Filmpje: Eigenaar Utrechtse fietsenwinkel spoort gestolen fiets op en haalt hem live op Facebook terug | De Utrechtse Internet Courant Filmpje: Eigenaar Utrechtse fietsenwinkel spoort gestolen fiets op en haalt hem live op Facebook terug | De Utrechtse Internet Courant

Filmpje: Eigenaar Utrechtse fietsenwinkel spoort gestolen fiets op en haalt hem live op Facebook terug

Filmpje: Eigenaar Utrechtse fietsenwinkel spoort gestolen fiets op en haalt hem live op Facebook terug
De eigenaar van Dutch Republic filmde het hele voorval. Bron: Facebook Dutch Republic
De eigenaar van de Utrechtse fietsenwinkel Republic Dutch aan de Oudegracht heeft de gestolen fiets van een klant via Marktplaats opgespoord en teruggehaald. Dit hele voorval filmde hij live op Facebook.

De eigenaar van de Utrechtse fietsenwinkel Republic Dutch aan de Oudegracht heeft de gestolen fiets van een klant via Marktplaats opgespoord en teruggehaald. Dit hele voorval filmde hij live op Facebook.

Amin Mayahi is al zes jaar eigenaar en oprichter van Republic Dutch. De winkel maakt handgemaakte fietsen, uniek aangepast per persoon. Een fiets van Republic Dutch is daarom ook gemakkelijk te herkennen op Marktplaats. Met het alert team van de winkel zijn al meerdere gestolen fietsen teruggehaald.

Dit keer was de fiets van een 18-jarige jongen gestolen. Eenmaal opgespoord op Marktplaats besloot Mayahi de fiets op te halen, en daarbij alles te filmen. “Weet jij wat heling is?”, vraagt hij aan de 15-jarige jongen die de fiets aan hem wil verkopen. “Simpelweg gestolen goederen te koop aanbieden.” Hij spreekt de jongen toe: “Doe dit nooit meer. Dit is echt een no go, dit kan niet. Beloof je me dat je dit nooit meer doet?”

Meer aandacht voor heling

Mayahi wil de jongen niet aangeven  bij de politie omdat hij vindt dat iedereen een tweede kans verdient. “Ik wil niet dat de arme knaap in slecht daglicht wordt gezet, ook niet door mijn filmpje.” Hij wil wel dat er meer aandacht komt voor heling. “Diefstal van fietsen en heling behoort helaas tot een alledaagse bezigheid. Studenten die na een avondje stappen hun eigen fiets niet meer kunnen terugvinden en er voor tien euro eentje kopen van een junk, dat is niet normaal.”

“Op een of andere manier denkt men in Nederland dat het stelen van fietsen oké is, maar dat is het niet. Onze fietsen zijn uniek en wij als bedrijf gaan heel ver om de veiligheid van onze fietsen veilig te stellen.” Hij sluit het filmpje op Facebook daarom ook door te roepen: “Don’t steal a Republic Dutch Bike!”

8 Reacties

Reageren
 1. Ouwe

  Goede actie. Jammer dat het gezicht van de jongen toch duidelijk te zien is. Hij moest toch beschermd worden?

 2. Driesopdefiets

  Laten we hopen dat zijn ouders hun zoon herkennen. Dan weten ze waar hij zich mee bezig houdt en kunnen ze hem misscien beschermen voor erger kwaad…

 3. Rob Huibers

  Dit is wel een heel bijzondere fietsenmaker.
  Hij heet trouwens Amin Mayahi.

 4. TJ

  En de winkel/merk heet Republic Dutch

 5. MtU

  Waarom doet hij de intro en outro in het Engels??? Hij spreekt toch goed Nederlands?

 6. Geenstijl@Utrecht

  Leuke vent en een toffe actie, echt groot respect voor deze actie en les voor deze jongeman.
  Ik denk dat dit een wijze les is voor dit soort jongens, Amin bravo.

 7. cas

  Zo, die jongen heeft nu 1 les geleerd. Beter uitkijken de volgende keer dat je een fiets steelt.

 8. 030

  Denk dat zo’n jongen meer leert van een contactmomentje met de politie dan een waarschuwing die het ene oor in gaat en het andere uit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).