GroenLinks grote winnaar in Utrecht bij Europese verkiezingen | De Utrechtse Internet Courant GroenLinks grote winnaar in Utrecht bij Europese verkiezingen | De Utrechtse Internet Courant

GroenLinks grote winnaar in Utrecht bij Europese verkiezingen

GroenLinks grote winnaar in Utrecht bij Europese verkiezingen
Archieffoto DUIC
In de gemeente Utrecht is GroenLinks de grote winnaar geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Met 27,2 procent van de stemmen liet het de tweede partij, de PvdA met 17,1 procent van de stemmen, ruim achter zich.

In de gemeente Utrecht is GroenLinks de grote winnaar geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Met 27,2 procent van de stemmen liet het de tweede partij, de PvdA met 17,1 procent van de stemmen, ruim achter zich.

In alle landen in de Europese Unie zijn de verkiezingen geweest. Op zondagavond werden de uitslagen bekendgemaakt. In de gemeente Utrecht kwam 50,8 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Dat is een stuk hoger dan de opkomst in heel Nederland met 41,9 procent.

Burgemeester Jan van Zanen: “2019 is een druk verkiezingsjaar. En het jaar waarin we ook 100 jaar algemeen kiesrecht vieren. Ik ben verheugd dat opnieuw zoveel meer mensen hun stem hebben uitgebracht.”

GroenLinks heeft in Utrecht het meeste aantal stemmen gekregen en behaalde met 8,5 procent ook de grootste stijging ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen in 2014. Na PvdA met 17,1 procent van de stemmen volgde D66 met 13,3 procent van de stemmen. D66 moest wel fors inleveren: 4 vier jaar geleden kreeg de partij 13,1 procent meer stemmen.

Landelijk was PvdA de grootste winnaar. In totaal behaalde de partij 18,9 procent van de stemmen.

Uitslag in Utrecht

14 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Leuk, Groen Links kan dus lekker doorgaan met haar beleid. Het draagvlak is enorm in de stad. daar veranderen wat zure regeerders hier op Duic niets aan.

  2. Fred

    @ Herman
    Zeker, het draagvlak is werkelijk enorm !!
    72,8 % van de kiezers heeft NIET op Groen Links gestemd.

  3. VincentZ

    @Fred, wijze woorden je hebt ook helemaal gelijk. Helaas hoor ik deze nuance nooit wanneer 18 % van de kiezers voor een populistische partij kiest. Dan is het: De kiezer gaf een duidelijk signaal, de kiezer heeft gelijk.
    Fred laten we samen hopen dat deze onzin nooit meer verkondigd wordt.
    Overigens vind ik 27 % wel behoorlijk we leven niet in een dictatuur. Samen met PvdA, PvdD en D’66, 62,8 % van de stemmen.

  4. Scherpschutter

    @Fred 27/5/2019 – 14:14

    Laten we vooral niet vergeten dat bijna 60% van de stemgerechtigden helemaal niet heeft gestemd. Dat zijn verbijsterende cijfers natuurlijk, en met een opkomstpercentage dat net boven de 40% ligt, kun je in beginsel natuurlijk al niet meer spreken van enige democratische legitimatie om wat voor een beleid dan ook te voeren. Zes op de tien die niet eens komen opdagen om te stemmen….Dat zijn schokkende cijfers! De E.U. zou eigenlijk zichzelf moeten opheffen…

    Helaas hebben ze daar werkelijk niets met democratie op en legt de Commissie en de Raad dit soort dramatische percentages zelfs uit als een enorme steun voor de E.U. Echt, die lieden zitten daar voor van alles en nog wat, maar niet voor burgers…..

