoost 3.004
Wijk 01 West 3.284
Wijk 02 Noordwest 3.439
Wijk 05 Oost 3.545
Wijk 03 Overvecht 3.761
Wijk 10 Vleuten-De Meern 4.229
Wijk 08 Zuidwest 4.314
Wijk 09 Leidsche Rijn 5.616
Wijk 06 Binnenstad 6.383

 

Dit verklaart mede waarom de Binnenstad de wijk is met de meeste vermeldingen. Leidsche Rijn en Zuidwest (met onder andere Kanaleneiland) staan met de Binnenstad op het podium van vermeldingen. Terwijl West, Noordoost en Zuid de minste aandacht krijgen in de stukken van de gemeenteraad. De kaart met alle wijken is bovenaan het artikel te vinden. Hoe donkerder het oranje, des te meer stukken er over de wijk gaan.

Hoe vaak gaat het in de raadstukken over jouw buurt?

Daarnaast valt op dat de buurten ‘Domplein, Neude Janskerkhof’, Hoog-Catharijne, NS en Jaarbeurs’ en ‘Vleuten’ de enige buurten zijn die meer aandacht krijgen dan sommige hele Utrechtse wijken. Bekijk de kaartvisualisatie hierboven om te zien hoe vaak jouw buurt voorkomt in de stukken van de gemeenteraad. In die kaart kun je ook terugvinden hoe vaak een buurt aan bod komt gerelateerd aan het aantal inwoners. Wat valt jou op aan deze berekeningen? Laat het weten via de reacties hieronder.

  • *Disclaimer: De toegekende locaties die WaarOverheid genereert zijn niet voor 100% accuraat omdat er slimme algoritmes (machine-learning) worden gebruikt om de locatie van een stuk te bepalen. Soms komen straten echter in meerdere buurten voor of zijn er woorden die zowel een locatienaam als iets anders kunnen betekenen. Het algoritme is zo goed mogelijk getraind om fouten te voorkomen en de accuratesse ligt daarmee rond de 90%. Op basis van machine-learning is 100% accuratesse bereiken echter vrijwel onmogelijk. Meer weten over de werking van WaarOverheid? Bekijk dan dit artikel.

De DataDUICers

De DataDUICers

Als je echt alles wilt weten over Utrecht, dan zal je de data in moeten duiken. De DataDUICers doen dit voor DUIC! Verhalen maken met Utrechtse data. De DataDUICers zijn Sebastiaan ter Burg, Tom Kunzler, Stephan Okhuijsen, Jurriaan van de Reep en Frank Verschoor.

Profiel

1 Reactie

Reageren
  1. Yo

    De overheid is er dus niet voor zijn of haar inwoners maar is er voor diegene die met hulp van de overheid veel geld verdienen (het rechte bedrijfsleven).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).