Eis OM: Behandeling voor man die inreed op portiers bij coffeeshop Pleasure en terras Gys op de Voorstraat | De Utrechtse Internet Courant Eis OM: Behandeling voor man die inreed op portiers bij coffeeshop Pleasure en terras Gys op de Voorstraat | De Utrechtse Internet Courant

Eis OM: Behandeling voor man die inreed op portiers bij coffeeshop Pleasure en terras Gys op de Voorstraat

Eis OM: Behandeling voor man die inreed op portiers bij coffeeshop Pleasure en terras Gys op de Voorstraat
Foto's: Robert Oosterbroek
Tegen de 27-jarige man die op 11 oktober vorig jaar inreed op mensen bij coffeeshop Pleasure aan de Voorstraat en op het terras van Gys is vandaag een lange voorwaardelijke celstraf geëist met daarbij een groot aantal maatregelen gericht op het voorkomen van herhaling. De officier van justitie had poging tot doodslag, rijden onder invloed van cannabis en vernieling ten laste gelegd.

Tegen de 27-jarige man die op 11 oktober vorig jaar inreed op mensen bij coffeeshop Pleasure aan de Voorstraat en op het terras van Gys is vandaag een lange voorwaardelijke celstraf geëist met daarbij een groot aantal maatregelen gericht op het voorkomen van herhaling. De officier van justitie had poging tot doodslag, rijden onder invloed van cannabis en vernieling ten laste gelegd.

Getuigen hebben verklaard dat de auto ter hoogte van de City-bioscoop het trottoir op reed, waarna de bestuurder niet remde maar gas gaf, in de richting van de coffeeshop reed, vervolgens stoelen en tafels van het terras van het naast gelegen restaurant Gys ramde en met een kapot linker voorwiel tot stilstand kwam. Iedereen wist op tijd weg te springen zodat niemand gewond raakte. Behalve het terrasmeubilair werd ook een fiets beschadigd.

De portiers van de coffeeshop herkenden de bestuurder van de auto als een man die ze eerder die dag de toegang tot de coffeeshop hadden geweigerd omdat hij geen ID kon tonen. Ook de bijrijder, de moeder van de verdachte, werd herkend.

De portiers hadden de indruk dat de verdachte hen expres wilde aanrijden.  Dit wordt bevestigd door zijn verklaring bij de politie. Hij zag ‘diezelfde vent’ weer staan toen hij langs reed en dacht ‘fuck it, val allemaal maar dood’. Op de zitting vandaag verklaarde hij dat het in een opwelling gebeurde en hij eigenlijk geen doel voor ogen had.

De man reed onder andere in op het terras van Gys

Cannabisgebruik

De verdachte, een vluchteling uit Iran, lijdt aan depressies, heeft suïcideneigingen en een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en borderline trekken. Hij heeft een sterk getraumatiseerde jeugd door de oorlog in Iran, door misbruik in een AZC, door zijn gewelddadige vader en het wonen in instellingen. Om rustig te blijven, gebruikt hij veel cannabis.

Na zijn middelbare school werkte hij als ict’er en woonde hij op zichzelf. Vorig jaar zat het hem tegen. Hij verloor zijn werk, zijn relatie ging uit en hij maakte schulden. Dat alles heeft volgens de deskundigen doorgewerkt in zijn handelen op de bewuste 11 oktober en daarom moet hij als verminderd toerekeningsvatbaar worden gezien. Uit het technische onderzoek kwam naar voren dat de auto met een snelheid van 35 kilometer per uur over de stoep reed.

De officier vond dat er sprake was van voorwaardelijke opzet op de dood, dat wil zeggen dat hij de kans heeft aanvaard dat door zijn handelen iemand was komen te overlijden. De snelheid was gezien de situatie hoog, mensen zijn minder op hun hoede op de stoep, de portiers en ook andere mensen hadden geen uitwijkmogelijkheden en als iemand was geschept, dan was de kans dat hij zou zijn meegesleurd of overreden groot.

De man wist niemand met de auto te raken.