    Van de vier op de tien die in Utrecht wel gestemd hebben, was er met 27,2% van het miezerige aantal uitgebrachte stemmen dus net iets meer dan 1 op de 10 van het totale aantal stemgerechtigden die op GroenLinks heeft gestemd. Draagvlak? Er is geen draagvlak….Wat tien procent wil is op geen enkele manier representatief voor een bevolking. Het zou GroenLinks dan ook sieren om de wil van de burger te respecteren en in het E.U. parlement werkelijk niets te doen. Alleen zulks zou een democratische inborst verraden…

    De kiezer is namelijk glashelder geweest: de E.U. is totaal ongewenst (niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de E.U. is het anti-sentiment groeiende en de opkomstcijfers om te janken) en wordt door een meerderheid van de bevolking niet herkend (en vaak zelfs niet erkend) als autoriteit.

    Daarom: NEXIT, en terug naar een EEG-achtige samenwerking.

  5. VincentZ

    @Scherpschuuter. De opkomst in de gemeente Utrecht was 50,8 %.
    Volgens mij ben je pas een kiezer als je een stem uitbrengt. Waarom zou je godsnaam de wil van mensen die te belabberd zijn om te kiezen respecteren? En wat voor duidelijk signaal geef je af? Je kunt echt niet een op een concluderen dat de thuisblijvers voor een Nexit zijn of tegen Europa, er zijn nogal wat verschillende motieven. Ik denk dat het grootste motief totale onverschilligheid is ten aanzien van Europa. De bankzitters waren verre van glashelder. zij konden zich tegen Europa keren maar deden niets. Want er was nogal wat te kiezen voor de anti-europianen. Moet ik mensen die tegen Europa en pro-Nexit zijn maar er voor kiezen niet te stemmen en een beetje lamlendig thuisblijven heus serieus nemen?

  6. Trol

    Scherpschutter…helemaal gelijk….ik ga nu wachten op de opmerkingen zoals “niet stemmers zijn dom”, “populisme is voor paupers” etc. Het erge is overigens nog dat van degene die heeft gestemd het grootste gedeelte werkelijk waar geen idee heeft waar hij/zij voor heeft mogen stemmen. Heel veel meer als: Europa is goed, want “vrij reizen en handel” (kan prima in EEG constructie trouwens) hoor je niet. (Overigens bijzonder slecht voor het milieu, maar de ironie ontgaat de meesten)

  7. Justin

    Dus de EU moet zich opheffen omdat er mensen zijn die te lam zijn om hun stem uit te brengen… De hersencapriolen van Scherpschutter zijn weer indrukwekkend.

  8. IdV

    @Scherpschutter

    “De kiezer is namelijk glashelder geweest: de E.U. is totaal ongewenst (niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de E.U. is het anti-sentiment groeiende en de opkomstcijfers om te janken) en wordt door een meerderheid van de bevolking niet herkend (en vaak zelfs niet erkend) als autoriteit.”

    De opkomst was anders behoorlijk — in ieder geval voor EU-begrippen — met zo’n 50%. Het zou natuurlijk representatiever zijn als dat percentage hoger zou zijn, maar er is tenminste een stijging zichtbaar. Er zijn vervolgens t.o.v. 2014 inderdaad meer stemmen voor partijen die de EU (radicaal) willen hervormen, maar er waren ook veel extra stemmen voor de Groenen en Liberalen. Zo heel erg duidelijk anti is het sentiment daarmee (nog) niet. Bovendien is niet op komen dagen voor verkiezingen niet een-op-een uit te leggen als tegenstem, lijkt me (er zijn vele redenen waarom mensen kunnen besluiten niet te stemmen; ‘ik vind het wel goed zo’ is daar een van).

    Een kiezer (i.t.t. een kiesgerechtigde), tot slot, is voor mij iemand die heeft gestemd, en van die mensen is de uitslag nu glashelder inderdaad.

  9. Joep

    @ Scherpschutter

    Iedere (geestesgezonde) volwassen Utrechter en Nederlander (en Europeaan) had de mogelijkheid om te stemmen of om zich verkiesbaar te stellen, lid te worden van een partij of een partij te beginnen.

