Eis OM: 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor Michael P. | De Utrechtse Internet Courant Eis OM: 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor Michael P. | De Utrechtse Internet Courant

Eis OM: 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor Michael P.

Eis OM: 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor Michael P.
De officier van justitie heeft 28 jaar cel geëist en tbs met dwangverpleging in de zaak Anne Faber voor verdachte Michael P. De officier acht moord met voorbedachten rade niet bewezen, maar wel gekwalificeerde doodslag.

De officier van justitie heeft 28 jaar cel geëist en tbs met dwangverpleging in de zaak Anne Faber voor verdachte Michael P. De officier acht moord met voorbedachten rade niet bewezen, maar wel gekwalificeerde doodslag.

Gekwalificeerde doodslag heeft dezelfde maximale straf en betekent dat de dader opzettelijk iemand dood om een ander misdrijf te verhullen – in dit geval dus de verkrachting, ontvoering en mishandeling. De maximale straf is 30 jaar tot levenslang. De officier zei dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan weerzinwekkende feiten en zelf alleen maar met het wissen van zijn sporen bezig zijn geweest. “Het horrorscenario voor elke vrouw, hulpeloos en machteloos”, aldus de officier.

Nadat vanochtend de ouders van Anne en de advocaat van de familie aan het woord waren geweest, was het daarna de beurt aan de officier van justitie. De verklaringen van P. van gisteren werden veelal in twijfel getrokken. Zo is Anne niet één keer, maar meerdere malen gestoken en zou het wel erg toevallig zijn dat zijn telefoon het niet deed. De officier denkt aan een vooropgezet plan van Michael P. Zelf ontkende hij dit gisteren. Het kan niet worden bewezen, maar de vermoedens zijn sterk dat de ‘aanrijding’ met Anne expres was.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Michael P. zou een enorme stress hebben gehad in de maanden voor de dood van Anne. Hij zou bijvoorbeeld zijn kind niet mogen erkennen. Daarnaast had hij financiële problemen. Of hij inderdaad, zoals hij zelf verklaarde, boos werd door een opmerking van Anne of hij wilde verkrachten na de aanrijding of dat hij een verstoorde seksualiteit heeft is volgens deskundigen niet duidelijk. De vraag of hij volledig of verminderd toerekeningsvatbaar is, blijft daardoor voorlopig onbeantwoord. Wel is bewezen dat hij in ieder geval verminderd toerekeningsvatbaar is.

Ook ging de officier uitgebreid in op de klachten van P. zelf over zijn arrestatie. Hij zou niet te horen hebben gekregen dat hij mocht zwijgen, en mishandeld en bedreigd zijn met een politiehond. Het OM stelde daarover dat er sprake was van een uitzonderlijke situatie. Er was namelijk nog hoop dat Anne zou leven. De officier neemt de klachten niet mee in de strafeis. P. zal daarvoor een civiele procedure moeten starten.

Tot slot ging de officier van justitie ook uitgebreid in op de vechtpartijen in het Pieter Baan Centrum. Het is volgens de officier bewezen dat P. beide keren in de aanval ging en dat hij heeft geschopt, gebeten en geslagen.

Tbs

P. moet volgens de officier van justitie 28 jaar onvoorwaardelijk de cel in en tbs met dwangverpleging krijgen. De officieren van justitie legden uit waarom zij niet levenslang eisten: “Dit zou er toe kunnen leiden dat de verdachte op enig moment onbehandeld terug zou keren in de maatschappij. Om deze maximaal te beveiligen moet de strafoplegging gericht zijn op behandeling van zijn stoornis.” Daarom werd een gevangenisstraf voor de duur van 28 jaar en de maatregel tbs met dwangverpleging. Ook moeten de vorderingen van de nabestaanden worden toegewezen tot een bedrag van ca. anderhalve ton.

De rechter doet naar verwachting op 17 juli uitspraak.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Joep

  Uuuhhhhh

  En waarom precies wordt hier dan niet 30 jaar tot levenslang geëist als dat mogelijk is bij een dergelijk misdrijf?

  Nu zal er wel weer een hele waas van juridische termen volgen om aan mij, leek met kennis, uit te leggen waarom niet; maar ik ben de draad helemaal kwijt.

 2. Cor

  @Joep: ik heb begrepen dat iemand bij levenslang na 25 jaar zonder behandeling weer vrij kan komen. Bij 28 jaar zal hij niet aan de behandeling ontkomen, vandaar de overweging om geen levenslang te eisen, hoewel dat gevoelsmatig meer passend zou klinken.

 3. w

  Joep, het antwoord op jouw vraag staat in t artikel, laatste alinea

 4. Joep

  @ Cor en W

  Dat is iets dat ik dan niet begrijp. Ik weet niet beter dan dat levenslang is in Nederland levenslang is, als één van de weinige landen ter wereld.

 5. w

  ik vind overigens dat bij gekwalificeerde doodslag of moord de eis wel naar 50 jaar mag, je hebt tenslotte iemand omgebracht en het leven van een hele familie voor altijd verwoest!

 6. Janneman

  Wat ik mis is dat zijn behandelaars, die zulke grote inschattingsfouten hebben gemaakt niet aangeklaagd worden.

 7. Cor

  @Joep: Ik heb even zitten googlen en ik kom op dit:
  “Levenslanggestraften komen voortaan allemaal in aanmerking voor herbeoordeling als ze 27 jaar gevangen zitten. Eerst geeft het Adviescollege Levenslanggestraften (bestaande uit onder meer juristen en gedragswetenschappers) na 25 jaar advies over de vraag of een veroordeelde kan beginnen met activiteiten die gericht zijn op een mogelijke terugkeer in de samenleving. Daarbij wordt meegewogen hoe hij zich heeft ontwikkeld, of er kans is op herhaling en hoe slachtoffers of nabestaanden er tegenover staan. De minister voor Rechtsbescherming beslist.”

  bron: https://www.rechtspraak.nl/Uitspraken-en-nieuws/Themas/Levenslang

  Wat mij betreft zou hij gewoon levenslang krijgen én verplicht behandeld worden in het geval overwogen wordt dat hij na 27 jaar vrij mag komen, maar dat zal wel niet kunnen binnen de huidige wetgeving ofzo…

 8. Geenstijl@Utrecht

  TBS is eigenlijk al een levenslange gevangenisstraf, na zijn detentie zal onze d.bi.l pas beginnen aan zijn behandeling, althans zo zou het moeten gaan hoop ik, dus eerst zitten en dan pas behandeling, dus dit kan nog erg lang duren voor P.
  En ach in detentie zullen er ook mensen zijn die niet bang zijn een kopstoot, dus zal het nog erg leuk voor hem gaan worden, tijdens het luchten of douchen, ook in de bajes kotsen ze dit soort idioten uit, laat dat een kleine troost zijn.

 9. Hassan

  Levenslang is (en blijft) in de praktijk levenslang. Een straf die overigens zelden wordt gegeven. Door mensenrechten verdragen moeten we sindskort levenslange veroordeelden na 25 jaar opnieuw beoordelen, perspectief bieden noemt men dat. Anders is de straf inhumaan. Gelet op de mate waarin de straf gegeven wordt (momenteel maar 33 gevangenen die hem uitzitten) heb ik vertrouwen in de rechters wanneer ze hem geven het ook echt levenslang blijft. Gelet op het verleden van Michael P. wens ik hem de levenslange straf dan ook van harte toe.

 10. Yvonne

  Maar waarom geen 30 jaar en tbs? Dat is in 2017 al een aantal keren opgelegd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).