Het deurbeleid van Utrechtse horeca: Daar is de deur | De Utrechtse Internet Courant Het deurbeleid van Utrechtse horeca: Daar is de deur | De Utrechtse Internet Courant

Het deurbeleid van Utrechtse horeca: Daar is de deur

Het deurbeleid van Utrechtse horeca: Daar is de deur
De deur van de TivoliVredenburg. Foto: Robert Oosterbroek
Je mooiste kleding aangetrokken, je haren gekamd, ticket in je hand maar vervolgens keihard geweigerd worden bij de ingang van de club. Het gebeurde meerdere bezoekers bij de Utrechtse Club WAS. Het verhaal over de geweigerde bezoekers, de doorbitch en de huisregels van deze club werd landelijk nieuws nadat DUIC de reacties van verontwaardigde bezoekers had gepubliceerd. In Utrecht zijn verder weinig klachten over het deurbeleid van horecagelegenheden.

Je mooiste kleding aangetrokken, je haren gekamd, ticket in je hand maar vervolgens keihard geweigerd worden bij de ingang van de club. Het gebeurde meerdere bezoekers bij de Utrechtse Club WAS. Het verhaal over de geweigerde bezoekers, de doorbitch en de huisregels van deze club werd landelijk nieuws nadat DUIC de reacties van verontwaardigde bezoekers had gepubliceerd. In Utrecht zijn verder weinig klachten over het deurbeleid van horecagelegenheden.

‘Anderen die er hip en jong uitzien en minder vragen kunnen beantwoorden mogen gewoon naar binnen, dit gaat dus niet over kennis maar over uiterlijk. Achterlijk!’ De klachten over het deurbeleid bij Club WAS op de avond van 7 oktober waren niet mals. Op de Facebookpagina en bij DUIC deden bezoekers hun verhaal over die bewuste avond. De portier van de club liet mensen die gewoon een toegangsticket hadden niet binnen. Ook zouden ze hun geld niet terugkrijgen. Jasper Coenen, mede-eigenaar van WAS, reageerde aanvankelijk zonder schuldbesef op de kwestie, tegen DUIC. “Wij hebben heel duidelijk gemaakt dat er huisregels zijn en dat je daar als bezoeker aan moet voldoen om binnen te komen.” Een van die regels was dat bezoekers moeten weten wie er optreedt die avond. Maar volgens veel bezoekers bleek dat niet voor iedereen te gelden. En anderen werden geweigerd zonder dat ze een huisregel overtraden. Nadat ook landelijke media het verhaal over Club WAS hadden opgepikt, besloot Coenen excuses aan te bieden en liet hij weten dat geweigerde mensen toch hun geld zouden terugkrijgen.

Panel Deurbeleid kan bepalen of een weigering onterecht was, of niet

Deurbeleid

Veel horecazaken in Utrecht werken met een deurbeleid, wat inhoudt dat bezoekers worden toegelaten aan de hand van huis- en gedragsregels. Het weigeren van mensen omdat ze niet precies alle namen van de muzikanten kennen, is in Utrecht en Nederland ongebruikelijk. Zeker als er op voorhand tickets zijn verkocht. Het meest bekende voorbeeld van een club met deurbeleid is het legendarische Berghain in Berlijn, waar je vooraf dan ook geen tickets voor kunt kopen. Het uitgangspunt van het deurbeleid in Nederland is dat het helder, controleerbaar en kenbaar moet zijn. In principe moeten huisregels juridisch zijn toegestaan, zo mag er Nederland bijvoorbeeld nooit onderscheid worden gemaakt op basis van ras of afkomst. Dat neemt niet weg dat dat soms toch gebeurt.

Om het in Utrecht allemaal te controleren is in 2006 het Panel Deurbeleid Utrecht opgericht door de klankbordgroep Veilig Uitgaan. Dit panel beoordeelt het deurbeleid van individuele horecaondernemers en onderzoekt klachten over vermeende onterechte weigeringen van horecabezoekers in Utrecht. 24 verschillende zaken in de binnenstad zijn aangesloten bij dit panel. Een horecagelegenheid kan alleen aangesloten zijn als er een portier aan de deur staat op uitgaansavonden. Die bepalen immers wie er wel en niet binnenkomt en dragen de huisregels uit.

Gadiza Bouazani is voorzitter van het Panel Deurbeleid: “Dit jaar zijn er tot op heden in totaal zeven meldingen binnengekomen bij het panel. Bij twee van deze meldingen is de klager doorverwezen naar Art.1 Midden Nederland. Dit bureau voor gelijke behandeling helpt de klager met verdere stappen naar aanleiding van de klacht van de klant. Van de zeven meldingen die dit jaar zijn binnengekomen ging het driemaal om een horecazaak die niet aangesloten was bij het panel.” Het panel laat desgevraagd weten dat twee van de zeven meldingen over Club WAS gingen.

