Eis: 10 jaar cel voor voormalig kandidaat-raadslid voor plofkraken | De Utrechtse Internet Courant Eis: 10 jaar cel voor voormalig kandidaat-raadslid voor plofkraken | De Utrechtse Internet Courant

Eis: 10 jaar cel voor voormalig kandidaat-raadslid voor plofkraken

Eis: 10 jaar cel voor voormalig kandidaat-raadslid voor plofkraken
De rechtbank in Utrecht
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag celstraffen tot tien jaar geëist tegen 4 mannen uit Utrecht die verdacht worden van 8 plofkraken of pogingen. De enige keer dat het echt lukte om geld te bemachtigen was dit besmeurd met verf.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag celstraffen tot tien jaar geëist tegen 4 mannen uit Utrecht die verdacht worden van 8 plofkraken of pogingen. De enige keer dat het echt lukte om geld te bemachtigen was dit besmeurd met verf.

Eén van de 4 mannen is Steven K. is een voormalig kandidaat-raadslid van Stadsbelang Utrecht. Hij was betrokken bij alle 8 plofkraken en deed samen met zijn 27-jarige neef de verkenningen.

De plofkraken waren tussen december 2017 en februari 2018 in Druten, Buren, Leersum, Made, Didam, Zetten en Boxmeer. Op 23 februari 2018 konden de mannen worden aangehouden nadat 3 van hen op heterdaad werden betrapt in Druten.

Werkwijze

De werkwijze was steeds hetzelfde. Als voorbereiding was er een voorverkenning en werd een gehuurde bestelbus in de omgeving van de supermarkt neergezet. De bestelbus was aan de binnenkant afgeplakt met noppenfolie en in de bus lagen de spullen om de plofkraak mee te plegen.

De twee uitvoerders werden aangevoerd en haalden een scooter uit de bus waarmee ze naar de supermarkt reden. Ze vernielden een ruit, gingen naar binnen, forceerden de geldautomaat en probeerden die met flitspoeder op te blazen. Daarna gingen ze met scooter en al de bus in.

In twee gevallen was er sprake van een explosie, één keer werd er geld buitgemaakt, maar volgens het OM was er in alle gevallen was er grote schade, overlast, angst en onrust.

Bewijs

Er zijn camerabeelden van de supermarkten en van tankstations waar vooraf werd getankt. Er zijn beelden en kassabonnen van de bouwmarkten waar het noppenfolie en montageband werd gekocht. Er zijn telecomgegevens, tapgesprekken, bevindingen van het observatieteam en DNA-sporen van de verdachten op de spullen die zijn gebruikt bij de plofkraken.

De verdachten hebben echter alles ontkend. Volgens de officier van justitie toonden zij geen berouw en is er daarom geen aanleiding voor strafmatiging. De mannen vormden een criminele organisatie omdat ze nauw samenwerkten, allemaal hun eigen rol hadden en de kraken op dezelfde manier uitvoerden.

Celstraffen

Steven K. zorgde voor de materialen en voor het vervoer van de uitvoerders van de plofkraak naar de bestelbus. Hem hangt daarom een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd. Roger K., zijn 27-jarige neef, was betrokken bij 4 plofkraken. In december 2018 werd hij veroordeeld tot ruim 5 jaar celstraf voor betrokkenheid bij andere plofkraken en deelname aan een criminele organisatie. Tijdens een schorsing voor die zaak, heeft hij zich schuldig gemaakt aan 4 plofkraken. Tegen hem eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 6 jaar.

Tegen de 2 uitvoerders, 2 Utrechters van 24 en 25 jaar die verdacht worden van betrokkenheid bij 4 en 5 plofkraken, eiste de officier van justitie ook gevangenisstraffen van 6 jaar. Daarnaast wil de officier dat de verdachten een bedrag van ruim 54 duizend euro aan geleden schade moeten betalen. De rechtbank doet op 25 juni uitspraak.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).