Filmtheater ’t Hoogt verhuist naar pand Central Studios | De Utrechtse Internet Courant Filmtheater ’t Hoogt verhuist naar pand Central Studios | De Utrechtse Internet Courant

Filmtheater ’t Hoogt verhuist naar pand Central Studios

Filmtheater ’t Hoogt verhuist naar pand Central Studios
Central Studios. Foto: Google Streetview
Als alles goed verloopt, verhuist ’t Hoogt naar Central Studios. Het gemeentebestuur is positief over de plannen en geeft groen licht voor het maken van een concreet plan voor de invulling van het pand als instituut voor beeldcultuur. Ook het Nederlands Film Festival, Fotodok en Media Maakruimte sluiten aan.

Als alles goed verloopt, verhuist ’t Hoogt naar Central Studios. Het gemeentebestuur is positief over de plannen en geeft groen licht voor het maken van een concreet plan voor de invulling van het pand als instituut voor beeldcultuur. Ook het Nederlands Film Festival, Fotodok en Media Maakruimte sluiten aan.

Filmtheater ’t Hoogt heeft eind 2018 de historische panden in de binnenstad verlaten. De eigenaar gaat de panden aan het Hoogt verbouwen tot appartementen en de ‘nieuwbouw’ aan de Slachtstraat wordt verkocht. Zondag 30 december was de laatste dag dat de deuren open waren voor filmvertoningen. Daarmee kwam op deze locatie na 46 jaar een einde aan het oudste filmtheater van het land.

Filmtheater ’t Hoogt is met diverse partijen op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Uiteindelijk werden de pijlen gericht op het Werkspoorkwartier. Daar wil ’t Hoogt samen met anderen een ‘culturele hotspot’ creëren waar bewegend beeld en audiovisuele technologie centraal staat.

Central Studios

Deze plek is nu gevonden in de vorm van het pand van Central Studios. Het gemeentebestuur ziet het plan ook zitten en heeft groen licht gegeven voor het uitwerken van het concept. Directeur van ’t Hoogt, Rianne Brouwers: “We zijn uiteraard erg blij met dit besluit, het is echt een steuntje in de rug. In het nieuwe pand willen we een plek voor beeldcultuur gaan creëren, voor de hele stad. Want het Werkspoorkwartier ligt geografisch in het midden van Utrecht, en we willen dus ook alle bewoners uit alle wijken aanspreken. Het gebied is de afgelopen jaren sowieso sterk in ontwikkeling en het is mooi om daaraan bij te dragen.”

De ambitie is om op deze plek een doorstart te maken tot een nieuw podium voor beeldcultuur. Beginnende en gevestigde makers krijgen dan een podium om hun werk te laten zien aan het publiek en kinderen en jongeren moeten hier straks leren digitale media zoals film te gebruiken om hun verhaal te vertellen en verhalen van anderen beter leren begrijpen. Educatie gaan naast het vertonen van films een belangrijke rol spelen.

Businesscase

De nieuwe locatie, waar dus ook andere partijen bij betrokken zijn is nu op conceptueel niveau vormgegeven. De volgende stap is om de haalbaarheid uit te werken in een businesscase. De komende maanden gaat een onafhankelijke partij dit uitwerken. Als grote evenementenlocatie zal Central Studios dan stoppen met te bestaan.

Op dit moment heeft ’t Hoogt geen eigen gebouw waar films worden vertoond. Onder de noemer ’t Hoogt on Tour gaat het filmtheater in 2019 de wijken in. Voor specifieke doelgroepen selecteert en programmeert het theater films, documentaires en klassiekers. Op verschillende locaties zoals de Metaal Kathedraal, Wijkcultuurhuis Stefanus in Overvecht en de Nijverheid worden deze vertoond.

 

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. JM

    Is er al iets over het oude pand aan de Slachtstraat bekend? Behoudt dat de functie ‘filmhuis/theater’ en komt er een doorstart? Jos Stelling?

