OM eist 18 jaar tegen verdachten liquidatiepoging in Zuilen - De Utrechtse Internet Courant OM eist 18 jaar tegen verdachten liquidatiepoging in Zuilen - De Utrechtse Internet Courant

OM eist 18 jaar tegen verdachten liquidatiepoging in Zuilen

OM eist 18 jaar tegen verdachten liquidatiepoging in Zuilen
Het Openbaar Ministerie heeft lange gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen die verdacht worden van een liquidatiepoging in Zuilen vorig jaar mei. De mannen van 39 en 30 jaar oud hangt 18 jaar cel boven het hoofd.

Het Openbaar Ministerie heeft lange gevangenisstraffen geëist tegen twee mannen die verdacht worden van een liquidatiepoging in Zuilen vorig jaar mei. De mannen van 39 en 30 jaar oud hangt 18 jaar cel boven het hoofd.

De twee worden ervan verdacht op 11 mei vorig jaar kort na middernacht het vuur te hebben geopend op een andere man. Plotseling vliegen hem de kogels om de oren. Hij wordt wonder boven wonder niet geraakt, mede omdat het automatische vuurwapen van de aanvallers niet goed werkt.

Kort na de schietpartij ontvangt de politie een melding van een brandende auto op een carpoolplaats langs de A12 bij Waarder. De verdachten hebben daar hun vluchtauto geparkeerd om deze vervolgens in brand te steken en over te stappen in een andere auto. Nadat deze nieuwe vluchtauto per ongeluk ook vlam vat, vluchten de verdachten te voet de weilanden in. Kort daarop worden ze aangehouden.

Slachtoffer verwisseld

Beide verdachten hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor de beschieting en de brandstichting. Ze zeggen in opdracht van iemand anders te hebben gehandeld, maar willen niet zeggen voor wie of waarom. De officier van justitie heeft sterke aanwijzingen dat de verdachten het slachtoffer verwisseld hebben met hun daadwerkelijke doelwit. Dit maakt het misdrijf volgens de officier des te schokkender. “De liquidatiepoging past in een reeks van gewelddadige incidenten, waarbij niet zelden onschuldige slachtoffers vallen. De maatschappij is hier helemaal klaar mee”, aldus de officier van justitie.

De verdachten verklaarden vandaag bij de rechtszaak dat ze het slachtoffer alleen bang wilden maken en niet het plan hadden hem te doden. Dat vindt de officier ongeloofwaardig. “Sporen tonen aan dat wel degelijk in de richting van het slachtoffer is geschoten. Bovendien zijn ze het slachtoffer gevolgd en stopte het schieten pas toen het wapen defect raakte”, zei de officier. “Ook het feit dat de verdachten de bedreiging pas als doel van de aanval noemden nadat ze eerst kennis hadden genomen van al het bewijs, doet af aan de geloofwaardigheid.”

De officier van justitie eiste naast de 18 jaar cel voor beiden ook een schadevergoeding van ruim 57.000 euro. Ook de eigenaar van een auto die werd doorzeefd met kogels zou 1800 euro moeten krijgen vanwege zijn schade.

1 Reactie

Reageren
  1. Lombokker

    Fijn! Met zulke straffen in het vooruitzicht zullen andere idioten het ongetwijfeld uit hun hoofd laten om voor een paar duizend euro iemand te gaan vermoorden.

    Al zullen we nog moeten zien of de rechter hier in mee gaat. En zal er ongetwijfeld in hoger beroep worden gegaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).