OM eist 3,5 jaar celstraf tegen Utrechter (19) die verdacht wordt van plofkraken in Duitsland OM eist 3,5 jaar celstraf tegen Utrechter (19) die verdacht wordt van plofkraken in Duitsland

OM eist 3,5 jaar celstraf tegen Utrechter (19) die verdacht wordt van plofkraken in Duitsland

OM eist 3,5 jaar celstraf tegen Utrechter (19) die verdacht wordt van plofkraken in Duitsland
Een 19-jarige Utrechter die mogelijk betrokken was bij een plofkraak hoorde dinsdag 3,5 cel tegen zich eisen. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie (OM) dezelfde straf tegen een man (26) zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Een 19-jarige Utrechter die mogelijk betrokken was bij een plofkraak hoorde dinsdag 3,5 cel tegen zich eisen. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie (OM) dezelfde straf tegen een man (26) zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Beide verdachten stonden terecht bij de rechtbank in Maastricht. Zij worden verdacht van het plegen van een plofkraak bij een filiaal van de Sparkasse op 4 mei 2022 in de Duitse plaats Mülheim an der Ruhr. Bij de plofkraak is geen geld buitgemaakt. Wel was er veel schade.

De verdachten werden bij de grensovergang Velden-Straelen aangehouden. Er zaten drie personen in de vluchtauto en een van hen wist te ontkomen. In het voertuig lagen verschillende spullen die gebruikt worden bij het opblazen van geldautomaten zoals jerrycans met benzine, gereedschappen en handschoenen.

Dagelijks

Volgens het OM worden er vrijwel dagelijks plofkraken gepleegd in met name Duitsland door veelal Nederlandse verdachten. Vooral Utrechters lijken een prominente rol te spelen in het Nederlandse plofkraaknetwerk. “Plofkrakers kiezen doelbewust geldautomaten in Duitsland uit, omdat deze minder goed zijn beveiligd en over het algemeen meer cash bevatten dan geldautomaten in Nederland”, zei de officier van justitie op zitting. “Dit moet worden gestopt.”

Tegen de 26-jarige verdachte heeft het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist van 3,5 jaar. De 19-jarige Utrechter hoorde een straf van 2 jaar waarvan 17 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Die lachen zich toch kapot om deze fopstrafjes van Nederland, ontwrichting van het betaal verkeer dient zwaarder te worden gestraft.

 2. Ed

  Ik mag hopen dat ze ook de schade moeten vergoeden?

 3. w

  had beter in Duitsland veroordeeld kunnen worden, had ie een jaar of 7 gekregen

 4. HIlco

  2 jaar waarvan 17 maanden voorwaardelijk, dus ongeveer een half jaar, bij de uitspraak is ie direct vrij.
  Onbegrijpelijk dat deze hufter niet uitgeleverd wordt aan Duitsland, daar heeft ie de schade toch ook veroorzaakt?!

 5. Geenstijl@Utrecht

  Typerend voor de Nederlandse rechtspraak deze veroordeling, zo blijf je letterlijk met de kraan open dweilen.
  Overleveren naar Duitsland, en daar gewoon in detentie, iets minder luxe.

 6. Bart van Dam

  Wel grappig dag het wel oké is om te zeggen dat de daders/verdachten voornamelijk uit Utrecht komen, maar oh wee als je een andere afkomst benoemt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).