Fietsdiefstal nam in 2015 flink toe in Utrecht - De Utrechtse Internet Courant Fietsdiefstal nam in 2015 flink toe in Utrecht - De Utrechtse Internet Courant

Fietsdiefstal nam in 2015 flink toe in Utrecht

Fietsdiefstal nam in 2015 flink toe in Utrecht

Er zijn in Utrecht in 2015 een stuk meer fietsen gestolen dan in het jaar ervoor. In totaal is er van 4.480 fietsdiefstallen aangifte gedaan. Een stijging van 16,3 procent met het jaar ervoor.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl. De nieuwssite maakte een overzicht van alle fietsdiefstallen in Nederland. De landelijke tendens is in tegenstelling tot Utrecht juist een dalend aantal fietsdiefstallen.

Ondanks de landelijke daling van 6,3 procent van het aantal fietsdiefstallen steeg dit in Utrecht met 16,3 procent. In 2014 werd er 3.852 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. In 2015 waren dit er 4.480.

In Utrecht heeft per duizend inwoners 13,4 procent aangifte gedaan van fietsdiefstal. Het daadwerkelijke aantal gestolen fietsen ligt waarschijnlijk vele malen hoger. Volgens Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit wordt slechts 30 procent van de gestolen fietsen bij de politie aangegeven.

8 Reacties

Reageren
 1. Nils

  Was het diefstal of heeft de gemeente nog meer “gevaarlijk” geplaatste fietsen weggeknipt.

 2. Berend

  De grootste fietsendief van Utrecht is de gemeente!

 3. jeroen de vries

  Gewoon een verplichte fietschip in elke fiets. Agenten uitrusten met een uitleesmodule op hun mooie nieuwe smartphone. Fietsen zonder chip worden automatisch beschouwd als gestolen. Eigenarren zijn verplicht hun naw-gegevens en bsn te koppelen aan de fiets. Bij staande houding of algemene controles kan dan super eenvoudig worden vastgesteld of alles klopt. Gestolen fietsen kunnen dan zo worden geretourneerd aan de eigenaar. En fietsers kunnen goed worden gevolgd. Verkeerslichten uitrusten met detectoren en de automatische bekeuring kan worden verstuurd aan een fietser die door rood rijd. Super idee !!

 4. Elbert

  Jeroen, op sommige punten ben ik het met je eens wat handhaving betreft, maar vergeet niet dat zo’n plan in zeer grote mate inbreuk maakt op de privacy – fietsen overal kunnen volgen door in elk verkeerslicht een sensor te plaatsen en bij langsrijden een melding te maken, klinkt nogal als het begin van een op en top Nederlandse politiestaat. Zelfs al heb je niets te verbergen, staat wel je privacy en anonimiteit op het spel. Er moeten andere wegen zijn om fietsendiefstal tegen te gaan.

 5. Geenstijl@Utrecht

  Misschien een goed idee om een klein kenteken registratie in te voeren gekoppeld aan je naam, eigenlijk een kentekenplaatje maar dan in het klein, ben je van het hele gezeur af over diefstal en zwerffietsen.

 6. Berend B

  @ Jeroen

  Aardige suggestie. En ja, privacy probleem. Maar daar wordt tegenwoordig steeds minder belang aan gehecht. Big brother is al onder ons. Ook de auto wordt inmiddels constant gefilmd en gefotografeerd. Next step in de totalitaire samenleving.

 7. Sander

  Ik denk dat een groot deel van de Utrechters eens moet kijken op http://www.utrecht.nl/fiets/fiets-weg

  Heb ik helaas zelf ook al eens moeten doen toen mijn fiets ‘gestolen’ was. Hij bleek ‘gevaarlijk/foutief’ gestald te zijn.

 8. jeroen de vries

  @elbert: Alleen als je door rood rijkt wordt je “geflitst” en worden je gegevens geregistreerd. Geen idee waarom dat voor auto’s al jaren normaal wordt gevonden en dan opeens niet voor fietsers. Bovendien zul je ook als fietser nu ook al door toenemend cameratoezicht prima gevolgd kunnen worden door een groot gedeelte van de stad. Als automobilist is dit ook al heel normaal (trajectcontrole) dus het verbaasd mij dat dit nu opeens voor fietsers een privacyprobleem zou zijn..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).