OM eist 8 jaar cel voor Jerrel Z. na poging liquidatie Utrecht | OM eist 8 jaar cel voor Jerrel Z. na poging liquidatie Utrecht – De Utrechtse Internet Courant

OM eist 8 jaar cel voor Jerrel Z. na poging liquidatie Utrecht

OM eist 8 jaar cel voor Jerrel Z. na poging liquidatie Utrecht
De flat aan de Faustdreef waar het lichaam van Hakim Changachi werd gevonden. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 26-jarige Jerrel Z. uit Amsterdam. Hij wordt er van verdacht een moord te hebben voorbereid op Khalid H. uit Utrecht in januari 2017. De liquidatie werd uiteindelijk voorkomen door de politie.

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 26-jarige Jerrel Z. uit Amsterdam. Hij wordt er van verdacht een moord te hebben voorbereid op Khalid H. uit Utrecht in januari 2017. De liquidatie werd uiteindelijk voorkomen door de politie.

In de nacht van 13 op 14 januari 2017 wordt de politie gealarmeerd door Khalid H. op de Faustdreef in Utrecht. Hij zag in de buurt een auto staan en vermoedt dat de inzittenden het op hem gemunt hebben.

Als politieagenten komen kijken, rijdt de auto met hoge snelheid weg. Na een wilde achtervolging worden de twee inzittenden uiteindelijk in Muiden aangehouden. In de auto – die gestolen blijkt – vinden agenten brandstof en munitie. Op de vluchtroute worden meerdere automatische wapens en munitie aangetroffen.

Jerrel Z. die dinsdag terecht stond wordt ervan verdacht de gestolen auto te hebben bestuurd, terwijl het doel was om een liquidatie te gaan plegen. Behalve het voorbereiden van de liquidatie verdenkt het OM hem ook van verboden wapenbezit en van heling van de auto waarin ze reden en van een tweede vluchtauto.

Ripdeal

De verdachte bevestigt dat hij de bewuste nacht in de betreffende auto reed, maar ontkent dat hij wist dat er een liquidatie gepleegd zou worden. Hij stelt dat hij als chauffeur in de auto reed, omdat hij geld nodig had. Maar hij zou gedacht hebben dat het om een rip-deal of beroving ging.

Het OM denkt echter op basis van onderzoek dat de man wist dat het plan was om die nacht een moord te plegen. Dat hij deels openheid van zaken heeft gegeven en verklaringen heeft afgelegd, heeft positief geteld bij het bepalen van de strafeis. Het lange strafblad van Z. is daarentegen weer in zijn nadeel.

Vergismoord

De poging tot liquidatie was twee dagen na de vergismoord in Utrecht. Op 12 januari 2017 werd eveneens op de Faustdreef in Utrecht de 31-jarige Utrechter Hakim Changachi doodgeschoten. Jerrel Z. was met de tweede inzittende op weg om alsnog het beoogde slachtoffer, Khalid H., te doden.

Voor de moord op Changachi zijn 2 andere verdachten aangehouden. Deze zaken en die van de tweede in Muiden aangehouden verdachte, worden vanaf woensdag 6 februari inhoudelijk behandeld.

“De gebeurtenissen van januari 2017 passen binnen een trend van excessief geweld rondom de handel in cocaïne. De ‘vergismoord’ op een buitenstaander op 12 januari 2017 en de brutale terugkomactie enkele dagen later tonen aan hoe meedogenloos en ontwrichtend deze vorm van criminaliteit is”, aldus het Openbaar Ministerie. “Tegelijkertijd is een veranderende maatschappelijke houding ten aanzien van het gebruik van cocaïne en andere drugs noodzakelijk. Het excessieve geweld komt voort uit de enorme winsten die gemaakt worden bij de handel in cocaïne. Dat zijn winsten die zonder de afname van drugs door individuele gebruikers niet zouden bestaan.”

Kroongetuige

Na de gebeurtenissen aan de Faustdreef meldde Nabil B. zich als kroongetuige bij het OM. De 30-jarige B., die zelf sinds september 2017 in hechtenis wordt gehouden wordt verdacht van betrokkenheid bij de vergismoord en het voorbereiden van de poging tot moord enkele dagen later op Khalid H.

Nabil B. heeft zichzelf in december vorig jaar zelf bij politie en justitie gemeld omdat hij zich bedreigd voelde en in gewetensnood was gekomen. Hij heeft niet alleen over zichzelf verklaard, maar ook over zijn opdrachtgevers en andere betrokkenen.

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. JdV

    Jeetje, 8 jaar cel maar liefst voor een niet-geslaagde moord. Hoeveel jaar zou je dan wel niet krijgen als je een onschuldige bezoeker van een snackbar doodslaat? Jaarte of 20? O nee, wacht ff….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).