Den Haag wil investeren in Utrecht om te voorkomen dat jongeren in het criminele circuit belanden Den Haag wil investeren in Utrecht om te voorkomen dat jongeren in het criminele circuit belanden

Den Haag wil investeren in Utrecht om te voorkomen dat jongeren in het criminele circuit belanden

Den Haag wil investeren in Utrecht om te voorkomen dat jongeren in het criminele circuit belanden
Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid wil in Utrecht investeren om te voorkomen dat jongeren in het criminele circuit terechtkomen. Ze heeft daarom aan de gemeente gevraagd een plan uit te werken voor de wijken waar criminelen veel invloed hebben op de jeugd.     

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid wil in Utrecht investeren om te voorkomen dat jongeren in het criminele circuit terechtkomen. Ze heeft daarom aan de gemeente gevraagd een plan uit te werken voor de wijken waar criminelen veel invloed hebben op de jeugd.     

Het plan van de minister heeft overigens niet alleen betrekking op Utrecht. In heel Nederland zijn verschillende wijken waar de georganiseerde misdaad een ‘giftige uitwerking’ heeft op jongeren. Drugscriminelen rekruteren jongens en dat begint soms al op de basisschool.

Yeşilgöz investeert daarom jaarlijks 82 miljoen euro om dit probleem aan te pakken. Ze heeft 15 gemeenten gevraagd een plan uit te werken voor de wijken waar de risico’s het grootst zijn dat jongeren op het verkeerde pad belanden. Naast Utrecht zijn dit Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg en Zaanstad.

Voorkomen

“Criminelen verleiden kinderen op de basisschool al om ergens een pakketje af te geven”, aldus de minister. “Ze vragen middelbare scholieren om met hun scooter iemand weg te brengen en op te pikken. Op een dag horen ze schoten en raken ze betrokken bij een liquidatie. Jongeren worden zo de criminaliteit in gezogen en raken hun toekomst kwijt. We moeten voorkomen dat kleine jongens grote criminelen worden. Hier horen ouders ook hun volle verantwoordelijkheid te pakken.”

Op basis van de plannen van alle 15 gemeenten wordt bepaald hoeveel zij van de 82 miljoen euro krijgen.

10 Reacties

Reageren
  1. Bill

    Start ook even bij de ouders die 13-jarigen tot ‘s avonds laat op straat laten lopen met alle gevolgen van dien. Met die opvoeding lijkt mij echt wat mis, met alle gevolgen van dien.

  2. LOESJE P.

    Weer het zoveelste “dweilen met de kraan open” project!
    En laat alstublieft niet de Gemeenten met een plan komen, die daar ongetwijfeld weer oeverloos over moeten vergaderen met allerlei “gogen”.
    Handhaaf nu eens gewoon!
    En laat de Politietop eens volledig acher hun dienders gaan staan.
    Zijn hebben tenslotte het mandaat, maak er dan gebruik van.

  3. Massegast

    @Bill — Volgens mij wordt wat je zegt al 30 jaar geroepen. Wat ik denk: je vraagt naar iets wat er niet is. De ouders gaan hun verantwoordelijkheid niet pakken. Een overheid kan investeren wat ze wil, maar als de betrokken jongeren niet in zichzelf willen investeren houdt het op. Denken op wat langere termijn is er niet bij. Men wil in het hier en nu rijk zijn, zonder er veel voor te doen. Beetje rondhangen, weed gebruiken, wat hosselen en naar de meisjes sissen. Als je 20 bent is dat nog wel aardig, ben je 35 dan is het tij verlopen en zijn de kansen op een waardig bestaan met eerlijk werk verkeken. Kortom, een vergooid leven. Daar laat ik het maar bij.

  4. Pee

    Dat is niet te voorkomen al stoppen ze er miljarden in.
    Uiteindelijk is het geld weg en de problemen zijn er gewoon nog.
    Kijk gewoon naar de demografie van een wijk dan valt het je wel op.

  5. Bernhard

    @Massegast: Daarom investeren in een lik op stuk-beleid. Lieden die hun hele leven lang de samenleving ondermijnen en saboteren moet je het zo lastig mogelijk maken.

  6. Realist

    Met ons pamper- en theedrinkgedrag hebben we deze situatie zelf gecreëerd. Laten we eerst maar eens proberen om gewoon niet alles te tolereren en baas van de straat te worden. Laat kinderen door een harde aanpak van crimineel gedrag zien dat criminaliteit vooral niet loont.

  7. Denise

    Leuk. Nog een Cruyffcourt.

  8. Utrechter

    Zo zie je maar weer niet opvoeden en misdaad loont. Ze vragen middelbare scholieren om met hun scooter iemand weg te brengen en op te pikken. Wij beide werkend kunnen het niet veroorloven onze middelbare scholieren van een scooter te voorzien. Investeer in op kosten van ouders opvoeden op tuchtscholen gelijk de scooter inleveren kunnen ze ook niet gevraagd worden om iemand op te pikken is nog goed voor het milieu ook. En investeer in handhaving in plaats van een horde hulpverleners.

  9. W.

    @Bernhard: Wat bedoel je daar dan mee, ze het zo lastig mogelijk maken?

  10. Binnenstadbewoner

    Veel meer toezicht en eindelijk eens de leerplicht handhaven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).