Hogeschool Utrecht wil statushouders opleiden tot docent | De Utrechtse Internet Courant Hogeschool Utrecht wil statushouders opleiden tot docent | De Utrechtse Internet Courant

Hogeschool Utrecht wil statushouders opleiden tot docent

Hogeschool Utrecht wil statushouders opleiden tot docent
De Hogeschool Utrecht (HU) en drie scholengemeenschappen willen statushouders opleiden tot tweedegraads docenten. De lerarenopleiding van de HU wil zo het lerarentekort, dat in de regio naar verwachting oploopt, opvangen.

De Hogeschool Utrecht (HU) en drie scholengemeenschappen willen statushouders opleiden tot tweedegraads docenten. De lerarenopleiding van de HU wil zo het lerarentekort, dat in de regio naar verwachting oploopt, opvangen.

De lerarenopleiding van de HU en de scholengemeenschappen Nuovo Scholengroep, CVO groep en Cals College richten een traject op om statushouders op te leiden tot tweedegraads docent. Daarmee kan worden lesgegeven in het voortgezet onderwijs.

Projectleider Manon Koldewijn zegt op de site van de HU: “Nieuwe docenten zijn hard nodig en we weten dat er universitair geschoolde statushouders zijn, die interesse hebben in én geschikt zijn voor een baan in het onderwijs. Daarom zijn we samen met Hogeschool Utrecht gaan kijken hoe we deze groep een passend traject kunnen bieden om ze in korte tijd aantrekkelijk te maken voor de onderwijsarbeidsmarkt.”

Nieuwe doelgroep

Het lerarentekort zal oplopen tot zo’n 125 fte per jaar en met nieuwe doelgroepen hopen de instellingen hier iets aan te doen. Door op maat en gepersonaliseerd leren wordt naast de opleiding tot docent ook gewerkt aan het verbeteren van de Nederlandse taal.

Koldewijn zegt: “Het is wel belangrijk om vooraf goed in kaart te brengen of de kandidaten geschikt zijn en de juiste keuze maken. Daarom beginnen we met een voorschakeltraject.” De hoop is om zeker 30 statushouders een kans te bieden op de onderwijsmarkt.

6 Reacties

Reageren
  1. cas

    Belangrijk is dat ze de stof goed kunnen overbrengen. Ooit een docent uit Syrië gehad… Snapte alles heel goed, maar kon het zo slecht overbrengen, mede door taal gebrek, dat ik toch in een andere klas ben gaan zitten…

  2. Scherpschutter

    Dat is een buitengewoon slecht idee. Leerlingen en belastingbetalers betalen fors voor de hoogste kwaliteit onderwijs. Je gaat naar een hogeschool (het op één na hoogste niveau) om een gedegen basis te leggen voor een succesvolle carrière. Daar hoort dan ook niets minder bij dan leraren van de hoogste kwaliteit.

    Kun je die niet vinden? Dan betaal je kennelijk niet genoeg of ben je als werkgever niet aantrekkelijk genoeg. Zo simpel is het. Doe DAAR dan iets aan, in plaats van de normen voor leraren nog verder uit te hollen.

    Los van het taalargument dat ‘cas’ hierboven aandraagt, is het ook nog zo dat een (bijvoorbeeld Syrisch) universitair diploma een veel lagere waarde kent dan West-Europese diploma’s. Een universitair diploma van daar is bij benadering hetzelfde waard als een HBO diploma hier.

    Extreem onverstandig. De lat moet omhoog in het het openbaar onderwijs. Niet nog veel verder naar beneden….Ze ligt al bijna op de grond. Kies privaat onderwijs, als u de mogelijkheid heeft.

  3. Cico

    ‘Scherpschutter’: Dat is een buitengewoon, enigszins denigrerend kletsverhaal over buitenlanders. Wat verassend. Maar lees het artikel dan eerst eens goed.
    Het gaat dus om *middelbare scholen*, daar is een lerarentekort. Niet om hogescholen. Met name in de zogenaamde ‘tekort-vakken’ in de beta en sommige taalvakken. Een factor dat het lerarentekort veroorzaakt is inderdaad het loon. Niet dat het zo ontzettend laag is, maar het weegt nauwelijks op tegen de enorme werkdruk veroorzaakt door administratie en controle drift en overgehevelde opvoedkundige taken vanuit het gezin.
    Beter een leraar wiskunde met een mal accentje dan geen leraar wiskunde.

    En er bestaat niet in Nederland iets als ‘private scholen’. We wonen niet in de Verenigde Staten, hier zijn alle scholen openbaar en verplicht aan bepaalde standaards, gecontroleerd door de onderwijsinspectie. Wellicht veel te socialistisch in jouw ogen, maar het niveau ligt een stuk hoger dan in diezelfde VS.

  4. Scherpschutter

    @Cico

    Hoe is het noemen van feiten over de opleidingsachtergrond van deze ‘leraren’ en natuurlijk het overduidelijke feit dat iemand de taal nooit helemaal goed kan beheersen na een korte tijd hier te wonen, een “denigrerend verhaal over buitenlanders”? Wat is dit voor een onzin? U heeft ze toch wel helemaal op een rijtje, hoop ik?

    Verder:

    https://www.particulieronderwijsnederland.nl/

    Dat er standaarden worden opgedrongen aan scholen door een overheid en diezelfde overheid de scholen ook controleert, wil niet zeggen dat er geen private scholen zijn, Cico…. Het absolute tegendeel is waar. Niet alleen zijn er tientallen private scholen in Nederland, ook worden deze scholen steeds populairder en behoren de scholen tot de beste van Nederland….

    Zie je daar een leraren tekort? Zijn die op zoek naar asielzoekers om om te scholen naar leraar, om zo iets te doen voor asielzoekers in plaats van voor hun klanten….? De leerlingen? Of hebben deze scholen geen tekorten en bieden ze de beste van de beste leraren die er in de markt verkrijgbaar zijn?

    Precies.

  5. Kneus

    @ “Scherpschutter”

    De meeste particuliere scholen hebben ‘drop’-out leraren (die het niet trekken en redden in het reguliere onderwijs) in dienst die vaak niet goed geschoold zijn; 2e-graads docenten die als 1e-‘grader’ werken, of zelfs zij-inktromers zonder lesbevoegdheid (op een tijdelijke ontheffing. Dat is namelijk veel goedkoper. Dat doet marktwerking namelijk). Daarnaast is de inspectie uiterst kritisch over veel particuliere scholen in Nederland.

    Wederom een gevalletje van denken ergens verstand van te hebben en de ene onwaarheid na de andere de lucht in slingeren.

  6. Fred

    Wat vreemd dat sommigen zo negatief denken over privaat onderwijs. Misschien omdat het hen te duur is of niet in hun straatje past. De onderwijsinsprectie is daar wat neutraler in en publiceert daarover dan ook op haar website.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).