  2. Arjan Verhoeven

    Ik lees ergens anders dat ‘t Hoogt vier-honderd-duizend euro krijgt om “te werken aan het plan”!

    “We weten nog niet precies waarom u onze salarissen gaat betalen nu we eigenlijk helemaal niks meer doen, maar geef toch maar vast geld, dan huren wij weer mensen in en die verzinnen wel wat”.

    Te absurd voor woorden. Brouwers zou zich al heel lang moeten schamen, maar dit slaat alles.

  3. @UtrechtseSjoerd

    Prima. Maar om oneerlijke concurrentie te voorkomen dan wel zonder subsidie. Plekken als Springhaver en LHC draaien immers ook zonder subsidie.

    Is ‘t Hoogt directrice mevrouw Brouwer eigenlijk nog steeds zo invloedrijk bij GroenLinks?

    https://www.duic.nl/opinie/opmerkelijk-directeur-van-t-hoogt-selecteert-kandidaten-van-groenlinks/

  4. Pinguin3

    Vwb de business case komt het helemaal goed. De gemeenschap draagt wel bij in de vorm van subsidie. Zoals ze de laatste járen altijd de hand hebben opgehouden. Want echt rendabel is het nooit geweest met die drie-en-een-halve kip en paardenkop die ze trokken. Maar goed links en alternatief schuift gemakkelijk met gemeenschapsgeld.

  5. Herman

    Wat een verschil, van een prachtige binnenstad locatie naar een golfplatenloods op een bedrijventerrein.
    Sterfhuisconstructie.

  6. Simone

    Wat een hoop negatieve reacties – menig instelling in Utrecht opereert met subsidies, zonder is dat niet mogelijk. Maar dat is het hele idee van subsidie. Daarnaast krijgt ‘t Hoogt per bezoeker maar weinig subsidie vergeleken met andere instellingen in Utrecht.

  7. Nachtegaal

    Volgens mij zijn de meeste reageerders nog nooit op Werkspoorkwartier geweest. Met de Werkspoorkathedraal, Hof van Cartesius, Leckere, Nijverheid, Vlampijpateliers en vele andere tientallen creatieve bedrijven begint het een hip gebied te worden. Precies een industriële locatie dat Utrecht nog miste in het aanbod. Vele steden gingen al voor met zulke gebieden. Ik heb er wel vertrouwen in.

  8. Harry

    @Simone: Gelijksoortige instellingen als LHC en Springhaver draaien al jaren prima zonder subsidie. Zou voor het Hoogt dus ook helemaal niet nodig moeten zijn. Dus het is weldegelijk gek dat ze jaarlijks tonnen krijgen.

  9. mark

    Werkspoorkwartier is inderdaad aardig in ontwikkeling. 10/15 jaar Berlijntje spelen en dan weggenimbyt worden. (hoop van niet) Maar voorlopig nog een prima locatie en een leuk ontwikkelend gebied. Of de locatie geschikt is om films te vertonen, betwijfel ik. Het lukte in het centrum eigenlijk ook al niet (dus waarom daar wel???), maar iedereen verdient een kans. Maar serieus: als het klopt dat er 400k beschikbaar is om slechts een plan uit te werken, dan is er echt serieus iets mis in deze stad. Volgens mij werkt het toch echt andersom. Maak een plan en je krijgt wellicht geld, zou toch echt de juiste weg moeten zijn. Ik heb hier toch sterk het vermoeden dat ons kent ons elkaar de hand boven het hoofd houdt.

  10. Simone

    @Harry Bedankt voor je reactie. Ik ben alleen niet van mening van het om gelijksoortige instellingen gaan. Er zijn inderdaad bepaalde films die bij beide filmtheaters gedraaid worden maar het vertonen van films is natuurlijk maar een deel van de werkzaamheden van ‘t Hoogt. Daarnaast zijn de plannen voor het nieuwe project nog veel uitgebreider.

  11. Utrecht2

    En Central Studios dicht als evenementenlocatie, begrijp ik. Wat een slechte ontwikkeling van zo’n subsidie verslindend ‘instituut’. Doe maar niet.

