Explosieve stijging aantal sluitingen drugswoningen Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Explosieve stijging aantal sluitingen drugswoningen Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Explosieve stijging aantal sluitingen drugswoningen Utrecht

Explosieve stijging aantal sluitingen drugswoningen Utrecht
Er is sprake van een sterke stijging van het aantal woningen dat wordt gesloten op basis van de Opiumwet in Utrecht. Dat blijkt uit cijfers die DUIC opvroeg bij de gemeente. In 2017 zijn er al 17 woningen gesloten. In heel 2016 waren dit er 4 en in 2015 sloot de gemeente 5 panden.

Er is sprake van een sterke stijging van het aantal woningen dat wordt gesloten op basis van de Opiumwet in Utrecht. Dat blijkt uit cijfers die DUIC opvroeg bij de gemeente. In 2017 zijn er al 17 woningen gesloten. In heel 2016 waren dit er 4 en in 2015 sloot de gemeente 5 panden.

De burgemeester kan op basis van de Opiumwet besluiten om een woning voor een bepaalde tijd te sluiten als er bijvoorbeeld een wietplantage is gevonden. De gemeente laat weten dat dit inderdaad steeds vaker gebeurt. De contacten tussen gemeente en politie zijn in de loop der jaren versterkt: “Waardoor ook de gezamenlijke aanpak van drugspanden steeds effectiever wordt”, vertelt gemeentewoordvoerder Jennifer Felix.

Daarnaast heeft de gemeente ook steeds meer aandacht voor zogeheten ondermijnende criminaliteit. Dit is criminaliteit die maatschappelijke structuren of het vertrouwen daarin schaadt. “Hennepkwekerijen in woningen zijn daar een voorbeeld van. Niet alleen is er sprake van een overtreding van de Opiumwet, maar ook ontstaat er een brandgevaarlijke situatie. Daarnaast worden woningen niet gebruikt om in te wonen, terwijl de woningmarkt in Utrecht onder druk staat.” Het is niet alleen in Utrecht dat ondermijnende criminaliteit steeds harder wordt aangepakt. Zowel landelijk, regionaal als lokaal is de aandacht voor ondermijnende criminaliteit de afgelopen jaren steeds meer toegenomen.

4 Reacties

Reageren
 1. Reaguurder/Utrecht

  Laten wij dan ook eens beginnen met die ondermijnende bestuurders.

 2. Wim Vreeswijk

  Zoals Pim Fortuyn reeds in 2002 had bedacht in een van zijn boeken en wereldkundig maakte in een van zijn optredens bij Harry Mens, kan de overheid zelve veel beter de regie ter zake overnemen mbt. drugskweek in eigen beheer. Je kunt dit dan tegen een veel lagere prijs ontwikkelen en er ook nog wat aan verdienen als overheid en de criminele particuliere kwekers hebben dan geen kans meer. Ook de politie kan zich dan qua mankracht ook veel meer gaan richten op de bestrijding van andere vormen van criminaliteit. Punt is natuurlijk wel dat er vanwege deze legalisering wel eindelijk grensbewaking moet komen vanwege internationaal drugstoerisme.

 3. JdV

  In een flink aantal staten in de VS heeft de overheid de cannabisbranche gelegaliseerd. De eerste resultaten zijn positief. Neem daar een voorbeeld aan.

 4. Memet Pamuk

  De jacht op kleine kwekers is voor de overheid een prima stok om de burgers onder de duim te houden, hoe vaak zag je mensen niet iets nieuws aanschaffen, het was nog goed voor de lokale omzet ook.
  Ook woningcoöperaties vinden het heerlijk om met diverse wetten de huurders onder de duim te houden, woningverbetering of investeren nul, nul.
  Stop de jacht op thuiskwekers van 5 plantjes en ga je aandacht vestigen op de grootte jongens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).