Gökmen T. krijgt levenslange celstraf voor tramaanslag | De Utrechtse Internet Courant Gökmen T. krijgt levenslange celstraf voor tramaanslag | De Utrechtse Internet Courant

Gökmen T. krijgt levenslange celstraf voor tramaanslag

Gökmen T. krijgt levenslange celstraf voor tramaanslag
Archieffoto aanslag 18 maart 2019 op het 24 Oktoberplein. Foto: Robert Oosterbroek
Gökmen T. heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen. De rechter vond alle beschuldigingen bewezen en veroordeelde T. voor de moord met een terroristisch oogmerk op 4 mensen, poging tot moord op 3 mensen en bedreiging met een terroristisch misdrijf van 17 mensen.

Gökmen T. heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen. De rechter vond alle beschuldigingen bewezen en veroordeelde T. voor de moord met een terroristisch oogmerk op 4 mensen, poging tot moord op 3 mensen en bedreiging met een terroristisch misdrijf van 17 mensen.

De rechter deed vrijdagmiddag uitspraak in de zaak over de Utrechtse tramaanslag. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste levenslang tegen de enige verdachte en daar ging de rechter in mee. Alleen een levenslange gevangenisstraf is op zijn plaats, zo oordeelt de rechtbank.

Een tijdelijke gevangenisstraf, ook de maximale, doet volgens de rechtbank geen recht aan de ernst van de misdrijven. Ook vanuit het oogpunt van vergelding en beveiliging van de samenleving is een tijdelijke gevangenisstraf met tbs onvoldoende.

Met een levenslange gevangenisstraf wil de rechtbank bovendien voorkomen dat anderen dit soort misdrijven plegen.

Angst

Daarnaast heeft de verdachte veel anderen enorme angst aangejaagd. De rechtbank gaat ervan uit dat dit precies is wat de verdachte met zijn terroristische aanslag wilde bereiken: het veroorzaken van een golf van angst, in de stad Utrecht en in het hele land.

Gökmen T. is verminderd toerekeningsvatbaar, heeft een persoonlijkheidsstoornis en is zwakbegaafd. Dit bleek voor de rechter echter geen reden om een andere straf op te leggen.

(tekst gaat verder onder illustratie)

Illustratie: Marike Brand

T. heeft tijdens het proces geen enkele vorm van berouw getoond. Hij vertoonde provocerend gedrag, stak zijn middelvinger op naar de rechter en bespuugde zijn advocaat. Ook reageerde hij minachtend op een aantal slachtofferverklaringen.

De rechter woog zijn gedrag mee in de straf.

Levenslang of tbs

De toegewezen advocaat van de verdachte, Seebregts, pleitte ervoor om de verdachte geen levenslang te geven, maar een gevangenisstraf met tbs. Een levenslange gevangenisstraf zou namelijk in strijd zijn met de mensenrechten, omdat er eigenlijk geen uitzicht op vrijkomen is. Dit is wel een vereiste van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Daarnaast zou Gökmen T. volgens zijn advocaat behandeling nodig hebben. In theorie zou de verdachte over tientallen jaren ook nog door gratie kunnen vrijkomen en dan zou hij onbehandeld zijn.

De rechtbank gaat hier niet in mee omdat het Nederlandse systeem voorziet in een herbeoordeling, die kan leiden tot verkorting van een levenslange gevangenisstraf. Daarnaast kan volgens de rechtbank niet nu al gezegd worden dat de verdachte geen kans maakt om vervroegd vrij te komen.

Uitspraak

Door de coronacrisis was er maar een beperkt aantal personen aanwezig bij de uitspraak. Het was onverantwoord om veel mensen toe te laten bij de zitting, gezien het grote aantal nabestaanden en slachtoffers. Ook Gökmen T. was niet aanwezig bij de uitspraak.

Hij zou gezien zijn gedrag tijdens de rechtszaak toch in een aparte ruimte moeten plaatsnemen. Bovendien wilde de rechter geen risico’s nemen met alle veiligheidsmensen en politie die dicht bij elkaar moeten werken en nodig zijn om hem te vervoeren.

12 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Volkomen terecht, deze straf. Ik hoop ook dat deze gelijk zal blijven als er nog een hoger beroep komt.

  A propos levenslang: Cevdet Yilmaz, die in 1983 in café het Koetsiertje 6 mensen doodschoot kreeg destijds ‘echt’ levenslang. Sinds 2014 mag hij op onbegeleid verlof, en er loopt inmiddels ook een gratieverzoek.

 2. Kadoendra

  @Lombokker

  Er is een groot verschil tussen Gökmen T. en Cevdet Yilmaz.

  Cevdet Yilmaz heeft zijn daad toentertijd begaan in een psychose, terwijl Gökmen T. zijn daad heeft begaan met zijn volle verstand.
  Dat Gökmen T. aantoonbaar over zeer weinig verstand beschikt is voor Gökmen T. geen verzachtende omstandigheid, want Gökmen T heeft zijn zeer weinige verstand vol ingezet.

 3. bromsnor

  Bromsnor denk: opgeruimd staat netjes, wat een idioot.

 4. Hadjememaar

  Ik ben toch wel verrast dat de rechter de (terreur)daad zwaarder laat wegen dan het overduidelijke gebrek aan toerekeningsvatbaarheid. Verrast maar ook verheugd. Ik hoop dat de veroordeling overeind blijft in een eventueel hoger beroep.

