Gökmen T. bespuugt eigen advocaat tijdens eerste dag rechtszaak tramaanslag | De Utrechtse Internet Courant Gökmen T. bespuugt eigen advocaat tijdens eerste dag rechtszaak tramaanslag | De Utrechtse Internet Courant

Gökmen T. bespuugt eigen advocaat tijdens eerste dag rechtszaak tramaanslag

Gökmen T. bespuugt eigen advocaat tijdens eerste dag rechtszaak tramaanslag
Gökmen T. heeft tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de tramaanslag zijn advocaat bespuugd. Hij staarde vaak glimlachend voor zich uit en stak zijn middelvinger op naar de rechter.

Gökmen T. heeft tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de tramaanslag zijn advocaat bespuugd. Hij staarde vaak glimlachend voor zich uit en stak zijn middelvinger op naar de rechter.

T. wordt verdacht van het plegen van vier moorden met een terroristisch oogmerk, twee keer poging tot moord met een terroristisch oogmerk, een groot aantal bedreigingen met een terroristisch misdrijf en de mishandeling van een gevangenismedewerker.

Tijdens de tramaanslag 18 maart op het 24 Oktoberplein kwamen vier mensen om het leven en vielen zes gewonden.

Tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling werd onder meer een reconstructie getoond van de aanslag. In de animatie was te zien hoe T. te werk ging. Hij heeft ruim twee minuten in de tram mensen neergeschoten.

Een van de getuigen zei dat hij in de tram ‘niet als een ongeleid projectiel om zich heen schoot’, wat erop wijst dat T. mogelijk bewust zijn slachtoffers koos en anderen juist oversloeg.

Iene miene mutte

T. verliet de tram door een kapot raam, om vervolgens te schieten op automobilisten die voor het stoplicht stonden. Een getuige zegt: “Het leek wel een computerspel. Iedereen rende weg. De verdachte liep heel rustig. Hij keek in elke auto, alsof hij iemand uitzocht.”

Volgens de recherche leek T. ‘iene miene mutte’ te spelen met twee automobilisten, waarna hij een van hen neerschoot. Die man overleed elf dagen later.

Slachtofferverklaringen

T. kreeg een advocaat toegewezen, André Seebregts. Hij vroeg de rechter langzamer te spreken omdat zijn client het anders wellicht niet zou kunnen volgen. T. spuugde daarop naar zijn advocaat. Voor die actie werd hij de zaal uitgeleid, maar voor de slachtofferverklaringen werd hij weer in de zaal gebracht.

Een aantal nabestaanden en slachtoffers mocht maandag slachtofferverklaringen voordragen. Terwijl zij het woord hadden, zat T. glimlachend voor zich uit te kijken.

Afgeluisterd gesprek

T. toont tot nu toe geen enkele vorm van spijt. Hij zegt in een afgeluisterd gesprek in de gevangenis in Vught: “Het is beter als ik hier blijf. Als ik zou vrijkomen, zou ik namelijk doorgaan vanaf het punt waar ik gebleven was.”

De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat dinsdag verder. In totaal zijn er vier dagen voor uitgetrokken. T. is verplicht bij deze zittingen te verschijnen, zo nodig onder dwang. De rechter hoopt op 20 maart uitspraak te doen.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Kan gewoon allemaal. Zolang een rechtssysteem de oren laat hangen naar de grillen van de verdachte en iemand niet eens in de rechtzaal krijgt wat de belachelijke smoezen hiervoor ook waren (te agressief e.d. hoé krijg je het verzonnen in Godsnaam… even ter vergelijk: in land van afkomst had deze no-no een paar minuten met de knuppel gekregen en nog geen kwartier later braaf op zijn stoeltje voor de rechter gezeten) plus zolang alles gericht is op een uiteindelijke terugkeer van dit soort figuren in de maatschappij blijft het dweilen met de kraan open. Time will tell. Elke keer weer. Zaai nu, oogst later. En alles wat je zaait zàl je ook een keer moéten oogsten. Thinkaboutit.

 2. G.H.

  @Esrin W.: Het rechtssysteem laat de oren niet hangen naar de grillen van de verdachte. Het rechtssysteem is zodanig opgezet dat er niet vanuit de emotie, maar vanuit de feiten wordt geoordeeld door een te allen tijde neutrale rechter.

  En natuurlijk wringt dat geregeld met ons gevoel, en ik denk dat weinigen er moeite mee zouden hebben dat dit figuur een ‘ongelukje’ krijgt. Maar juist daarom is het goed dat u en ik daar niet over gaan. Want als we vanuit de emotie gaan straffen en vergelden ontstaat er willekeur en anarchie, en worden er onschuldigen gelyncht.

  Om dat te voorkomen kun je maar 1 ding doen: onafhankelijk en los van emoties omgaan met en oordelen over verdachten. Ook in gevallen waarin iemand schijt heeft aan het systeem dat hem die garantie geeft, en de slachtoffers uitlacht. Hoe pijnlijk dat ook is.

 3. Berk

  @Esrin Ik ben blij dat ik in een land leef waar elke verdachte recht heeft op een proces. Ik vind het juist mooi dat iemand die onze democratie en rechtsysteem afzweert toch gedwongen in dat stoeltje moet plaatsnemen. Ik weet niet wat je oogst met een knuppel in de nek van verdachten, maar kan me niet voorstellen dat dat een beter resultaat geeft dan ons systeem. Daarnaast weet ik niet waar je het vandaan haalt dat alles hier gericht is op terugkeer van dit soort figuren in de maatschappij? In Nederland is een levenslange gevangenisstraf ook echt levenslang. Deze figuur zien we ook echt niet terug, maak je geen zorgen.

 4. wollie

  @esrin knuppels werken niet op knuppels

 5. Esrin W.

  @ Berk: en Volkert van der G. is waar nu precies?

 6. Jaap

  @berk Uw reactie is genuanceerd. Ik sta er achter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).