Onderzoek naar Gökmen T. in afrondende fase; Mogelijk procesbewaker aangesteld | De Utrechtse Internet Courant Onderzoek naar Gökmen T. in afrondende fase; Mogelijk procesbewaker aangesteld | De Utrechtse Internet Courant

Onderzoek naar Gökmen T. in afrondende fase; Mogelijk procesbewaker aangesteld

Onderzoek naar Gökmen T. in afrondende fase; Mogelijk procesbewaker aangesteld
Archieffoto aanslag 18 maart op het 24 Oktoberplein. Foto: Robert Oosterbroek
Het onderzoek naar de gebeurtenissen op 18 maart in Utrecht is bijna afgerond. Dat blijkt na de tweede pro-formazitting in de strafzaak tegen Gökmen T. Hij was zelf niet aanwezig tijdens de zitting. Op 16 december is de volgende pro-formazitting.

Het onderzoek naar de gebeurtenissen op 18 maart in Utrecht is bijna afgerond. Dat blijkt na de tweede pro-formazitting in de strafzaak tegen Gökmen T. Hij was zelf niet aanwezig tijdens de zitting. Op 16 december is de volgende pro-formazitting.

De verdachte wordt op dit moment door deskundigen onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek zal zijn afgerond en het rapport daarover voor de rechtbank beschikbaar is.

Wel bleek dat het onderzoek van justitie in de afrondende fase is. Zo is er een reconstructie van de route van de verdachte op de dag van de aanslag en zijn de getuigenverklaringen verzameld.

Rechtsbijstand

Tijdens de tweede zitting ging het ook over de rechtsbijstand van T. Hij wil geen advocaat, omdat hij ‘geen democraat is’. Ook gaf hij eerder aan de rechtbank niet te erkennen. Het was de vraag of er een procesbewaker moest worden aangesteld voor T. om hem uit te leggen wat bepaalde zaken betekenen.

Het aanstellen van zo’n juridisch raadgever vond de rechter voorlopig prematuur, maar zou later nog kunnen worden besproken. Het is nu eerst wachten wat het rapport van het Pieter Baan Centrum zegt over de verdachte.

Tramschutter

Gökmen T. was niet aanwezig op de zitting maandagochtend. Op de eerste zitting in juli was hij er wel, nadat hij daartoe werd verplicht door de rechter. Hij heeft eerder al twee bekentenissen afgelegd.

T. wordt verdacht op 18 maart op meerdere mensen geschoten te hebben in de tram bij het 24 Oktoberplein en daarna tijdens zijn vlucht. Na een klopjacht kon hij dezelfde dag nog worden aangehouden. De verdachte was geen onbekende bij justitie, hij stond meerdere keren voor de rechter. Een paar dagen voor de aanslag zat hij nog vast, maar toen werd besloten dat hij zijn rechtszaak in vrijheid mocht afwachten.

De rechtbank zal de zaak op 2, 3, 5 en 6 maart 2020 inhoudelijk behandelen.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Jammer dat hij niet verplicht wordt om de procesgang bij te wonen. Wat mij betreft wordt deze persoon zo vaak als mogelijk geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden.

  2. [email protected]

    Ondanks zijn aanhoudende aversie tegen de Democratie en rechtstaat zou het zeker goed zijn om déze verwarde persoon te confronteren met het leed vd nabestaanden.
    Maar ook zou hij een vertrouwenspersoon moeten hebben die waakt over zijn rechten, ondanks alles blijven wij een fatsoenlijke recht.
    Toch gaan mijn gedachten uit na de slachtoffers en hun nabestaanden

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).