Behandeling

De officier gaf aan dat het gebruikelijk is voor feiten als deze 24 maanden gevangenisstraf te eisen. Maar rekening houdend met alle omstandigheden, vond ze het voorkomen van herhaling voorop staan. Daarom hoeft de verdachte niet terug naar de cel en kan volstaan worden met een gevangenisstraf van 720 dagen waarvan 633 dagen voorwaardelijk. De verdachte kan zodoende verder met zijn behandeling.

Maar daarbij is volgens het Openbaar Ministerie wel een strak kader geboden. Ze eiste daarom klinische opname voor maximaal twee jaar, daarna ambulante behandeling, toezicht door Reclassering, een meldplicht, het volgen van de aanwijzingen van Reclassering, een verbod op het gebruik van alcohol en cannabis en urinecontrole, een locatieverbod voor de Voorstraat, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar en een proeftijd voor dit alles van vijf jaar. Tenslotte vroeg ze de vorderingen van de benadeelde partijen, 600 euro voor de portiers en 100 euro voor de kapotte fiets, toe te wijzen.

8 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Het is bijna niet te geloven wat een hoop narigheid deze meneer in zijn leven mee heeft moeten maken. Tenminste één van deze zaken is echter aantoonbaar onjuist.

  Dat hij door de oorlog in Iran een sterk getraumatiseerde jeugd zou hebben is onmogelijk. De Iraaks-Iraanse Oorlog duurde van 22 september 1980 tot 20 augustus 1988. En was dus al zeker 2 jaar afgelopen toen deze 27-jarige man geboren werd.

  Of de andere genoemde narigheden hem wel zijn overkomen kan ik niet beoordelen. Maar ik heb er toch wel wat twijfels bij.

 2. w

  inderdaad Lombokker, opeens wordt alles uit t verleden aangedikt en erbij gefantaseerd om maar een lagere straf te krijgen

 3. Adje

  @Lombokker, Als u zelf ervaring heeft met een oorlog, dan wil ik natuurlijk niets afdoen aan uw ervaring. Maar uw stelling : ‘de oorlog duurde tot 20 augustus 1988 dus na een paar jaar merk je daar niets meer van’, dat klinkt me erg kortzichtig. Oorlog is een onwijs complexe en intense problematiek die zeker decennia na ‘afloop’ nog mensen blijft tekenen en traumatiseren. Het zet een hele samenleving overhoop, het verscheurt alles wat ieder mens nodig heeft om gezond & stabiel op te groeien … Families vallen uit elkaar, woongebieden liggen in puin, vertrouwen in elkaar en in machtshebbers is aangetast. De mensen die een ‘precieze’ oorlog (tussen bijv. uw data) aan den lijve meemaken, deze mensen worden lichamelijk en mentaal getraumatiseerd voor de rest van hun leven. En het is absoluut zo dat ook hun kinderen daarvan trauma’s meekrijgen. En vaak zelfs de kleinkinderen.

 4. Yoshua

  ”Hij heeft een sterk getraumatiseerde jeugd door de oorlog in Iran”
  Dan verdien je in Nederland zeker asiel.
  De beste man bestond niet eens, tijdens de Iran-Irak oorlog,hoe kan je dan asiel krijgen?

 5. cas

  Hoe gaat ? goed? mooi, hier is je sticker en ga maar weer lekker op straat hangen en blowen! Prachtig systeem hebben wij toch.

 6. Cico

  Ik wil de mensen die vanachter hun computer oordelen vellen over oorlogssituaties en vluchtelingen van harte aanraden om eens een middagje vrijwilligerswerk te doen met Syrische vluchtelingen.
  Alleen dan krijg je beter zicht op hun situatie dan de versimpelde nieuwsberichten op facebook en nu.nl

 7. w

  @Cico
  u oordeelt nu net zo over die mensen “achter hun computer”.
  en er is bovendien onderscheid tussen wat u zegt en waar dit artikel over gaat.

 8. Yoshua

  @Cico, Zijn een gevluchte Afghaanse, Iraakse en Syrische familie in de straat niet relevant om te kunnen weten wat zij hebben mogen ervaren.
  Wij dit onderwerp weleens bespreken tijdens het koffie drinken?
  Deze man komt niet uit een oorlog situatie beste Cico!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).