Gevangenisstraffen tot 3 jaar voor witwassen bitcoins | De Utrechtse Internet Courant Gevangenisstraffen tot 3 jaar voor witwassen bitcoins | De Utrechtse Internet Courant

Gevangenisstraffen tot 3 jaar voor witwassen bitcoins

Gevangenisstraffen tot 3 jaar voor witwassen bitcoins
De rechtbank in Utrecht heeft zes mannen veroordeeld voor de handel in bitcoins. De mannen zouden de bitcoins, met een waarde variërend van 1 ton tot 10 miljoen euro, hebben witgewassen. De verdachten hebben gevangenisstraffen opgelegd gekregen van 1 tot 3 jaar.

De rechtbank in Utrecht heeft zes mannen veroordeeld voor de handel in bitcoins. De mannen zouden de bitcoins, met een waarde variërend van 1 ton tot 10 miljoen euro, hebben witgewassen. De verdachten hebben gevangenisstraffen opgelegd gekregen van 1 tot 3 jaar.

De verdachten in het zogeheten NOCIS-onderzoek zijn onder te verdelen in twee groepen: de bitcoinhandelaren, tevens de hoofdverdachten, en hun klanten. De hoofdverdachten, mannen van 21, 25 en 27 jaar, namen bitcoins aan van hun klanten en zetten deze via een netwerk van rechtspersonen om in grote contante geldbedragen.

De contante bedragen werden in openbare gelegenheden aan de klanten overhandigd. Hiervoor werd een ongebruikelijk hoge commissie in rekening gebracht. De hoofdverdachten controleerden niet waar de bitcoins vandaan kwamen en kunnen daarover ook geen uitleg geven.

De rechtbank is van mening dat de bitcoins niet op een rechtmatige manier zijn verkregen. “Hoewel de hoofdverdachten de bitcoinhandel niet zijn begonnen met een crimineel oogmerk, hebben zij welbewust risico’s genomen waarbij zij zich moesten realiseren dat het ging om bitcoins die van misdrijf afkomstig waren en dat zij hiermee de onderliggende criminaliteit faciliteerden”, aldus de rechtbank in een verklaring. De 25- en 27-jarige verdachten zijn veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, de 21-jarige man is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf.

Drugshandel

Ook drie klanten van de hoofdverdachten zijn veroordeeld voor witwassen. Ook zij hebben geen uitleg kunnen geven over de herkomst van de door hen aangeboden bitcoins. Een van hen is daarnaast veroordeeld voor het bezit van ruim 5 kilo harddrugs en het voorbereiden van de uitvoer daarvan. Een ander is ook veroordeeld voor een hennepkwekerij. De rechtbank veroordeelt de drie mannen van 29, 39 en 44 jaar tot gevangenisstraffen van respectievelijk 12, 24 en 30 maanden.

1 Reactie

Reageren
  1. Scherpschutter

    Veroordeeld voor het witwassen van Bitcoins. Het staat er echt…Wat bizar. Op geen enkele manier heeft de rechtbank hier toch weten aan te tonen dat er daadwerkelijk sprake is van witwassen….? Iets aannemelijk maken op speculatieve gronden en keihard bewijs overleggen zijn twee verschillende dingen.

    Leuk dat de rechtbank VAN MENING (what the f*ck?) is dat de Bitcoins uit misdrijven afkomstig zijn, maar die mening aangedaan zijn en iets daadwerkelijk aantonen met onomstotelijk bewijs zijn natuurlijk twee volkomen verschillende zaken. En dat bewijs is er kennelijk niet, gelet op de opmerking van de rechter en ook gelet op het feit dat de verdachten hier kennelijk niets over wensten te verklaren….Op basis van wat precies is deze veroordeling dan tot stand gekomen…? De onderbuik van de rechter?

    En als al niet onomstotelijk is aangetoond dat de eigenaren van de Bitcoins misdrijven hebben begaan om aan die Bitcoins te komen, wat hebben die handelaren dan in vredesnaam misdaan….?

    Dit zijn echt zeer zorgelijke ontwikkelingen. Niet langer ben je kennelijk onschuldig totdat een rechter je schuld heeft aangetoond, maar ben je schuldig totdat je zelf kunt aantonen dat je niet schuldig bent…..Zonder onschuldpresumptie blijft er natuurlijk wel heel weinig over van een rechtsstaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).