Man (37) uit De Meern speelde mogelijk belangrijke rol in internationale drugshandel; OM eist tien jaar cel Man (37) uit De Meern speelde mogelijk belangrijke rol in internationale drugshandel; OM eist tien jaar cel

Man (37) uit De Meern speelde mogelijk belangrijke rol in internationale drugshandel; OM eist tien jaar cel

Man (37) uit De Meern speelde mogelijk belangrijke rol in internationale drugshandel; OM eist tien jaar cel
De rechtbank in Utrecht
Een 37-jarige man uit de Utrechtse wijk De Meern heeft tien jaar cel tegen zich horen eisen vanwege zijn vermeende rol in de internationale drugshandel. De man wordt ervan verdacht dat hij een belangrijke rol speelde in het transport van harddrugs van en naar Nederland.

Een 37-jarige man uit de Utrechtse wijk De Meern heeft tien jaar cel tegen zich horen eisen vanwege zijn vermeende rol in de internationale drugshandel. De man wordt ervan verdacht dat hij een belangrijke rol speelde in het transport van harddrugs van en naar Nederland.

Het OM ziet een reeks chatgesprekken als belangrijkste bewijs tegen de verdachte. Hij voerde die gesprekken via de versleutelde chatdiensten Encrochat en Sky. Ook zijn er locatiegegevens, telefoonverkeer en foto’s die volgens het OM als bewijs zouden kunnen dienen.

De verdachte zou zich in 2019, 2020 en 2021 bezig hebben gehouden met het transporteren van cocaïne en andere soorten harddrugs. Hij zou gespecialiseerd zijn in transporten naar Scandinavië, Duitsland en de Verenigde Staten, maar had ook contacten in België en Brazilië. Ook in transporten naar Engeland speelde de verdachte volgens het OM een belangrijke rol.

Engeland

De Engelse autoriteiten onderschepten op 28 juli 2020 een vrachtwagen met 250 kilo cocaïne en 169 kilo ketamine. Volgens het OM is de man uit De Meern medeverantwoordelijk voor dit transport. Twee eerdere transporten naar Engeland zouden wel geslaagd zijn. Het ging daarbij om 145 en 395 kilo harddrugs.

“Hij (de verdachte, red.) was degene die vraag en aanbod bij elkaar bracht”, zegt de officier van justitie. “Hij stond rechtstreeks in contact met de personen die hun cocaïne en heroïne naar Engeland wilden laten vervoeren en ook rechtstreeks in contact met de persoon die de feitelijke levering regelde.” Uit de versleutelde chatberichten blijkt volgens het OM dat zeker honderd kilo harddrugs dankzij de verdachte naar Engeland werd gebracht. Verder staat volgens het OM vast dat hij in 2020 zelf 85 kilo amfetamine vervoerde.

Sportvliegtuigje

De officier van justitie zegt dat de verdachte goed op de hoogte is van hoe containervervoer in havens werkt en dat hij ‘een vast club’ mensen heeft die werk voor hem kunnen doen. Het OM: “In het netwerk van de verdachte zitten ook vissers die ‘het op zee kunnen pakken’.” Ook heeft de Utrechter boten en vrachtwagens tot zijn beschikking. Volgens het OM is ook verkend wat de mogelijkheden van transporteren per sportvliegtuigje zijn. Per keer zou daar 300 kilo drugs mee vervoerd kunnen worden.

Het OM neemt de verdachte zijn rol in de internationale drugshandel ‘zeer kwalijk’. “Alles draaide om geld”, zegt de officier van justitie. “En de verdachte neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn gedrag.” Dat wordt door het OM dan ook meegewogen in de strafeis. Het OM eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar tegen de man. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Le coq sportif

    Wat mij betreft mag dit soort criminaliteit nog harder worden bestraft, omdst het zo ontwrichtend werkt voor de mastschappij. Anderzijds zal 5 jaar extra het verschil waarschijnlijk niet maken

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).