Gökmen T. voor de rechter: ‘Ik erken jullie rechtbank niet’ | De Utrechtse Internet Courant Gökmen T. voor de rechter: ‘Ik erken jullie rechtbank niet’ | De Utrechtse Internet Courant

Gökmen T. voor de rechter: ‘Ik erken jullie rechtbank niet’

Gökmen T. voor de rechter: ‘Ik erken jullie rechtbank niet’
De verdachte van de tramaanslag in Utrecht, Gökmen T., heeft maandagochtend aangegeven de rechtbank niet te erkennen. Op sommige vragen beriep hij zich op zijn zwijgrecht, op andere vragen reageerde hij wel. Het OM heeft nogmaals benadrukt sterk rekening te houden met een terroristisch motief.

De verdachte van de tramaanslag in Utrecht, Gökmen T., heeft maandagochtend aangegeven de rechtbank niet te erkennen. Op sommige vragen beriep hij zich op zijn zwijgrecht, op andere vragen reageerde hij wel. Het OM heeft nogmaals benadrukt sterk rekening te houden met een terroristisch motief.

De tramschutter moest vandaag voor het eerst voor de rechtbank verschijnen. Hij heeft eerder al twee bekentenissen afgelegd. Gökmen T. wilde maandag eigenlijk niet naar de rechtbank komen, maar hij werd gedwongen door de rechter. Geboeid en omringd door politiepersoneel werd hij naar de rechtszaal binnengebracht.

‘Geen democraat’

De verdachte had geen advocaat bij zich. Gökmen T. zei dat hij deze niet heeft omdat hij geen democraat is. Ook gaf hij aan de rechtbank niet te erkennen. Op verschillende vragen beriep hij zich op zijn zwijgrecht, maar soms sprak hij wel. Zo vroeg hij de rechtbank de tekst voor te lezen die hij op de geluidsdemper van het wapen had geschreven. De rechter zegt hier later op in te gaan.

De voorzitter van de rechtbank vroeg vervolgens: “Wie bent u dat u dacht mensen in de tram te mogen doodschieten?” De verdachte reageerde daarop met een verhaal over ‘moslims die overal ter wereld gedood worden’. Ook op het briefje dat gevonden werd in de vluchtauto van Gökmen T. werd gerefereerd aan het doden van moslims: “Ik doe dit vanwege mijn geloof. Jullie maken moslims dood. Allah is groot.”

Gökmen T. wordt verdacht op 18 maart op meerdere mensen geschoten te hebben in de tram bij het 24 Oktoberplein en daarna tijdens zijn vlucht. Na een klopjacht kon hij dezelfde dag nog worden aangehouden. De verdachte is geen onbekende bij justitie, hij stond meerdere keren voor de rechter. Een paar dagen voor de aanslag zat hij nog vast, maar toen werd besloten dat hij zijn rechtszaak in vrijheid mocht afwachten. Ook tijdens de pro-formazitting vandaag was er aandacht voor deze gang van zaken.

De verdachte moet in augustus naar het Pieter Baan Centrum voor een psychologisch onderzoek. De volgende pro-formazitting is in september. Pas in 2020 gaat de rechtbank inhoudelijk naar de zaak kijken.

7 Reacties

Reageren
 1. herman

  “Ik erken jullie rechtbank niet”…..
  De knul heeft handboek IS gelezen, zo sneu en weinig origineel.

 2. [email protected]

  Dit krijg je als land, als je te tolerant bent tegen intolerantie van een minderheid.
  Er lopen nog méér van dit soort zieke figuren rond in Nederland.

 3. Joep

  Ok, dus je gaat het doden van onschuldige mensen wreken met het doden van onschuldige mensen.

  Het punt dat je hebt over dat verschillende regimes en partijen, ook westerse, bewust onrust zaaien in het MO met miljoenen onschuldige slachtoffers tot gevolg, doe je nogal teniet door andere onschuldige mensen, waarvan je niet weet hoe ze denken, meeneemt het graf in.

 4. Hetty

  Jammer, dat deze man door zijn uitspraken de Moslims in Nederland weer in een kwaad daglicht stelt, terwijl de meeste Islamieten van goede wil zijn en de daden van deze man afkeuren. Waarom moesten voor zijn ideaal onschuldige personen sterven. Koren op de molen van Pegida en PVV. Jammer ook, dat de media deze uitspraken naar buiten brengt.

 5. Robertjc

  Het onvermogen om geloof in te zetten voor betere doelen dan wraak nemen en angst zaaien alleen, is een defect in de menselijke hersenen.

 6. Frits

  @[email protected],
  Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, OOK als die meningsuiting een intolerante boodschap is.

  Daarom mag Pegida ook demonstreren.
  Daarom maakt de samenleving enorme kosten zodat Wilders zijn intolerante boodschap kan blijven verkondigen.
  Daarom heeft Nederland zelfs in de Verenigde Staten voor de beveiliging van Hirsi Ali betaald.

  Het wordt pas ziek als we als land andere meningen de kop gaan indrukken.

  Iets met China en Noord-Korea.

  En ja, bij vrijheid van meningsuiting hoort ook dat je meningen hoort die niet de jouwe zijn.

 7. Dennis Zwager

  @Hetty “Jammer ook, dat de media deze uitspraken naar buiten brengt”.. want censureren of het wegmoffelen van uitspraken en bewijs leidt tot een betere samenleving?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).