 5. Wim Vreeswijk

  Dat is 30 jaar gratis kost en inwoning, wie krijgt dat voor elkaar.. Ik snap nu waarom hij zo vervelend vrolijk was tijdens de rechtszitting.

 6. Pete

  @ Wim Vreeswijk

  Ja, een gevangenis is een feestje…..(hoofdschuddend). Lekker nooit meer in vrijheid kunnen bewegen en altijd opgesloten in een gebouw/ kamer. Sommige mensen trekken dat na een week zelfisolatie al niet, gelet op de enorme drukte tegen adviezen in (corona).

  En je hele leven opgesloten zit is kut (evenslang is in Nederland levenslang, is alleen na 25 jaar een mogelijkheid tot herziening straf, die zeer waarschijnlijk an ook niet aangepast gaat worden, zie ook Frenkie P.).

  Misschien wil je het even een paar maanden gaan testen ofzo. benieuwd hoe je het vindt.

  Wat stel jij dan voor? Doodstraf? Ben blij dat we daar in Nederland niet aan doen. Dat is pas verlossing voor de dader, want na de dood is hij er niet meer, kan hij ook geen wroeging krijgen. Nu wordt hij zijn hele leven lang geconfronteerd met wat hij aangericht heeft. De kans op fouten bij rechterlijke dwaling (en jij vindt onze rechters dwazen) is bij doodstraf ook niet meer terug te draaien. Dus als er een fout wordt gemaakt bij JOU ben JIJ de klos in dit geval.

  Ben het verder met Bromsnor eens.

  Grappig dta als deze rechter een andere straf had opgelegd had je het ook niet goed gevonden. Nu legt de rechter de zwaarste straf op (echt levenslang) en dan vind je het ook niet goed. Ach ja. Je moet wat te zeiken hebben natuurlijk.

 7. Kadoendra

  @Wim Vreeswijk

  Jij bent nog vergeten te vermelden over de vele luxe vakantiereizen die hij ook nog jaarlijks veelvuldig gaat krijgen……………

 8. Wim Vreeswijk

  @ Pete: Ik vergat er even bij te vermelden dat we in Nederland minstens 250 euro per gedetineerde per dag moeten betalen, dat is meer dan een 5 sterren hotel en hiermee zijn we de duurste (hotel) van Europa. Als je dat uit rekent kom je bij 30 x 365 dagen x 250 euro op minstens 27.375.000 euro. Een formidabel bedrag wat we m.i. veel beter zouden kunnen gebruiken. Ik zie de alternatieve gaarne tegemoet.

 9. Pete

  @ Wim Vreeswijk

  Bron voor je 250 euro per dag per gedetineerde? Graag een rechtstreekse van de overheid.

  En laten we maar geen gevangenen meer opsluiten, het kost geld. Laten we vanaf morgen maar alle gevangenen vrij en we ontslaan alle politie, want dit kost alleen maar geld. Criminaliteit bestaat vanaf morgen niet meer.

 10. Kadoendra

  @Wim Vreeswijk

  Dat de kosten voor het Nederlandse gevangeniswezen hoog zijn wil ik graag geloven.
  Elke persoon vind het niet leuk om in een hokje opgesloten te worden en dat heeft slechts met de psyche van de mens te maken.
  Dus om mensen te beletten om uit dat hokje te ontsnappen moeten er solide gevangenissen gebouwd worden en daar zitten altijd kosten aan verbonden en als zo’n gebouw er eenmaal staat komen de kosten voor onderhoud, elektra, gas, etc er ook nog bij en vergeet ook niet alle kosten voor het personeel die alles daar moeten regelen.
  Om de kosten voor het gevangeniswezen te verlagen moet je ergens op gaan bezuinigen en als je de klachten hoort van de vele cipiers over de onveilige situaties in gevangenissen dan kan je weten dat bezuinigen op het gevangeniswezen niet erg eenvoudig is.
  Ook is het belangrijk naar de essentie te kijken van een democratisch rechtssysteem.
  In een democratisch rechtssysteem zal altijd als eerste gelden dat de straf voor de veroordeelde dader nooit misdadiger zal zijn dan de daad van de veroordeelde dader.

 11. Wim Vreeswijk

  Pete@ Als je googeld onder het kopje ‘gevangene kost in Nederland relatief veel: 250 euro per dag. Ik heb maar liefst 2 bronnen voor je: Dagblad Trouw en Algemeen Dagblad getraceerd, beiden hebben dit bedrag op 20 maart 2018 gepubliceerd. Nederland staat overigens 4e met 250 euro per dag. 1e is San Marino met zelfs 708 euro per dag (helemaal feest daar!) , Zweden 359 euro per dag en Noorwegen scoort 344 euro per dag en 250 euro per dag in Nederland blijft extra veel geld en komt ná 30 jaar brommen uit op maar liefst 27.375.000 euro. Daar kun je in Nederland een hoop nuttige dingen mee doen, lijkt mij.

 12. Kadoendra

  @Wim Vreeswijk

  Dus er zou in principe een vakantie voor lang gedetineerden personen mogelijk kunnen zijn.
  Na een half jaar gezeten te hebben in een gevangenis in Nederland mag een gedetineerde een half jaar in een gevangenis van San Marino gaan zitten.
  Na dat halve jaar vertrekt hij naar een gevangenis in Zweden en daarna volgt er een half jaar vakantie in een gevangenis in Noorwegen en dan zullen er ook wel een paar gedetineerde patsers zijn die een jaartje vakantie op Death Row in de USA er aan vast weten te plakken!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).