    De mensen die dus iets willen zijn gekomen en hebben op de partij van hun voorkeur gestemd. Zo bereiken ze dingen. We hebben stemrecht, geen stemplicht. Mensen die hun rechten niet willen kennen en hun verantwoordelijkheden die bij lid zijn van een samenleving horen niet willen nemen (maar wel afgeven op anderen, tja……..), wat moet je daarmee? Eigen keus, eigen consequenties.

    Verder doet weinig van uw woorden er dus iets toe, want de argumenten kloppen niet.

    Het is overigens helemaal niet zo dat het anti-EU sentiment gegroeid is. De opkomstcijfers zijn sinds 1979 nooit zo groot geweest en de laatste jaren stelselmatig gegroeid. De winst voor de Eurosceptische partijen is veel en veel kleiner dan voorspeld. De partijen die voor een sterk democratische EU zijn, zijn ver in de meerderheid en sommige van deze partijen hebben winsten gehaald. De Groenen zijn met 70 zetels bijvoorbeeld Europees gezien veel en veel groter dan de rechtse-euro-sceptische fracties bij elkaar bijvoorbeeld (en gegroeid en hebben veel gewonnen).

    En leuk dat de Brexit-partij europees gezien zeteltjes heeft veroverd, ze verdwijnen uit de EU, dus ook deze zetels verdwijnen en zeggen dus niets over hoe de verhoudingen mijn de resterende EU liggen. Ja, in sommige lidstaten is er een opkomst en groei ven extreem rechts te zien. Dat kun je zeggen.

    Stemverhoudingen zijn precies wat ze zijn op dit moment. Daar hebben we het maar even mee te doen. Deze gekozenen moeten samen het bestuur zien te vormen, of uitvoerend of controlerend vanuit de oppositie. Samen spelen zij het spel en bepalen zij de koers. Juist ook de partijen in de oppositie.

    Daarnaast geef je mensen een verkeerde indruk van hoe de E.U. werkt, zoals zovelen en misschien zelfs wel met opzet. Het is de Raad van Ministers en het zijn de gezamenlijke premiers die het meest te zeggen hebben in de EU. Dus de coalities uit de eigen landelijke verkiezingen bepalen samen de koers in de EU, dat zeggen Eurosceptici er vaak maar even niet bij.

    We hebben juist het Eurparlement nodig om daar meer en een betere controle op toe te passen. Als u tegen dit soort verkiezingen bent, bent u dus voor achterkamertjesgedrag waarbij ministers en regeringsleiders zonder democratische controle het beleid in de EU bepalen, zoals het dus jaren gegaan is. Dit soort verkiezingen, opkomstpercentages en uitslagen, maken daar juist langzaam aan een einde aan.

  10. Hadjememaar

    Ik heb me al eerder verkiesbaar gesteld, maar dat terzijde.

    @Fred, ik heb het even nagerekend, met uw redenatie en uitgaande van 50,8% opkomst hebben 99,2% van de kiesgerechtigden niet op Wilders gestemd. Wat zegt dat nou?

  11. Jeroen

    Die Scherpschutter, wat een grapjas is het toch. De partijen die een Nexit wilden hebben in Utrecht bij elkaar opgeteld nog geen 10% gehaald. Dus dat willen die labbekakkerige niet stemmers in ieder geval al helemaal niet. Niet stemmen betekent tevreden met de status quo of niet ontevreden genoeg om ertegen te stemmen.

  12. cas

    Het Europees parlement is geen groenlinks. Mensen moeten ook niet verdiepen in standpunten van Nederlandse partijen, maar waar de fracties voor staan.

  13. Scherpschutter

    @VincentZ 27/5/2019 – 17:01

    Als volgt. Ten eerste is ‘Europa’ een werelddeel. Niets meer of minder. We hebben het hier over de E.U.

