Onderzoek naar declaraties voorzitter Universiteit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Onderzoek naar declaraties voorzitter Universiteit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Onderzoek naar declaraties voorzitter Universiteit Utrecht

Onderzoek naar declaraties voorzitter Universiteit Utrecht
Bron: Archief DUIC
Ingrid van Engelshoven, minister van van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, laat onderzoek doen naar de declaraties van Anton Pijpers, de voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU). Pijpers kwam onder vuur te liggen nadat een student de declaraties ter discussie stelde.

Ingrid van Engelshoven, minister van van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, laat onderzoek doen naar de declaraties van Anton Pijpers, de voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU). Pijpers kwam onder vuur te liggen nadat een student de declaraties ter discussie stelde.

De voorzitter van de UU, Anton Pijpers, heeft in 2018 ruim 124.000 euro aan reis- en verblijfskosten gedeclareerd in Nederland. Het grootste deel hiervan ging op aan een dienstauto met chauffeur.

Tweede kamerlid Zihni Özdil van GroenLinks noemde het bedrag onacceptabel en vond het ‘hoog tijd voor harde maatregelen’. Özdil stelde daarom vragen aan de verantwoordelijke minister.

Onderzoek

Minister Van Engelshoven stelt echter dat het langer duurt om die vragen te beantwoorden, omdat ze de Inspectie van het Onderwijs heeft verzocht eerst onderzoek te doen. Het onderzoek richt zich op de rechtmatigheid en doelmatigheid van de bestuurskosten.

De kosten kwamen aan het licht nadat de UU het jaaroverzicht van de declaraties van het bestuur publiceerde. Geschiedenisstudent en Universiteitsraadslid Floris Boudens vond de kosten te hoog, en stuurde het overzicht naar de tweede kamer, wat tot de vragen leidde.

4 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Glas, plas, alles blijft zoals het was. Het vriendjes-circuit lost het wel op. Gewoon stoppen met subsidiëren. De beste universiteiten ter wereld zijn geen overheidsscholen. Studeren gewoon tegen kostprijs. Minder studenten, minder uitval, hogere kwaliteit, minder kosten. Win win situatie.

  2. Piet

    Toch vreemd dat ze de declaraties gaan onderzoeken. Want het lijkt mij dat deze man niet zelf de auto met chauffeur betaald en dan maandelijks een declaratie indient voor dit bedrag.
    Als je dat bedrag eraf haalt blijft er niet bijster veel over.

  3. Kees

    @ JdV

    Je weet dat Universiteiten in Nederland gewoon bedrijfje spelen en voor een erg groot deel volgens de vrije markt opereren? Vandaar dus ook precies deze excessen. Of wil je zeggen dat het in de vrije markt ineens wel ok is om dit soort bedragen te innen en te gebruiken (ten koste van de salarissen van de mensen onderaan de piramide) en ten koste van studentenbegeleiding en onderzoekkosten. De primaire taak van iedere universiteit.

    Daarnaast, in zo goed als de gehele westerse wereld drijft de vrije markt/ het bedrijfsleven/ de multinationals op subsidiegeld, op belastinggeld, op belastingvoordelen en dus op overheidssteun. De mythe van het kapitalisme zullen we het maar noemen.

  4. Jan

    @ JdV en Kees.

    Om een eind te maken aan de tegenwoordige wantoestanden dient er inderdaad snel een eind te komen aan de universiteiten als ondernemingen. In een rechtsstaat horen onderzoekers aan onder meer de universiteiten de mogelijkheid te hebben om zelfstandig en onafhankelijk onderzoek te doen. De huidige universiteiten zijn daar inmiddels ver van verwijderd.

    Overigens, de vrije markt bestond niet, bestaat niet en zal ook nooit bestaan. Het vrijemarktdenken is een vorm van extremisme, een ideologie die inmiddels net zo gevaarlijk en verderfelijk is gebleken als bijvoorbeeld het marxisme en het moslimfundamentalisme.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).