‘Zeker in het begintijd van je club is het belangrijk om een deurbeleid te hebben’

Wie meent onterecht te zijn geweigerd bij een horecazaak kan een melding maken bij het Panel Deurbeleid. “De kroeg of club moet er wel bij zijn aangesloten, anders kan de melding niet in behandeling worden genomen.” De klachtenbehandelaar gaat aan de slag met de klacht; hij of zij neemt contact op met de melder en de horecaondernemer. De wens is dat beide partijen openstaan voor een bemiddelingsgesprek om er samen uit te komen. Als dat gesprek niet tot een oplossing leidt, kan zowel melder als horecaondernemer het panel vragen om een principieel oordeel: was de weigering onterecht, of niet?

Bouazani: “Iedereen wil het uitgaan in Utrecht zo gezellig mogelijk houden. Niet alleen voor Utrechts uitgaanspubliek is het panel een goed instrument, ook voor de horecaondernemers. Belangrijk is dat zij kunnen aangeven op welke grond ze een klant willen weigeren.”

Doe normaal

TivoliVredenburg is al vanaf de opening lid van het panel en voert ook een deurbeleid. Op de website van het muziekpaleis zijn alle huisregels te vinden. Volgens woordvoerder Lieke Timmermans is het heel simpel: “Wij hebben maar één regel: je moet je gedragen.” Bezoekers hoeven niet te weten wie er optreedt die avond, ook maakt kledingkeuze niet uit. “Als mensen niet naar binnen mogen, heeft dat altijd te maken met hun gedrag. Ze zijn niet respectvol tegenover anderen, schelden, dringen voor, of schreeuwen. Vaak zijn ze dan ‘in kennelijke staat van dronkenschap’.” Timmermans benadrukt dat het weigeren van mensen die te veel hebben gedronken sowieso een wettelijke verplichting is. Bij TivoliVredenburg kunnen bezoekers die geweigerd worden hun geld terugvragen. “In de drie jaar dat we open zijn heeft één bezoeker bij het panel een melding gedaan over ons deurbeleid. Na een goed bemiddelingsgesprek was dat opgelost.”

Andrew van club Poema en Koen van Duijn, mede-eigenaar van de horecazaken de Voortuin, Back & Fourth en Stathe, hebben beiden niet het gevoel dat er veel problemen zijn rond het deurbeleid in Utrecht. Van Duijn: “Wij moeten wel elk weekend iemand weigeren, maar alleen omdat diegene te veel heeft gedronken of te jong is. Het zijn geen hordes mensen. Iedereen is welkom, mits ze zich normaal gedragen.” Andrew onderschrijft dit. “Ook bij ons is het deurbeleid in de praktijk geen grote issue. Uiteraard moeten ook wij soms iemand weigeren, maar dat is een zeldzaamheid. Bij Poema komen veel mensen die specifiek voor ons kiezen, liefhebbers die geen overlast veroorzaken.”

Liefhebbers

Club Basis is een van de Utrechtse clubs die ook in de huisregels heeft opgenomen een uitgaansgelegenheid te zijn voor muziekliefhebbers en dat ze daarom mensen kunnen weigeren als die geen kennis hebben van de programmering. Mede-oprichter Jorn Lukaszczyk legt uit: “Toen we drie jaar geleden opengingen, hebben we om deze reden wel vaker mensen geweigerd. Ik vind dat het belangrijk is om een deurbeleid te hebben, zeker in de beginperiode van je club. Zeker in de scene waarin wij ons bevinden. Iedereen moet zich op zijn gemak voelen en daar hoort zeker in het begin een wat strenger deurbeleid bij. Wij hebben in het begin ook veel discussie gehad omtrent het onze. Maar ik denk dat iedereen die nu naar Basis komt, zich erg op zijn gemak voelt. En dat iedereen ook echt komt om te feesten. Kortom, na een tijd wordt een goed deurbeleid juist gewaardeerd.” Lukaszczyk ziet dat er bij Basis tegenwoordig veel minder mensen worden weggestuurd omdat ze de programmering niet kennen. “Dat is omdat het publiek nu weet wat ze van de club kunnen verwachten. Het komt sowieso weinig voor dat wij mensen weigeren met een voorverkoopticket.”

‘Als mensen bij ons niet naar binnen mogen, heeft dat altijd te maken met hun gedrag’

En toch wordt er soms nog iemand tegengehouden bij de deur. “Als ze te veel gedronken hebben bijvoorbeeld, maar ook zien we liever geen grote vrijgezellenfeestgroepen. Die zijn vaak niet zo bevorderlijk voor de sfeer, en ook voor hen is het gewoon minder leuk bij ons.” Basis is ook aangesloten bij het Panel Deurbeleid. “Het panel heeft onze huisregels bekeken en goed bevonden. Mocht het voorkomen dat we iemand weigeren, dan wijzen we op het bestaan van het panel. Maar we hebben nog nooit klachten gehad via dit initiatief.”