    Ten tweede: als de maffia een verkiezing uitschrijft en u besluit te stemmen, dan legitimeert u in de eerste plaats de maffia. Op wie u stemt is dan verder nog van secundair belang. Wat u stelt is dit: waarom zou de maffia rekening moeten houden met mensen die niet stemmen en dus de maffia niet gelegitimeerd hebben? U moet goed begrijpen: niet stemmen = niet legitimeren. En bijna 60% van Nederland heeft de E.U. niet gelegitimeerd. De E.U. heeft geen democratische legitimatie. Dat was al duidelijk bij het referendum over de Europese Grondwet destijds (die er door Balkenende alsnog gewoon doorheen werd geramd als Verdrag van Lissabon, ondanks dat 60% tegen was) en de opkomstpercentages heden te dage zijn al even helder.

    @Justin 27/5/2019 – 17:28

    Ik hoef in uw eigen zin alleen maar het woordje E.U. te vervangen door het woordje ‘maffia’ om duidelijk dat u het punt gewoon niet begrijpt:

    “Dus de ‘maffia’ moet zich opheffen omdat er mensen zijn die te lam zijn om hun stem uit te brengen…”

    @IdV 27/5/2019 – 17:35

    Hier. Heeft u de historische opkomstpercentages voor E.U verkiezingen in Nederland:

    1979: 58,1
    1984: 50,9
    1989: 47,5
    1994: 35,7
    1999: 30,0
    2004: 39,3
    2009: 36,8
    2014: 37,3
    2019: 41,8

    En dan moet u nog bedenken dat naast het deel dat de E.U. mordicus verwerpt door niet te stemmen, er onder de stemmers ook nog historisch een percentage van 30-50 procent is dat TEGEN de E.U. stemt.

    De langetermijntrend is overduidelijk dalend. Nederland ‘mot’ de E.U. niet, heeft de E.U. nooit gemot en zal de E.U. nooit motten ook.

    @Joep 27/5/2019 – 17:46

    Zie de opkomstcijfers voor hoe de feiten werkelijk liggen, Joep.

    En ook voor u nog een keer de maffia analogie: als de maffia verkiezingen uitschrijft dan legitimeert iedereen die stemt in die verkiezingen in de eerste plaats de maffia. Op wie men stemt doet dan niet meer ter zake. En als de maffia een verkiezing uitschrijft en er al decennia lang maar 4 van de 10 mensen komen opdagen om te stemmen, dan zou de maffia dat als een duidelijk signaal moeten interpreteren dat de maffia helemaal niet gewenst is onder de bevolking, zeker als dan ook nog eens blijkt dat 30-50% van diegenen die wel stemmen nota bene tegen de maffia stemmen.

    Het is andersom, Joep. Mensen die NIET gestemd hebben, hebben de ultieme verantwoordelijkheid gepakt. De verantwoordelijkheid om de maffia (E.U. dus) niet te erkennen en haar autoriteit VOLLEDIG te verwerpen. De stemmers…Die hebben dit land en haar inwoners lelijk in de steek gelaten.

    Dus nee. We hebben de E.U. niet nodig. We hebben geen E.U parlement nodig. Wat we nodig hebben, is een shredder om alle overeenkomsten, wetten en directieven doorheen te halen en eindelijk de glasheldere wil van het volk in de praktijk te brengen: GEEN E.U.

    @Jeroen 27/5/2019 – 20:06

    De werkelijk NEXIT stemming was glashelder: in 2005 stemde een OVERWELDIGENDE 61 procent van de stemmers tegen de Europese Grondwet, en dat met een opkomstpercentage van liefst 63,3%. Vandaag de dag komt 6 op de 10 niet eens meer opdagen voor verkiezingen. De boodschap is glashelder: Nederland geeft de E.U. een niet mis te verstane middelvinger van heb ik jou daar, want niet stemmen betekent maar 1 ding: verwerpen.

  14. Jeroen

    Ja hoor Scherpschutter. Glas-helder. Ik stemde ook tegen die Grondwet. Niet omdat ik uit de EU wilde maar omdat het document aan alle kanten rammelde en helemaal geen echte grondwet was. Jouw helderheid is eerder melkwit en vooral ingegeven door wishful thinking.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).