Drie jaar cel voor oppasmoeder die baby’s mishandelde | De Utrechtse Internet Courant Drie jaar cel voor oppasmoeder die baby’s mishandelde | De Utrechtse Internet Courant

Drie jaar cel voor oppasmoeder die baby’s mishandelde

Drie jaar cel voor oppasmoeder die baby’s mishandelde

Een 40-jarige oppasmoeder uit Utrecht hoorde dit weekend drie jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen door de officier van justitie. De vrouw wordt ervan verdacht in de periode van 1 januari 2007 tot en met 22 mei 2008 vier zeer jonge oppaskinderen te hebben mishandeld.

De verdachte ving als oppasmoeder kinderen op in haar woning in Utrecht. Het onderzoek naar de verdachte is gestart nadat een vader zijn 3,5 maanden oude baby bij de verdachte had opgehaald en het kind bleek en slap was en amper reageerde. In het ziekenhuis bleek dat er vocht in de hersenen zat. Ook had het kind meerdere bloeduitstortingen, gecompliceerde botbreuken, krasletsel en een indeuking van de schedel.

Aangezien het letsel op die dag moet zijn ontstaan, is een strafrechtelijk onderzoek naar de oppasmoeder gestart. Ook is er een onderzoek gestart naar andere slachtoffers van verdachte. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat verschillende ouders al lange tijd onverklaarbare (blauwe) plekken bij hun kinderen hadden ontdekt.

Schudden

Uit rapportages komt naar voren dat het letsel bij de baby zeer waarschijnlijk is toegebracht door het schudden van de baby en het stoten van het hoofd tegen een harde ondergrond. Volgens de officier van justitie is er een verband tussen deze handelingen en de hersenbeschadiging en verschillende schedelfracturen die het kind opliep. Naar het oordeel van de officier van justitie zijn  deze handelingen opzettelijk gepleegd. Nu dit kon leiden tot de dood van het kind, acht de officier poging doodslag bewezen.

Naast een poging doodslag wordt de vrouw ook verdacht van het mishandelen van drie andere kinderen van 4 maanden, zes maanden en twee jaar oud. Zij hadden onder andere blauwe plekken en onverklaarbare bulten op het hoofd en toonden gedragsveranderingen. Haar wordt verweten dat zij deze kinderen  heeft geslagen, gestompt en geknepen.

Ernstige feiten

‘Het gaat hier om zeer ernstige feiten. Verdachte heeft diverse malen kwetsbare en zeer jonge kinderen mishandeld. Kinderen die door hun ouders aan haar zorg waren toevertrouwd, in de veronderstelling dat zij hen in goede en veilige handen achterlieten. Verdachte heeft dit vertrouwen op grove en zeer vergaande wijze beschaamd’, aldus de officier van justitie tijdens haar requisitoir.

De officier neemt het de verdachte kwalijk dat zij geen enkel inzicht geeft in haar handelen en dat niet duidelijk is geworden wat ze precies met de kinderen heeft gedaan en waarom. Nu verdachte in de visie van het Openbaar Ministerie ongeschikt is om voor kinderen te zorgen, heeft de officier gevorderd dat aan verdachte de bijzondere voorwaarde wordt opgelegd dat zij gedurende tien jaar geen beroep mag uitoefenen waarmee zij in contact komt met kinderen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).