  12. George Knight

    Het is prima als een gemeentelijke culture instelling subsidie krijgt. Voor ’t Hoogt is dat geregeld in de cultuurnota 2017-2020. De subsidie bedraagt € 410.631 per jaar.

    Dat advies zegt: ‘De betekenis van ’t Hoogt komt voornamelijk tot uiting in de nicheprogrammering van kwetsbare films, die een aanvulling vormt op de programmering van commerciële bioscopen in Utrecht. Samen met de educatie-activiteiten en programma’s ontsluit ’t Hoogt op deze manier een bijzonder filmaanbod. Zonder het filmhuis zou een groot aantal films niet op een groot scherm toegankelijk zijn voor het Utrechtse publiek. De adviescommissie vindt dit een onmisbare component van het Utrechtse cultuuraanbod.’

    Volgens de adviescommissie zit de (meer)waarde van ’t Hoogt in het vertonen van ‘kwetsbare films’ op een groot scherm van een filmtheater. Maar zoals bekend heeft ’t Hoogt de deuren gesloten en is het (voorlopig) geen fysiek theater meer. Zoals dat heet, het is nomadisch en heeft tijdelijk geen vast onderkomen meer. Dat houdt in dat het op dit moment niet kan voldoen aan wat volgens de adviescommissie die tot de jaarlijkse subsidie van € 410.631 leidde de belangrijkste taak is.

    Het is voor het draagvlak bij de Utrechtse bevolking niet goed als een culturele instelling subsidie krijgt voor een kerntaak waar het door omstandigheden (tijdelijk) niet aan kan voldoen.

    Een en ander roept vragen op over de bestuurlijke kwaliteit van directie en bestuur van ’t Hoogt. Want de sluiting van ’t Hoogt op de locatie ’t Hoogt was al langer bekend en kwam niet uit de lucht vallen. Directie en bestuur hebben nagelaten daar op te anticiperen met een alternatieve, degelijke programmering. Vergelijkbaar met museum Boijmans die ook een bestaande locatie (voor wellicht 7 jaar) moet verlaten en dat zorgvuldig en tijdig heeft voorbereid in het programma ’Boijmans bij de Buren’.

    Wie nu zoekt op de site van ’t Hoogt naar voorstellingen ziet dat er in februari 2019 geen en in maart 2019 slechts drie voorstellingen staan geprogrammeerd. Maar niet alleen de slechte voorbereiding van directie en bestuur wekt verwondering, ook de opstelling van het gemeentebestuur. In een raadsbrief van 5 februari 2019 zegt cultuurwethouder Klein over de adviescommissie: ‘De commissie constateert ook dat de organisatie nog stappen moet zetten om dé speler te zijn op het gebied van alle vernieuwende vormen van beeldvertoning en adviseert daar ook tijd voor te nemen in deze transitiefase.’

    Tijd nemen? Maar ’t Hoogt heeft al zoveel tijd genomen. Of liever gezegd, tijd laten passeren. Voor een professionele culturele instelling die het eerste filmhuis van Nederland was en al 46 jaar bestaat wordt door het gemeentebestuur de lat wel erg laag gelegd. Waarom neemt het gemeentebestuur ’t Hoogt niet serieuzer?

    Directeur Rianne Brouwers lijkt er vanuit te gaan -en dat is ook begrijpelijk vanuit haar functie- dat een haalbaarheidsstudie zal aantonen dat ’t Hoogt op een nieuwe locatie in het Werkspoorgebied levensvatbaar is. Maar als het een objectief, onafhankelijk onderzoek is waarvan het college de aanbevelingen serieus neemt, is het nog maar de vraag of er sluitend ondernemeningsplan uitrolt. Brouwers uitspraak dat de nieuw locatie ‘geografisch in het midden van Utrecht ligt’ doet het ergste vrezen over haar realiteitszin.