De eigenaar van Club WAS heeft na alle commotie laten weten het deurbeleid aan te passen.  De voor- en deurverkoop van tickets wordt nu 50/50 verdeeld. Mensen met een kaartje van de voorverkoop worden niet meer geweigerd als ze de optredende artiesten niet kennen – de mensen die aan de deur een kaartje kopen nog wel. Wie vooraf een ticket heeft gekocht, kan wel worden geweigerd als ze niet aan de andere basishuisregels voldoen. Bijvoorbeeld als ze jonger zijn dan 21, of zichtbaar onder invloed zijn van alcohol of drugs. Net zoals bij de andere horecagelegenheden in Utrecht.

 

13 Reacties

Reageren
  1. DJ Dirty

    “Je mooiste kleding aangetrokken”

    Tja dat is al sinds de jaren ’90 niet meer de bedoeling. Naar de Jimmy Woo trek je misschien je mooiste kleding aan, voor een betere club trek je je I don’t give a crap-outfit aan.

  2. Chess

    @ DJ Dirty

    Je bedoeld de compleet gestylede (en dure) zogenaamde ongestyledheid?

    Laat me toch niet lachen. De hipstercultuur van nu is zoveel oppervlakkiger dan de jaren negentig (en draait zoveel meer om de juiste dure kleding) en draait volledig om uiterlijk vertoon, zo anders dan de jaren negentig.

    De wereld is zelden zo oppervlakkig geweest.

  3. BW

    Als je transparant bent over je deurbeleid en je handelt daar ook naar, dan geen probleem. Althans, iedereen moet dan zelf maar bepalen of hij aan die regels wil voldoen. Wat in dit artikel echter niet wordt benoemd is dat doorgaans volstrekt onduidelijk is waarom iemand wordt geweigerd (uiteraard m.u.v. dronken en agressieve types) en dat het deurbeleid dus totaal niet helder en controleerbaar is. Berghain wordt uiteraard weer even genoemd om te benadrukken dat deurbeleid voor zgn. exclusiviteit zorgt. Daar worden inderdaad dagelijks massa’s mensen geweigerd en de club geldt als het toppunt van exclusiviteit, maar niemand weet waaróm die mensen eigenlijk worden geweigerd. Als het willekeur is, dan is dat in mijn ogen al eigenaardig (want wat een idiote exclusiviteit heb je dan gecreëerd?), maar het is niet ondenkbaar dat men daar wordt geweigerd omdat je niet de juiste schoenen draagt, je oogopslag iemand niet bevalt, of simpelweg omdat je kop hen niet aanstaat. Maar ja, dat kun je natuurlijk niet letterlijk in je huisregels opnemen…

  4. DJ Dirty

    Ik heb het niet over hipsters Chess, dus nee, ik bedoeld niet de compleet gestylede en dure ongestyledheid.

  5. Chess

    Als je het hebt over de WAS (Trouw, de School, de melkfabriek en weet ik niet wat meer) en aanverwanten heb je het overduidelijk over gestylede hipsters. Ontkennen dat dit zo is maakt je overduidelijk een hipster (die zitten in een permanente ontkenningsfase over wat ze zelf zijn).

  6. DJ Dirty

    Trouw bestaat al een paar jaar niet meer, en de Melkfabriek? Waar heb je het over man?

    Ah laat ook maar, jij mag best clubs verzinnen en je mag ook verzinnen dat techno dé muziek voor hipsters is, en zelfs dat ik (geen technoclub-liefhebber en dus volgens jouzelf geen hipster) in een ontkenningsfase zit.

  7. Cico

    Je zou je maar druk maken over de kledingkeuze van andere mensen

  8. Linda

    Ik lees alleen maar (wannabe) hipster teksten uit de mond van DJ Dirty komen.

    Ach, als hij blij is in zijn zogenaamd afgetrapte kleding… (als het geen punt was, had hij/ zij het niet hoeven te vermelden, hij/ zij maakt er zelf nogal een put van.

    Ik ben een kind van de jaren tachtig/ negentig/ jaren tweeduizend. Toen heerste er een veel relaxtef klimaat in de Utrechtse cultuurscene en werd iedereen veel meer geaccepteerd zoals hij/ zij was.

    Laten we gaan voor een inclusive scene in Utrecht en geen exclusive scene.

  9. Vroeger was alles beter

    Ja Linda, ik weet nog goed: de Monza, KostenKoper, Havana…

    De hemel op aarde was Utrecht vroeger op het gebied van inclusiviteit in het uitgaansleven.

  10. BW

    @Vroeger was beter
    Kostenkoper viel wel mee toch? Iedereen die dronken was mocht binnen komen 🙂

  11. Tjezus

    Sinds wanneer maakten de Monza en de Havanna (en de Kostenkoper, waar zoals gezegd iedereen wel binnen kwam) onderdeel uit van de Utrechtse cultuurscene, nu helemaal gekaapt door hipsters?

  12. Sjeumig

    Sinds het artikel over het deurbeleid van Utrechtse horeca ging?

  13. Tjezus

    Ik reageerde op Vroeger Was Alles Beter die dan weer zo nodig op Linda moest reageren. Linda had het overduidelijk over de Utrechtse Cultuurscene.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).