Leden Audibende horen gevangenisstraffen tot 12 jaar tegen zich eisen | De Utrechtse Internet Courant Leden Audibende horen gevangenisstraffen tot 12 jaar tegen zich eisen | De Utrechtse Internet Courant

Leden Audibende horen gevangenisstraffen tot 12 jaar tegen zich eisen

Leden Audibende horen gevangenisstraffen tot 12 jaar tegen zich eisen
Tegen de vijf verdachten van een reeks plofkraken vorig jaar zomer in Duitsland zijn vrijdag straffen geëist die variëren van 36 maanden tot twaalf jaar gevangenisstraf. Alle vijf de mannen komen uit Utrecht en behoren tot de zogenoemde Audibende.

Tegen de vijf verdachten van een reeks plofkraken vorig jaar zomer in Duitsland zijn vrijdag straffen geëist die variëren van 36 maanden tot twaalf jaar gevangenisstraf. Alle vijf de mannen komen uit Utrecht en behoren tot de zogenoemde Audibende.

Tegen de man die verdacht wordt van vijf plofkraken eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van twaalf jaar. Tegen een medeverdachte die betrokken was bij drie plofkraken en samen met hem de criminele organisatie vormde, eiste hij een celstraf van zeven jaar. Tegen de overige drie mannen die elk betrokken waren bij één plofkraak, eist de officier celstraffen van 36 en 40 maanden.

2017
Op 23 juni 2017 werden drie geldautomaten bij de Sparda Bank in Rheine opgeblazen. De ravage was groot. De buit bedroeg ongeveer 430.000 euro en de schade zo’n 564.000 euro. In de weken daarna werden in Duitsland nog drie automaten opgeblazen. Niet altijd met succes, maar wel altijd met veel schade en angstige momenten voor omwonenden van de geldautomaten. Op 7 augustus was er weer een poging plofkraak, nu in Emsdetten. Hierna ontstond een achtervolging met de politie.

Deze eindigde in Huizen. Twee van de vijf verdachten werden opgepakt. In de auto, een gestolen Audi voorzien van valse kentekenplaten, werden diverse goederen gevonden zoals gasflessen, bivakmutsen en jerrycans. Na deze aanhouding startte het onderzoek dat leidde naar nog eens drie verdachten en bewijs opleverde voor in totaal vijf plofkraken of pogingen daartoe.

Naast deze vijf plofkraken worden de mannen, in de leeftijd van 26 tot 31 jaar verdacht van heling van auto’s en kentekenplaten, bezit van vuurwapens, en twee van hen worden verdacht van het deel uitmaken van een criminele organisatie gericht op het plegen van plofkraken. Deze twee werkten volgens het OM nauw en langdurig samen, en pleegden de feiten op steeds eenzelfde en planmatige manier.

Bewijs
Er is veel bewijs verzameld in het onderzoek. De encrypted PGP telefoons die de verdachten gebruikten, straalden aan op de routes, de tijden en de plaatsen van de plofkraken. De gegevens in het navigatiesysteem hebben de aanwezigheid van de auto’s in Duitsland bevestigd. Er is DNA van de verdachten gevonden in de auto’s, op kleding, wapens en gereedschappen. In tapgesprekken is gehoord hoe de verdachten met familieleden een alternatief scenario voor de plofkraak probeerden te construeren. In een garagebox aan de Faustdreef in Overvecht, gehuurd door een van de verdachten, zijn onderdelen gevonden van een gestolen Audi die bij de plofkraken is gebruikt.

1 Reactie

Reageren
  1. w

    dus voorlopig niet t patsertje uithangen in de shishalounge jongens haha, stel stumpers zijn t

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).