Meerdere plofkrakers voor de rechter: ‘Schade en schrik voor omwonenden is enorm’ | De Utrechtse Internet Courant Meerdere plofkrakers voor de rechter: ‘Schade en schrik voor omwonenden is enorm’ | De Utrechtse Internet Courant

Meerdere plofkrakers voor de rechter: ‘Schade en schrik voor omwonenden is enorm’

Meerdere plofkrakers voor de rechter: ‘Schade en schrik voor omwonenden is enorm’
Schade na een plofkraak bij winkelcentrum Smaragdplein. Archief DUIC
De komende weken worden in de rechtbank in Utrecht meerdere plofkraakzaken behandeld. Maandag is de behandeling van een zaak met zeven verdachten begonnen en op 12 oktober staat nog een zaak met vijf verdachten op de planning.

De komende weken worden in de rechtbank in Utrecht meerdere plofkraakzaken behandeld. Maandag is de behandeling van een zaak met zeven verdachten begonnen en op 12 oktober staat nog een zaak met vijf verdachten op de planning.

De zeven verdachten worden in wisselende samenstelling verantwoordelijk gehouden voor vier ramkraken, een poging daartoe, een kraak met een thermische lans en een poging daartoe, negen plofkraken en een poging daartoe.

De doelwitten waren steeds geldautomaten van ING in filialen van de Albert Heijn. Daarnaast staan ze ook terecht voor onder meer heling van auto’s, oplichting van een verzekeringsmaatschappij en het doen van een valse aangifte van diefstal van een auto.

De verdachten wordt verweten een criminele organisatie te vormen, gericht op het stelen van auto’s en het uitvoeren van plofkraken. De verdachten komen uit Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein en zijn in de leeftijd van 28 tot 44 jaar oud.

De zitting van maandag is gestart met alle zeven verdachten. Op 20 december zal de rechtbank naar verwachting uitspraak doen.

Andere zaken

Voor de zaak tegen de vijf verdachten zijn vooralsnog twee zittingsdagen uitgetrokken, vrijdag 12 en vrijdag 19 oktober. Deze vijf mannen worden verdacht plofkraken te hebben gepleegd in 2017 in Emsdetten, Rheine en Wesel in Duitsland. Daarnaast worden ze verdacht van heling van auto’s en kentekenplaten, en wapenbezit. Twee van de vijf wordt ook deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. Deze vijf verdachten zijn ook deels afkomstig uit Utrecht en zijn 26 tot 31 jaar oud.

De behandeling van een derde zaak met vier verdachten wordt voortgezet op 27 november. In deze zaak gaat het onder meer om een plofkraak op een geldautomaat in een filiaal van de Albert Heijn in Druten. De vier zijn afkomstig uit Utrecht en 24 tot 31 jaar oud.

Schade

Plofkraken worden veelal gepleegd door groepen relatief jonge mannen. De methoden zijn door de jaren heen gewelddadiger geworden, stelt het OM. Door beveiligingsmaatregelen van banken wordt er steeds minder buit gemaakt en hebben veel daders hun ‘werkterrein’ verlegd.

De schade bij plofkraken is enorm, net als het gevaar en de schrik voor omwonenden. Ook op ondernemers, winkelpersoneel en winkelend publiek heeft het een enorme impact. Gezien de ernstige gevolgen heeft het Openbaar Ministerie met ingang van 1 mei de strafeis voor plofkraken verhoogd van 12 naar 24 maanden als er in het getroffen gebouw geen woningen zijn. Voor een plofkraak op een gebouw waar mensen wonen, is de strafeis verhoogd van 15 naar 48 maanden.

6 Reacties

Reageren
  1. cas

    Als straf in een kamertje, wat gas erin en laten ontploffen…. Weten ze ook hoe de pinautomaat zich voelt.

  2. Arjan Verhoeven

    Zijn er juristen in de zaal die weten of een strafeis wat uitmaakt voor de opgelegde straf? De rechter zal toch niet in een exact gelijk geval opeens ook 2 keer zo hoog straffen omdat het OM meer is gaan eisen?

  3. peter

    @arjan
    Verhoogde strafeisen zijn voor de rechter een indicatie dat het OM, en daarmee de overheid en de samenleving plofkraken als een ernstiger delict is gaan beschouwen. Dat kan de rechter zeker laten meewegen in zijn vonnis. Dus ja, dan kan er ook in een gelijksoortig geval zwaarder worden gestraft.

  4. Theo

    Zou er ook geprobeerd worden de schade op de daders te verhalen?
    Of zegt de rechter: laat maar zitten, daar hebben we verzekeringen voor.

  5. Breinbaas

    @ Theo
    Als de strafrechter geen uitspraak doet over de schade kan In principe elke burger of bedrijf in een civiele procedure de schade op de daders verhalen.

  6. borretje

    Heel stevig aanpakken .jaren opsluiten dit tuig zal nooit meer normaal gaan functioneren en altijd de grenzen ver overschrijden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).