    De Utrechtse raad heeft vanaf 2010 geworsteld met een andere excentriek gelegen culturele instelling die het moest hebben van (inkomsten uit) bezoek waarvan onderzoeken aantoonden dat die door die ligging niet levensvatbaar was: landhuis Oud Amelisweerd waar het MOA werd gevestigd. College en raad sloegen de waarschuwingen in de wind. Of liever gezegd, ze hoopten dat door onvoorziene omstandigheden het tij zich ten goede zou keren. Maar dat gebeurde niet. In 2018 ging het MOA failliet en werden alle breed uitgemeten waarschuwingen bewaarheid.

    Wensdenken kan het zicht op de realiteit vertroebelen. Het gebeurde met het MOA en kan met ’t Hoogt gebeuren. In elk geval als ’t Hoogt de kerntaak van het vertonen van kwetsbare films op een groot scherm wil blijven vervullen die de adviescommissie als onmisbaar ziet.

    Het is aan het gemeentebestuur om een goede afweging te maken en de feiten eerlijk te wegen. Op dit moment zijn er nog veel onzekerheden over de levensvatbaarheid en haalbaarheid van ’t Hoogt als publieksinstelling in het Werkspoorgebied.

    Weliswaar kan het gemeentebestuur ‘vertrouwen’ uitspreken in ’t Hoogt en hopen dat het de stappen die het nog moet zetten ook werkelijk en op de juiste manier zet, maar de beslissing moet niet bepaald worden door wensdenken, maar door de soliditeit van het ondernemingsplan, inclusief de sterkte van het weerstandsvermogen. Want met het schooien om geld aan het eind van het jaar vanwege een dreigend faillissement verspeelde het MOA bij alle partijen de goodwill die het had. Het zou verstandig zijn dat het college een bijkomende eis stelt en bedingt dat het ondernemingsplan van ’t Hoogt de opbouw van een duurzaam reservefonds vanuit de lopende inkomsten bevat.

    Een financiële en bedrijfskundige toets moet daarbij niet alleen kritisch bekeken worden, maar in de politieke besluitvorming beslissend zijn. Het college moet zich in de tussentijd ‘mentaal’ en persoonlijk niet binden en de mentale en politieke afstand nemen voor zowel een negatief als een positief besluit over de subsidie van ’t Hoogt vanaf 2020. Als het haalbaarheidsonderzoek achteraf een wassen neus blijkt te zijn geweest, of als het college de belangrijkste aanbevelingen ervan niet overneemt, dan beschadigt dat het draagvlak voor kunst en cultuur in Utrecht. Die geloofwaardigheid staat op het spel en gaat verder dan het belang van ’t Hoogt.

  13. Barend

    @ George Knight

    Wat een prima betoog zeg. Anders dan de doorsnee kretologie op dit forum voegt deze bijdrage echt iets toe aan de discussie. Dank.

  14. Lex Krosse

    Ik hoop dat de nieuwe locatie rolstoel-toegankelijk wordt, dat is het oude filmhuis nooit geweest

  15. Nina

    Weg uit de binnenstad en dan op een bedrijventerrein gaan zitten?

  16. jos stelling

    Eens met George Knight. Een onafhankelijk onderzoek door mensen die niet door cultuur of door ‘t Hoogt zelf zijn aangewezen/gevraagd. Ook met een businessplan volgens de normen en regels die een doorsnee bank hanteert.

  17. jos stelling

    Beste JM
    We zijn hoopvol.

  18. Joost

    Afgezien of de subsidie terecht is of niet, is het wederom een aanwinst voor het Werkspoorkwartier.
    Een beetje ouderwets dat mensen denken dat dit gebied geen potentie heeft. Eindelijk heeft Utrecht meerdere toffe hotspots verdeeld over de stad ipv alleen het centrum. Het werd tijd!
    Wijken knappen hier enorm van op en je hoeft niet meer in de binnenstad te wonen om leuke dingen te doen.
    Dit hele gebied is enorm in ontwikkeling en het publiek weet de weg al te vinden. Het Filmcafe 100 meter verderop zit al elk weekend bomvol.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).