Man wordt op Smakkelaarsveld in Utrecht slachtoffer van pootjehakende kettingrovers Man wordt op Smakkelaarsveld in Utrecht slachtoffer van pootjehakende kettingrovers

Man wordt op Smakkelaarsveld in Utrecht slachtoffer van pootjehakende kettingrovers

Man wordt op Smakkelaarsveld in Utrecht slachtoffer van pootjehakende kettingrovers
Foto's: Politie Utrecht Centrum
Op het Smakkelaarsveld in Utrecht is een man door twee mannen beroofd van zijn ketting. De twee daders zetten daarbij een veelgebruikte afleidingstruc in: ze ‘pootjehaakten’ het slachtoffer en trokken de ketting van zijn nek.

Op het Smakkelaarsveld in Utrecht is een man door twee mannen beroofd van zijn ketting. De twee daders zetten daarbij een veelgebruikte afleidingstruc in: ze ‘pootjehaakten’ het slachtoffer en trokken de ketting van zijn nek.

Het slachtoffer liep samen met een vriend op het Smakkelaarsveld, toen ze door de twee daders werden aangesproken. De daders pasten vervolgens hun truc toe. Tijdens het pootjehaken van het slachtoffer trokken ze zijn ketting van zijn nek, om vervolgens de benen te nemen.

Het slachtoffer belde gelijk 112 en kon een goed signalement van de daders geven. Met behulp van camerabeelden uit de omgeving konden de daders worden opgespoord en aangehouden op de Catharijne Esplanade, in winkelcentrum Hoog Catharijne.

Meerdere slachtoffers

De ketting van het slachtoffer werd bij een van de verdachten gevonden. Ook trof de politie een aantal andere afgebroken kettingen en andere sieraden aan. De politie gaat er dan ook vanuit dat er meerdere slachtoffers zijn en roept andere slachtoffers op om zich te melden. Via sociale media zijn foto’s verspreid van de andere sieraden die bij de verdachten werden gevonden.

Een tweede slachtoffer herkende zijn ketting op de foto en meldde zich daarop bij de politie. Hij blijkt op ongeveer dezelfde manier te zijn beroofd. De politie heeft de zaak van het tweede slachtoffer aan het dossier toegevoegd.

9 Reacties

Reageren
 1. Jozias

  Misschien moet de politie eens wat kordater en preventiever en pro-actiever optreden tegen dat geteisem (en die criminele bendes).

 2. Hetty

  Jozias, de wil is er wel bij de politie, maar er is, net als in de zorg, door al dat gebezuinig, domweg te weinig personeel bij de politie, om de misdaad in Nederland goed en grondig aan te pakken. Pluim voor de politie, dat ze twee stuks geteisem in dit geval snel en vakkundig van de straat hebben weten te halen. Nou maar hopen, dat de rechter een gepaste, ofwel lange gevangenisstraf oplegt, en het niet afdoet met een lachwekkend taakstrafje.

 3. Massegast

  @Jozias — Helemaal mee eens. Vage types op identiteit controleren. Even meenemen naar het Paardenveld voor nader onderzoek. Kortom, het leven sterk veronaangenamen. Het criminele rondreiscircus moet Utrecht niet meer zo aantrekkelijk gaan vinden.

 4. Rob H.

  @massegast: totdat ze jou van de straat afhalen, waarna je moord en brand gaat schreeuwen?

  Met dit soort maatregelen is iedereen schuldig, totdat het tegendeel bewezen is. (en hoe bewijs je dat je onschuldig bent)

 5. Pee

  @Jozias
  Zo is het.
  Ze krijgen teveel ruimte om dit soort dingen te flikken.

 6. Speak Upje

  @ Rob H

  Onjuist, De politie kan mensen observeren op plekken waar verdachte activiteiten plaats vinden, zoals het gebied rondom station Utrecht (op dagelijkse basis) en op basis van een inschatting, die zij als professional kunnen en mogen maken iemand als verdacht aanduiden. Geloof me, Dat zullen ze zij zeker niet bij iedereen doen en mogen doen. Op de één of andere manier behoort dit niet (meer) tot het takenpakket van de politie, hebben zij zichzelf aangepraat.

  En wedje dat dit nu net zo’n zaak is waarbij de verdachten al snel weer op straat staan en de zaak niet helemaal rond gemaakt kan worden. De link met een eventuele bende wordt al helemaal niet meer gemaakt en de incidenten worden als losstaande incidenten gezien, terwijl het patronen van georganiseerde (zwaardere) criminaliteit zijn. Hier kom je pas achter als je losse zaken met elkaar gaat verbinden.

  En uiteraard zijn er personeeltekorten. Echter moet de politie dan zo slim zijn om hun werk anders te organiseren.

  Waarom wordt er door de burgemeester niet gekozen om bijv. een boa samen met een agent te laten patrouilleren (te voet in plaats van in de auto_? Zij kunnen dan verdachte situaties aanmerken en wanneer het echt nodig is politiebackup vragen. En waarom ziet het er altijd uit als je al ooit agenten te voet ziet, dat ze er een gezellig kletsonderonsje van maken en helemaal niet meer scherp zijn op hun omgeving. Werd laatst een meisje belaagd door 4 pubers, de 2 agenten liepen er aan voorbij zonder iets door te hebben.

  Bij de combi boa + agent heb je dan in ieder geval zichtbaar 4 ogen aanwezig in een bepaald gebied (minimaal), waarvan in ieder geval 1 iemand die ook geweld mag gebruiken.

  Ook de NS boa’s zouden een actievere rol in -en- om dat stationsgebied kunnen krijgen (nu lantefanteren, kletsen en hangen ze maar wat in die stationshal), daar kan de burgemeester een rol in spelen.

 7. Geenstijl@Utrecht

  Wen er maar vast aan,Nederland is kapotgemaakt door al die mooie politieke partijen.
  De politie kapotgemaakt als organisatie en de verzorgingsstaat bijna failliet.

 8. Bas

  @Speak upje
  Dit is in deze tijd onmogelijk in Amsterdam moeten bij controles personen aselect worden gecontroleerd. En daar zijn dan weer toezichthouders op die erop letten dat dit gebeurd. Al lopen Jan en Piet met op hun voorhoofd gedrukt: ik ben boef, dan nog mogen zij doorlopen als de computer hen niet selecteert. Oma Amina van 93 wordt wel gecontroleerd en haar rollator aan een inspectie onderworpen als de computer haar selecteert.
  Dit alles hebben we te danken aan selectieve verontwaardiging en een enkele gerechtsdienaar die verkeerde inschattingen maakte.
  Dit land is kapot.

 9. Speak Upje

  @Bas

  Dat is toch precies wat ik zeg of niet?

  De politie denkt dat ze zo moet werken, maar dat hoeft helemaal niet.

  Het competentiemodel wat van studie tot werkvloer is doorgevoerd is een model dat handelt vanuit wantrouwen in de medewerker en niet uitgaat van de werknemer als verstandige professional die op een gegeven moment zijn sporen heeft verdiend. Vandaar al die schriftelijke verantwoording en papieren werkelijkheden naast de echte werkelijkheid.

  Natuurlijk moet personeel op hun werkwijzen gecontroleerd worden, maar men is zo doorgeslagen dat veel werk niet meer uitvoerbaar is. Zie daar de tandwielen in het land die o.a. stil zijn komen te staan.

  Overigens worden leerlingen en studenten in Nederland vooral getoetst op hun schriftelijke verslag- en reflectievaardigheden en niet op of ze goed zijn in het uitvoeren van hun vak/ professie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).