Workshops van Staffhorst Jenever en Gin in voormalige sluiswachterswoning | De Utrechtse Internet Courant Workshops van Staffhorst Jenever en Gin in voormalige sluiswachterswoning | De Utrechtse Internet Courant

Workshops van Staffhorst Jenever en Gin in voormalige sluiswachterswoning

Workshops van Staffhorst Jenever en Gin in voormalige sluiswachterswoning
De sluiswachterswoning. Foto: DUIC
In de oude sluiswachterswoning op het Cereolterrein in Oog in Al worden workshops gehouden van Staffhorst Jenever en Gin. Het Utrechtse merk organiseert de bijeenkomsten waar liefhebbers hun eigen gin of jenever kunnen samenstellen en alles kunnen leren over het familiebedrijf Staffhorst.

In de oude sluiswachterswoning op het Cereolterrein in Oog in Al worden workshops gehouden van Staffhorst Jenever en Gin. Het Utrechtse merk organiseert de bijeenkomsten waar liefhebbers hun eigen gin of jenever kunnen samenstellen en alles kunnen leren over het familiebedrijf Staffhorst.

De sluiswachterswoning is sinds eind 2016 in gebruik als vergaderruimte, af te huren voor feesten en partijen en nu ook om workshops van Staffhorst te volgen. Het pand uit 1906 werd in 2016 overgenomen van de gemeente en gerestaureerd door BOEi, dat zich inzet voor het behoud van cultureel erfgoed.

Het rijksmonument deed in de vorige eeuw dienst als woning en kantoor voor het personeel van het Sluizencomplex Merdewedekanaal. De dienstwoning wordt nu gehuurd door het naastgelegen restaurant Buurten in de Fabriek.

Workshops

Bastiaan Staffhorst heeft er duidelijk zin in; wijzend naar foto’s aan de muur vertelt hij geanimeerd over zijn familiegeschiedenis. Hoe zijn betovergrootvader aan de Oudegracht een slijterij begon, en hoe hij de traditie voortzet door zelf ambachtelijk gedistilleerde jenever te maken.

Bastiaan Staffhorst

Bastiaan is de vijfde generatie van de Utrechtse familie Staffhorst die zich bezighoudt met het distilleren van onder andere jenever en gin. De distilleerderij sloot in 1974, maar toen Bastiaan zes jaar geleden nog maar één fles jenever van zijn vader over had, besloot hij het familierecept nieuw leven in te blazen. Inmiddels maakt Staffhorst in samenwerking met distilleerderij De Pronckheer weer jenever en gin volgens het oude familierecept.

De workshops zijn bedoeld voor groepen van 6 tot 12 personen en duren een uur. Deelnemers maken hun gin of jenever door een aantal vooraf gedistilleerde ingrediënten te kiezen onder begeleiding van een distilleerspecialist. Eenmaal klaar kunnen ze genieten van hun zelfgemaakte gin tonic. De ‘meesterstoker’, degene die de lekkerste gin samenstelt, krijgt een flesje mee naar huis.

Staffhorst gin of jenever

“In een gemiddelde gin zitten minstens tien verschillende kruiden en altijd in verschillende samenstellingen. Het is dus heel goed mogelijk om een eigen unieke gin te maken. Alle ingrediënten die normaal samen worden gebruikt om gin te maken hebben we afzonderlijk gedistilleerd, je kunt hiermee experimenteren en ze samen voegen. Aan het eind van het verhaal heb je je eigen gin”, vertelt Bastiaan.

“Het leek ons heel tof om weer een eigen plek in Utrecht te hebben, waar mensen zelf kunnen ervaren hoe het stoken in zijn werk gaat en waar we de familiegeschiedenis kunnen vertellen”, vertelt Bastiaan. Tijdens de workshops kunnen mensen niet alleen hun eigen gin maken en proeven, maar krijgen ze ook alles te weten over de lange geschiedenis van de familie Staffhorst en de ambacht van het gin stoken.

Deelnemers aan de workshops kunnen kiezen tussen het maken van gin tonic, of jenever. Bastiaan hoopt dat mede door de workshops jenever weer populairder wordt. “Je ziet nu dat gin heel populair is, maar ik ben zelf een groot fan van jenever. Ik denk ook dat dit zeker weer in opkomst is en dat we binnenkort vooral jenever-workshops geven.”

 

Foto: Staffhorst

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).