Explosieve stijging van aantal autobranden in Utrecht in 2018 | De Utrechtse Internet Courant Explosieve stijging van aantal autobranden in Utrecht in 2018 | De Utrechtse Internet Courant

Explosieve stijging van aantal autobranden in Utrecht in 2018

Explosieve stijging van aantal autobranden in Utrecht in 2018
Een autobrand in Utrecht. Archiefbeeld DUIC / Robert Oosterbroek
Het aantal autobranden in Utrecht is in 2018 flink toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt Alarmeringen.nl, een website voor 112-meldingen. In totaal rukte de Utrechtse brandweer vorig jaar 175 keer uit voor een autobrand.

Het aantal autobranden in Utrecht is in 2018 flink toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt Alarmeringen.nl, een website voor 112-meldingen. In totaal rukte de Utrechtse brandweer vorig jaar 175 keer uit voor een autobrand.

Daarmee staat Utrecht op plek vier van de Nederlandse steden met de meeste autobranden in 2018. Alleen in Amsterdam (299 autobranden), Rotterdam (241) en Den Haag (197) stond vaker een auto in lichterlaaie. Eindhoven completeert de top vijf met 112 autobranden. In totaal werd er in 2018 5574 keer melding gedaan van een autobrand. Dat is ruim 27 procent meer dan het aantal meldingen in 2017.

Die stijging is, zoals DUIC al eerder in 2018 in kaart bracht (zie grafiek), ook in Utrecht waarneembaar. Met 175 meldingen nam het aantal autobranden in 2018 met 30 procent toe ten opzichte van de 134 meldingen in 2017. Die groei komt vooral door de grote hoeveelheid autobranden die plaatsvonden aan het eind van 2018. Eind november brandden in een week tijd meer dan 12 auto’s uit. Ook in het weekend rondom de jaarwisseling was het raak.

Utrecht scoort als regio het hoogst als het gaat om de toename van de hoeveelheid autobranden. In de provincie Utrecht steeg het aantal autobranden met 50 procent tot bijna 500.

7 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Als we de autobranden relateren aan het aantal inwoners, komt de ranglijst er een stuk anders uit te zien:

  Utrecht 0,50 per 100.000 inw
  Eindhoven 0,47 per 100.000 inw
  Den Haag 0,39 per 100.000 inw
  Rotterdam 0,38 per 100.000 inw
  Amsterdam 0,35 per 100.000 inw

  (aantal inwoners op 31 mei 2018, bron: CBS)

 2. Wim Vreeswijk

  Het zal je auto maar zijn die in de fik vliegt door een paar dwaze puberpyromanen. Gelukkig is mijn idee voor drones uit de voorjaarsnota 2018, als ongekozen burger, uiteindelijk overgenomen door het college en zijn er eindelijk 6 aanhoudingen verricht. Laten we hopen dat ze niet meer onder het jeugdrecht vallen anders lopen ze morgen weer met jerrycans te slepen. Dit drone idee zou overigens in veel meer gemeenten toegepast moeten gaan worden.

 3. Massegast

  De slachtoffers komen in de media niet aan het woord!

 4. Marcopolo

  He Lombokker, volgens mij heeft Utrecht 350.000 inwoners. Dat zou dus betekenen met jouw berekening dat er maar 3,5 auto in de brand is gegaan. Maar ik denk dat je bedoelt Utrecht 0,5 auto per 1000 inwoners? Even je rekenmachine beter instellen!
  Maar dat is toch een hoop en als je weet dat de verzekeringen straks Utrecht als een risicostad gaan zien door die autobranden gaan de verzekeringspremies weer omhoog. Straks kunnen we dit niet meer betalen. Die piromaan die moet gepakt worden. Kunnen we geen nachtwacht instellen? Of moet de politie een tandje erbij doen om die gast(en) te pakken te krijgen. Begin met de manier waarop de brand ontstaat, wie ruikt er ontzettend naar rook en wie koopt veel benzine in een jerrican, of ouders probeer je kinderen met speelgoed en niet met vuur te laten spelen. Bewoners moeten zo’n brand sneller melden en politie moet gelijk met 20 man uitrukken en het gebied afzetten. Meer camera’s plaatsen ook bij parkeerplaasten. Camera opnames sneller bekijken. Dat is even een paar weekjes buffelen maar dan hebben we die gasten zo te pakken. Maar ja dat had de politie zelf ook kunnen bedenken maar die heeft misschien andere prioriteiten zoals??? Snelheid, inbraak, enz. Succes

 5. Wim Vreeswijk

  Een splinternieuwe auto is doorgaans ook voor brand verzekerd. Het zijn vrijwel allemaal oudere, goedkopere auto’s die zelden ook voor brand verzekerd zijn. Het komt er dus op neer dat de Utrechter met de smalle beurs wederom de klos is.

 6. Adje

  @Marcopolo Ik denk dat uw suggesties prima zouden werken onder andere omstandigheden. Mijn indruk is dat er een paar dingen moeten veranderen om uw plannen praktisch uit te kunnen voeren. Allereerst moet er denk ik vanuit de politiek meer geld naar de politie, zowel om in betere opsporingsapparatuur te investeren, als om meer personeel op te leiden (maar dat duurt natuurlijk een tijd). Over die apparatuur … Hier in Zuilen zijn (tijdelijk) extra beveiligingscamera’s neergezet. Maar als je soms de beelden ziet die worden vrijgegeven dan zijn personen toch lastig herkenbaar. Betere camera’s dus! Al blijven die installaties heel herkenbaar voor tuig dat ze wil ontlopen.
  Probleem hierbij is ook wel … Een auto staan niet per se gelijk in lichterlaaie. De aanstichter kan al weg of verstopt zijn voordat duidelijk is wat er gebeurt.

  En zelfs als er eindelijk verdachten zijn, dan moet ook de gerechtelijke macht de middelen hebben om een werkende straf toe te kennen! In plaats van een paar uur afval prikken

 7. Lombokker

  @Marcopolo
  U heeft gelijk, ik zit er een factor 100 naast. Excuses daarvoor. Het moet dus zijn:
  50 auto’s per 100.000 inwoners.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).